Rămâi conectat

Societate

Clerul greco-catolic nu are voie să meargă în pelerinaje la Medjugorje

Publicat

în

Preafericirea Sa Lucian Mureşan, arhiepiscop major al Arhiepiscopiei Majore Greco-Catolice din România, a abordat în cadrul întâlnirii cu protopopii greco-catolici o temă discutată şi în cadrul Conferinţei Episcopale Române, desfăşurate la Lugoj: organizarea şi participarea la pelerinaje la sanctuarele şi locurile de pelerinaj din ţară, agreate de ierarhia Bisericii Catolice de ambele rituri. Astfel, cât priveşte intens abordatul subiect al pelerinajelor la Medjugorje, înaltul ierarh a prezentat poziţia unanimă a membrilor Conferinţei Episcopale Române, conform căreia credincioşii nu sunt încurajaţi, dar nici nu sunt împiedicaţi să participe la pelerinaje la Medjugorje. În schimb, preoţii şi persoanele consacrate ale clerului (diaconi, monahi etc) sunt oprite de la organizarea şi participarea la aceste pelerinaje. Pr. Adin Pop, purtătorul de cuvânt al BRU, a declarat că motivul care stă la baza acestei interdicţii este că Medjugorje nu a fost declarat încă oficial sanctuar de către Vatican, pentru aceasta fiind necesară derularea unor etape procedurale. Părintele Adin Pop nu a putut spune însă ce măsuri vor fi luate împotriva clerului care nu va respecta recomandarea întâistătătorului Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.
Legenda spune că la 24 iunie 1981, de sărbătoarea Naşterii Sf. Ioan Botezătorul, a avut loc evenimentul care avea să tulbure viaţa localităţii din Bosnia-Heţegovina, aproape de graniţa croată: două adolescente au susţinut că au văzut o siluetă feminină luminoasă pe cărarea ce înconjoară colina Podbrdo. A doua zi, femeia misterioasă a apărut din nou, de data aceasta adresându-se unui număr de 6 copii ca fiind “Preafericita Fecioară Maria”, pelerinii întorşi de la Medjugorje, inclusiv români, pretinzând că Gospa (numele croat al Maicii Domnului) apare de atunci zilnic, neîntrerupt.
În cadrul reuniunii cu protopopii de la Blaj, au mai fost abordate aspecte legate de întâlnirea mondială a tineretului cu Papa Benedict XVI, care va avea loc în perioada 16-21 august 2011, la Madrid. De asemenea, pentru sărbătorirea celei de-a XXVI-a „Zi Mondială a Tineretului”, care va fi celebrată la nivel eparhial în 17 aprilie 2011, în Duminica Floriilor, se vor organiza acţiuni pastorale şi catehetice în parohii, menite să transmită conţinutul bogat al mesajului Sf. Părinte şi să se selecteze la nivel de protopopiat un grup de tineri ce va participa la întâlnirea de la Madrid.
Au mai fost abordate teme cum sunt cursul de cantori organizat de Institutul Teologic Greco-Catolic Blaj, pe o perioadă de 2 ani, pregătirea pentru sărbătoarea Naşterii Domnului şi prin organizarea concertului de colinde şi cântece de Crăciun din 13 decembrie, din Catedrala „Sf. Treime” din Blaj, organizarea, la Facultatea de Teologie Blaj, în perioada 29 – 30 octombrie, a unui simpozion canonic cu participare internaţională prilejuit de împlinirea a 20 de ani de la publicarea Codului Canoanelor Bisericilor Orientale (CCEO). Preafericitul Lucian a făcut referire la necesitatea readucerii în actualitate, prin pastoraţie şi cateheză, a demnităţii familiei creştine, recomandând participarea la Întâlnirea Naţională a Familiilor de la Iaşi. Înaltul ierarh a îndemnat ca în toate bisericile arhieparhiei, la sfârşitul fiecărei Sfinte Liturghii, să fie spusă rugăciunea pentru Biserica Română Unită cu Roma şi pentru beatificarea episcopilor ei martiri.
Robert GHERGU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea Ta

ȘTIREA TA| „Pană” de curent în comuna Șpring: Patru sate, fără energie electrică. „O să-mi cumpăr generator, așa ceva nu este posibil”

Publicat

în

ȘTIREA TA| „Pană” de curent în comuna Șpring: Patru sate, fără energie electrică. „O să-mi cumpăr generator, așa ceva nu este posibil”

Satele aparținătoare comunei Șpring, din județul Alba, au rămas „pe întuneric”, după ce o linie de curent a fost ruptă de un castan, pe o stradă din proximitatea gării din satul Cunța.

