Codul bunelor maniere: Reguli de comportament civilizat în călătoria cu trenul

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Unul dintre cele mai folosite mijloace de transport în comun pe distanțe lungi este trenul, cu atât mai mult vara, în perioada vacanțelor, când turiștii călătoresc spre destinațiile cele mai solicitate – mare, munte, stațiuni balneoclimaterice.

gara-

USR - Alegeri parlamentare 2020

Când plecăm în călătorie cu trenul există câteva reguli de care trebuie să ținem cont atât pentru confortul nostru, cât și al celorlalți pasageri cu care suntem vecini de vagon sau compartiment.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

Prima este punctualitatea. Trebuie să ajungeți la gară cu cel puțin 15 minute înainte de ora de plecare a trenului, pentru a avea timp să găsiți linia la care e tras trenul, vagonul și compartimentul în care avem locuri rezervate, pentru a ne instala bagajele. În cazul în care biletele de tren sunt cumpărate în ziua plecării, e bine să ajungeți cu cel puțin o jumătate de oră înainte.

Gențile în care vă transportați bagajele trebuie să fie de voiaj sau geamantane tip troler, acestea fiind de obicei dotate și cu roți, pentru deplasarea mai ușoară. Sunt indicate rucsacurile pentru deplasările la munte. Nu exagerați cu bagajele, nu puteți ocupa tot spațiul de deasupra scaunelor din compartiment cu bagajele dumneavoastră. Mai sunt și alți călători cu bagaje. E neplăcut să intri în compartiment și să constați că nu ai unde să-ți așezi bagajul din cauză că au fost ocupate toate locurile de deasupra scaunelor.

În cazul în care aveți bilet fără loc rezervat, deci pe culoar, în picioare, nu puneți bagajele în primul compartiment pe care îl vedeți gol, ocupând locul destinat bagajelor celor care au locuri rezervate în acel compartiment. Ele trebuie păstrate lângă dumneavoastră, pe culoar, așezate în așa fel încât să nu blocați accesul pasagerilor pe culoar.

Luați într-un bagaj de mână o sticlă cu apă, o carte sau o revistă, un sandviș, pentru a nu coborî geamantanul și a-l deschide dacă vă e sete sau dacă vreți să citiți. Dacă doriți să ascultați muzică sau un meci de fotbal în timpul călătoriei, o veți face folosind căștile. Conversațiile la telefon vor fi cât de poate de scurte.

Dacă părăsiți compartimentul sau vagonul, e bine să nu lăsați bani, acte nesupravegheate. dacă sunteți în grup, rugați un prieten să supravegheze bagajul dumneavoastră.

Dacă aveți de făcut o călătorie lungă, pe parcursul nopții, închideți compartimentul/cușeta. Nu deranjați alți călători care vor să doarmă ținând lumina aprinsă pentru a citi sau a consulta pe telefonul mobil pagina de facebook.

Dacă doriți să mergeți la vagonul restaurant, e bine să aveți bani schimbați în bancnote de valoare mică, pentru a evita discuțiile provocate de situațiile în care nu vi se poate da restul.

În cazul în care locul dumneavoastră în compartiment vă dezavantajează (sunt persoane care nu pot călători cu spatele spre direcția de mers) puteți ruga o altă persoană din compartiment să faceți un schimb de locuri, dar cel mai bine este ca la cumpărarea biletului să specificați acest lucru persoanei de la agenția de bilete.

Fumătorii nu vor folosi toaleta ca loc în care se pot ascunde și a fuma fără a fi văzuți, știut fiind că este interzis fumatul în tren. Puteți profita de oprirea într-o gară, pe traseu, pentru a coborî pe peron și a fuma.

Dacă aveți copii care vă însoțesc în călătoria cu trenul, e bine să aveți la îndemână un joc sau o carte care să-i țină ocupați. Nu-i veți lăsa să iasă din compartiment și să circule pe culoar, există pericol de accidentare.

Hainele și încălțămintea de călătorie trebuie să fie sport, comode. Pentru copii puteți avea un tricou de schimb în cazul în care se murdăresc pe drum.

La intrarea în compartiment veți saluta ceilalți călători. Puteți avea o conversație legată de traseu, de zona prin care treceți, puteți împărtăși impresii legate de alte excursii în zonă, evitând subiectele personale.

La folosirea toaletei, veți ține cont de regulile de bună cuviință, păstrând curățenia, nefolosind toaleta în timpul staționării trenului într-o gară. Copiii vor merge la toaletă însoțiți de un adult din familie.

Ajunși la destinație, la ieșirea din compartiment trebuie să vă luați rămas bun de la ceilalți pasageri, urându-le drum bun sau concediu plăcut.

Sursa: agerpres.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

4 Comentarii

ullyse 22 iulie 2015 at 13:11

Salut cu caldura revenirea cu aceasta tema, consider ca ptr /macar/ generatia viitoare sa cunoasca regulile de comportament in societate, din pacate maturii de azi nu cunosc nici norme elementare ca ,,, mancatul /cum se tine cutitul si furculita si cate feluri de ustensii sant pe o masa si ptr ce folosinta, nu cunosv notiunea de batista, de reguli de igiena elementara , de comportament civilizat .Daca judecam drept comportamentul existent azi in familie, pe strazi etc ne arata statistica trista ca peste 50%din populatia tarii este semisau analfabeta , cu o asemenea statistica nu cred ca avem cu ce sa ne mandrim , trist dar adevarat.

ullyse 22 iulie 2015 at 13:21

UNDE-I COMENTARIUL MEU?CHIAR NU VA ESTE RUSINE?

Așa zis-a Burebista 22 iulie 2015 at 13:43

Crezi că le este rușine să-ți aprobe comentariul când vor pe criterii impuse de ei și pe care nu le publică?

Io Nescu 22 iulie 2015 at 13:53

care trenuri ca azi maine o s-avem doar marfare…

Comentariile sunt oprite