Codul Rutier 2022: Un nou sistem de amenzi pentru șoferi ar putea fi adoptat. Proiect de lege
Codul Rutier 2022: Un nou sistem de amenzi pentru șoferi ar putea fi adoptat. Proiect de lege
După ce Senatul a adoptat tacit un proiect de lege care prevede un nou sistem de amenzi pentru șoferii români care încalcă regulile de circulație, Codul Rutier 2022 ar putea fi modificat.
Codul Rutier 2022 ar putea fi schimbat dacă proiectul de lege adoptat tacit de Senat va fi adoptat şi de Camera Deputaţilor, promulgat de preşedinte şi apoi publicat în Monitorul Oficial.
Proiectul de lege care poate modifica Codul Rutier 2022 prevede ca drumurile publice din România să fie monitorizate video de Poliţia Română, astfel încât contravenţiile şoferilor să fie constatate automat, la fel ca şi aplicarea amenzilor.
Fără să fie discutat în plen şi supus votului, proiectul de lege a fost adoptat tacit de Senat, zilele trecute.
Proiectul face referire la dezvoltarea unui sistem de camere de supraveghere la nivel naţional, operat de Poliţia Română, astfel încât şoferii care încalcă legea să fie amendaţi automat în baza imaginilor filmate de camerele de supraveghere, fie ele fixe sau mobile.
Sistemul video ar urma să trimită automat la adresa proprietarului autoturismului filmat când încalcă regimul rutier o fotografie care să servească drept probă, împreună cu procesul-verbal de constatare a contravenţiei.
„Dispozitivele de detecţie se amplasează cu prioritate pe drumurile cu o rată ridicată a accidentelor rutiere pe baza unor analize de risc. Indicatoarele de avertizare a prezenţei dispozitivului de detecţie se instalează înaintea locului dispunerii dispozitivului de detecţie, la o distanţă de maximum 50 m în localităţi, între 100 m şi 250 m în afara localităţilor, respectiv între 500 m şi 1.000 m pe autostrăzi şi drumuri expres. Când condiţiile din teren impun amplasarea la o distanţă mai mare, sub indicator se instalează un panou adiţional «Distanţa între indicator si locul dispunerii dispozitivului de detecţie»”, se arată în proiectul de lege adoptat de Senat.
Procesul-verbal de amendare va fi comunicat în 90 de zile calendaristice, fie prin poștă, fie prin e-mail, iar amenzile vor fi achitate într-un cont nou special creat în acest sens.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Elevii din Alba, protest în Piața Cetății din Alba Iulia, față de tăierea burselor școlare: ”Vocea elevilor trebuie și ascultată, nu doar auzită”
Elevii din Alba, protest în Piața Cetății din Alba Iulia, față de tăierea burselor școlare: ”Vocea elevilor trebuie și ascultată, nu doar auzită” Aproximativ 20 de tineri din Alba s-au strâns joi după-masa, în 3 iulie 2025, în Piața Cetății din Alba Iulia, pentru a protesta pașnic față de decizia de tăiere a burselor școlare. […]
Bărbatul din Cugir, judecat pentru 11 infracțiuni de viol și agresiune sexuală, condamnat la aproape 30 de ani de închisoare. Victimele, șase fete minore, printre care și fiica sa
Bărbatul din Cugir, judecat pentru 11 infracțiuni de viol și agresiune sexuală, condamnat la aproape 30 de ani de închisoare. Victimele, șase fete minore, printre care și fiica sa Bărbatul din Cugir, judecat pentru 11 infracțiuni de viol și agresiune sexuală, a fost condamnat la 29 de ani și 4 luni de închisoare. Victimele sale […]
FOTO | În timp ce la Sibiu se construiește pe fonduri „Gusterland”,o zonă de agrement pe 33 de hectare de pârloagă, la Alba Iulia nu există nici măcar un ștrand. Va avea instalație de sanie și bob, tiroliană, turn de aventură, pârtie de schi și tubing
În timp ce la Sibiu se construiește pe fonduri „Gusterland”,o zonă de agrement pe 33 de hectare de pârloagă, la Alba Iulia nu există nici măcar un ștrand. Va avea instalație de sanie și bob, tiroliană, turn de aventură, pârtie de schi și tubing La Sibiu va fi construit până în anul 2028 o zonă […]