Astfel satele Cunța, Șpring, Drașov și Vingard, la momentul redactării articolului, nu beneficiază de serviciul de alimentare cu energie electrică, deși incidentul ce a condus la această situație s-a petrecut în cursul nopții de 26 mai 2022, în jurul orei 02:00.

Elit - Gustul Desăvârșit

„O să-mi cumpăr generator, așa ceva nu este posibil”, declară pentru ZiarulUnirea.ro un localnic. Bărbatul înțelege incidentul, dar nu poate să înțeleagă de ce pentru o singură linie afectată curentul a fost întrerupt în toată comuna, de ce nu există separatoare în sistemul de furnizare a energiei electrice și mai mult de atât nu poate să înțeleagă de ce o intervenție de remediere, pe care o consideră accesibilă din punct de vedere tehnic, durează într-atât de mult.

*Nota: fotografie cu caracter ilustrativ din arhiva ZiarulUnirea.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea Ta

FOTO ȘTIREA TA| Intervenție „de urgență” la fântâna din Piața Cetății din Alba Iulia: ISU și Salvamont au ajutat la scoaterea mizeriei și sticlelor aruncate în ea

Publicat

în

Intervenție „de urgență” la fântâna din Piața Cetății din Alba Iulia: ISU și Salvamont au ajutat la scoaterea mizeriei și sticlelor aruncate în ea

Fântâna din Piața Cetății din Alba Iulia a avut parte astăzi, 25 mai, de o curățenie mult așteptată, din partea autorităților.

Cu ajutorul ISU și Salvamont Alba, unul dintre reperele cetății noastre a căpătat un „suflu” de curățenie în interiorul acesteia, înainte de începerea oficială a verii.

Lipsa de educație a unor persoane a transformat unul dintre reperele turistice din Cetatea Alba Iulia într-o ghenă de gunoi.

Elit - Gustul Desăvârșit

Chiar dacă în proximitate există coșuri de gunoi, anumite persoane dau dovadă de lipsă de civilizație și aruncă deșeuri în fântâna din Piața Cetății.

Fântână este „inundată” de gunoaie și nici măcar instalarea unui grilaj deasupra acesteia nu i-a împiedicat pe anumiți indivizi să își bată joc de banii publici investiți în acest obiectiv.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea Ta

FOTO ȘTIREA TA| „ATENȚIE, zonă frecventată de urși”: Noul semn instalat pe pista de biciclete de pe dealul Mamut din Alba Iulia

Publicat

în

„ATENȚIE, zonă frecventată de urși”: Noul semn instalat pe pista de biciclete de pe dealul Mamut din Alba Iulia

Pe pista de biciclete de pe dealul Mamut, în Alba Iulia, a fost montat un semn menit să îi avertizeze pe trecători că zona este una frecventată de urși.

În urmă cu două săptămâni, primăria municipiului Alba Iulia a atenționat cetățenii că prezența unor urme de urs, au fost semnalate în cursul zilei de joi, 12 mai, în zona pădurii Mamut și în zona Parcului Dendrologic.

„În cursul zile de 12 mai, a fost semnalată prezența unor urme de urs, în zona pădurii Mamut, și în perimetrul pistei de biciclete din apropierea Parcului Dendrologic.

Elit - Gustul Desăvârșit

Atenționăm cetățenii din Alba Iulia și împrejurimi, doritori de drumeții, plimbări și picnic, să evite această zonă în perioada următoare, pentru siguranța lor. Sporiți atenția și nu vă expuneți riscurilor, iar dacă observați apariția animalelor sălbatice în apropierea dumneavoastră, apelați serviciul unic de urgențe 112″, au transmis reprezentanții primăriei municipiului Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare