Rămâi conectat

Actualitate

Codul Fiscal 2023: Ce venituri salariale sunt scutite de impozit

Ziarul Unirea

Publicat

în

Codul Fiscal 2023: Ce venituri salariale sunt scutite de impozit

Pentru a crește veniturile, statul are în vedere implementarea anumitor măsuri fiscale. Aceste demers a fost impulsionat de necesitatea de rezolvare a deficitul bugetar cu care țara noastră se confruntă.

Așadar, anumiți români vor fi nevoiți să plătească mai mult la stat din momentul în care aceste măsuri vor fi implementate. Conform anunțurilor realizate de Guvern, anumite inițiative ar putea fi introduse la nivelul statului începând cu luna noiembrie a acestui an, afectând astfel cetățenii și anumite sectoare de activitate. Toate aceste modificări vor aduce astfel modificări la nivelul Codului Fiscal.

La acest moment există mai multe prevederi care sunt în favoarea anumitor cetățeni. Unele venituri obținute sunt scutite de impozit, conform Codului Fiscal în vigoare. Dar, acest lucru este posibil să se schimbe cât mai curând, având în vedere modificările pe care coaliția de guvernare dorește să le facă. Așadar, în momentul actual, există multă incertitudine cu privire la care va fi situația după aceste schimbări de ordin fiscal. Momentan, unele salarii scapă de impozite. Conform articolelor din OUG 16/2022, care a avut ca scop modificarea și completarea Legii 227/2015 care are în vedere implicațiile Codului Fiscal, dar și adoptarea unor acte normative și alte măsuri financiar-fiscale, au fost implementate anumite modificări. În cadrul articolului 76, au fost introduse două noi aliniate.

Așadar, anumite beneficii salariale nu sunt impozitate. „Urmează să fie luate în considerare următoarele venituri cumulative lunare care nu vor fi impozabile în sensul impozitului pe venit, în limita a cel mult 33% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat” se arată în cadrul OUG. Un exemplu în acest sens sunt indemnizația de delegare/detașare pentru personalul autorităților sau pentru cei care ocupă funcții în instituții publice. De asemenea, nu vor fi supuse impozitului beneficiile de cazare sau banii necesari contravalorii chiriei pentru anumite spații puse la dispoziție de angajatori pentru salariați.
Tichetele de masă, neimpozabile

Angajații care primesc un anumit venit prin aceste tichete de masă nu vor plăti impozit pentru acestea. În funcție de câte zile lucrătoare are angajatul pe lună, valoarea acestor tichete va fi stabilită. Așadar, potrivit prevederilor legale, nu este impozabilă „valoarea hranei furnizate de angajator salariaților săi, persoane fizice care obțin venituri din salarii sau din activități asimilate salariilor, în situații altele decât cele menționate în alineatul (4) litera c), în limita valorii maxime prevăzute de lege pentru un tichet de masă/persoană/zi, în conformitate cu legislația în vigoare la momentul acordării” se arată în cadrul OUG, conform Romania TV .

Sursa: infofinanciar.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Valoarea punctului de referință din 1 ianuarie 2025. Cât o sa fie pensia minimă garantată de anul viitor

Unirea Ziarul

Publicat

în

Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință din 1 ianuarie 2025. Cât o sa fie pensia minimă garantată de anul viitor Începutul lui 2025 aduce vești bune pentru unii pensionari care ar putea primi un venit mult mai mare – 2.240 de lei. Mai exact, anul viitor ar urma să aibă loc două majorări. Pensiile ar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea