Clement Negruț: Sunt categoric împotriva deschiderii unei noi fabrici de formaldehidă la Sebeș

Mi-am bazat mereu cariera de politician pe principii sănătoase, iar ceea ce susţin aici poate fi probat de fapte, de acţiuni concrete. Fie că am fost subprefect, fie parlamentar, m-am implicat serios şi activ pentru binele celor pe care i-am reprezentat. Cei care mă cunosc îşi pot aminti fără mari Clement Negrut11eforturi că atâta timp cât am lucrat în cadrul prefecturii Alba nu am ocupat acea funcţie degeaba ci m-am luptat pentru rezolvarea problemelor cetăţenilor. La fel şi acum, ca parlamentar mă lupt pentru cei pe care-i reprezint. Şi de aceea pot să spun că ştiu care sunt problemele cetăţenilor din judeţul meu. Am fost mereu preocupat de problemele de mediu cu care se confruntă Alba. Ca subprefect şi ca un cunoscător în ceea ce priveşte industria mineritului am atras de multe ori atenţia asupra unor pericole deosebit de mari în ceea ce priveşte sănătatea mediului de aici (urmele lăsate de explorările din Munţii Apuseni).

Sunt categoric împotriva deschiderii unei noi fabrici de formaldehidă la Sebeş. Lucrul acesta l-am arătat în primul rând în cadrul comisiei de audiere a ministrului Graţiela Gavrilescu, în data de 15 decembrie a anului trecut. La începutul acestui an, mi-am reafirmat poziţia faţă de acest subiect şi pentru jurnaliştii din presa locală, atunci când am fost chestionat pe acest subiect. Consider de asemenea că defrişarea pădurilor din ţara noastră reprezintă o mare bătaie de joc. O ţară întragă a rămas mută de uimire când s-a aflat despre afacerile cu retrocedări derulate de apropiaţi ai actualei guvernări. La învestirea doamnei ministru al Mediului, am întrebat-o dacă are cunoştinţă despre deschiderea unei noi fabrici de formaldehidă la Sebeş şi în ce condiţii s-au dat avizele de mediu. La începutul sesiunii parlamentare voi depune o interpelare pe acest subiect.

ELIT

Iată exact întrebările pe care i le-am adresat doamnei ministru Graţiela Gavrilescu, în data de 15 decembrie 2014, atunci când a fost audiată de către comisia de specialitate. Textul este exact cel din stenograma şedinţei de audiere:

,,Doamna ministru,

Sunt deputatul Clement Negruţ, deputat de Alba.

Eu vreau să vă aduc în atenţie o altă problemă legată de exploatarea fondului forestier al României. În Municipiul Sebeş funcţionează un agent economic care utilizează milioane de metri cubi de masă lemnoasă şi deşeuri. După toate statisticile, în urma exploatării intensive şi iraţionale, aş spune eu, în 10-15 ani vom rămâne fără pădure. Aş vrea să ştiu care este strategia ministerului faţă de această abordare economică. Şi a doua chestiune pe care aş vrea să v-o aduc în atenţie este legată de faptul că în acelaşi spaţiu al agentului economic funcţionează o fabrică de formaldehidă. Acum patru ani în judeţul nostru a fost un mare scandal pe această temă. Toate analizele făcute de Ministerul Sănătăţii, ONG-uri dădeau ca un mare pericol pentru sănătatea umană, vă învederez faptul că acest agent economic este în inima Sebeşului, la 40 de metri de un cartier de 5.000 până la 8.000 de locuitori, iar în momentul de faţă deja este dat, din câte am informaţia de către agenţia regională, avizul de înfiinţare a unei noi fabrici de formaldehidă la Sebeş. Deja e o problemă socială din acest punct de vedere. Pentru mine, vă spun sincer, la momentul în care a fost scandalul legat de această fabrică eram subprefectul judeţului şi cei care mă criticau foarte, foarte dur sunt acum atât la conducerea prefecturii, cât şi a … şi care acum văd că au dat aviz unei noi fabrici de formaldehidă, ţinând cont de faptul că această fabrică sau uzină va creea, din punctul meu de vedere, noi tensiuni şi probleme sociale în Municipiul Sebeş. V-aş ruga, nu e o întrebare, v-aş ruga să verificaţi şi să analizaţi foarte serios, prin cele două puncte de vedere: al exploatării şi al fabricii de formaldehidă.”

Răspuns: ,,În ceea ce priveşte atenţionarea pe care ne-a făcut-o de la Sebeş, cred că în momentul în care ajung la minister, chiar o să mă interesez, mi-am pus aici o steluţă să văd ce s-a întâmplat cu acel audit pentru o fabrică care va produce formaldehidă, să vedem în ce condiţii…”

Pot afirma că interpelarea pe care i-am făcut-o doamnei ministru, pe data de 15 decembrie 2014 împreună cu acţiunea de protest întreprinsă de cetăţeni, au avut drept consecinţă suspendarea acordării autorizaţiei de mediu pentru construcţia unei noi fabrici de formaldehidă la Sebeş.

Am făcut acest lucru pentru că îmi pasă de sănătatea cetăţenilor din Sebeş şi nu numai. Am arătat că imi pasă de sănătatea acestor oameni şi atunci când m-am luptat pentru strângerea de semnături pentru Centura Sebeşului, pentru că traficul acela infernal însemna tot poluare.

Voi continua la Bucureşti demersurile necesare pentru ca ministerul sa rezolve această problemă aşa cum trebuie. Oamenii din Sebeş au dreptul să respire un aer curat.

 Preşedinte PMP Alba, Deputat Clement Negruţ

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

4 Comentarii

paraparaumu 15 ianuarie 2015 at 13:55

De cemunicipiu sau judetul nu cumpara de la Sibiu o statie performanta ptr. masurarea noxelor?

Marius 15 ianuarie 2015 at 14:25

Dle Negrut,
Afirmatiile facute acum d-voastra sunt ale unui politician, capabil sa calce in picioare niste principii sanatoase pentru a obtine un vot in plus. Ma asteptam mai mult de la d-voastra, v-am cunoscut probabil alta fata. Nu cred ca puteti compara activitatea de subprefect, cand erati intradevar interesat de activitatea oamenilor din judet si ati inteles atunci ca tara aceasta se conduce dupa niste legi, si cea de parlamentar, cand aveti impresia si vreti sa convingeti poporul (ca de altfel toti colegii d-voastra din cele doua camere), ca va intereseaza soarta noastra. De fapt, impresia tuturor este ca va credeti mai buni si mai inteligenti decat restul oamenilor. Mai presus de lege. Ca d-voastra, d-lor parlamentari, sunteti legea.
V-ati opus exploatarii de la Rosia Montana!!! Ati ales calea cea mai usoara, foarte bine pentru d-voastra. Cateva voturi in plus pentru partid, nu? Dar nu voturi din judetul Alba, ci de la „sudisti”si de la „moldoveni”. V-ati facut calculele bine. Daca erati pentru investitie, aveati un vot „pentru” de la Ardeleni. Asa aveti doua voturi „pentru”, de la sud si din est. Ati castigat un vot in plus. D-voastra? Partidul? Dar am pierdut noi cei din apuseni. De ce v-ar interesa locuitorii judetului d-voastra? De ce sa aplicati legea, de ce sa urmariti ca aceasta lege si toate normele de protectie a mediului sa fie respectate. De ce sa urmariti ca aurul si celelalte bogatii sa fie scoase la lumina. Pentru ca acest lucru implica munca si raspundere. Si parlamentarii fac bani si fara munca, ca de raspundere nu poate fi vorba. V-as fi vrut din nou subprefect. Sa luptati pentru oamenii nostrii, nu pentru voturile partidului din Bucuresti.
Ati pus cateva intrebari d-nei ministru. Foarte bine. Dar era bine sa va fi documentat inainte de acesta interpelare, nu sa-i adresati intrebari auzite la colt de strada si doar cu scopul de a mai castiga cateva voturi. In Sebes sunt 2 mari agenti economici care utilizeaza ca si materie prima masa lemnoasa. Spuneti ca in opinia d-voastra in 10 – 15 ani vom ramane fara padure. Ce calcule ati facut? Care este fondul forestier ce poate fi taiat anual in Romania? Cati mc sunt procesati anual in Romania, de catre toti agentii economici, mai mari sau mai mici. Care este rata de impadurire anuala? Nu stiti, nu? La colt de strada nu se stiu aceste lucruri. De ce sa faceti un lucru profesionist, documentat. Pentru ca implica munca. Din nou. Se poate si fara munca castiga un vot pentru partid. Cu minciuna.
Spuneti ca doriti un aer curat in Sebes. Toti dorim acest lucru. Dar, dupa cum stiti, industria inseamna, intr-o mica sau mai mare masura, si poluare. Dar in tara asta sunt niste legi, pe care le-ati cunoscut cand erati subprefect. Toata poluarea trebuie sa se incadreza in niste limite, astfel incat sa nu fie periculoasa pentru om. Spuneti ca formaldehida este un pericol pentru sanatatea umana. Daca v-ati fi documentat, ati fi vazut ca si benzina este in aceeasi grupa de periculozitate ca si aceasta formaldehida de care vorbiti. Si benzinariile sunt cu adevarat in inima orasului, nu ca fabrica agentului economic de care vorbiti, care este la marginea orasului. Dar, probabil parlamentarilor trebuie sa aiba inima ca sa stie unde este pozitionata.
Din ce ati declarat mai sus, intelegem ca va opuneti la toate investitiile. Nu acesta este rolul d-voastra, sa blocati investitii, sa creati someri. Creati locuri de munca, aduceti industrie si urmariti ca aceasta sa respecte normele de protectie a muncii si legile din Romania. De ce trebuie sa continuati la Bucuresti demersurile? Miticilor nu le pasa de noi, stiti acest lucru. Credeti ca ii intereseaza ca va mai muri un nou oras in judetul Alba, ca Ocna Mures sau Cugir? Sustineti industria, sustineti investitiile. Asta este daoria d-voastra.

Unitate 15 ianuarie 2015 at 16:46

Draga domnule Marius,
OMS spune clar în comunicatul nr 153 din 15 iunie 2004 că formaldehida este clasată în grupa I a agenţilor cancerigeni pentru om. Sa-mi dati si mie un comunicat al OMS in care se spune ca benzina este 100% cancerigena pt om….
Ce coincidenta intre ce scrieti dumneavoastra si ce a relatat domnul prefect la Alba Tv…..oare aveti vre-o legatura??
Sincer nu ma intereseaza deloc ce spune si domnul Negrut, Sebesul si sebesenii s-au saturat de minciunile politicienilor, dar domnule Marius, chiar nu cred ca intereseaza pe cineva investitiile in detrimentul sanatatii, nu se pot pune locurile de munca a 300 de oameni cu sanatatea a 25000 de oameni, ba chiar cu sanatatea unui singur om.
„Toti dorim acest lucru. Dar, dupa cum stiti, industria inseamna, intr-o mica sau mai mare masura, si poluare” asta e din textul dumneavoastra…….care e totusi mica poluare in Sebes?
Aici e jale domnule , monitorizarea e de rahat si toate aparatele dau aer curat in Sebes. Oare sebesenii sunt prosti, nu stiu cum isi simt gatul si nasul de fiecare data cand Kro dau drumul la maxim???
Ei de data asta nu se mai cere in Sebes monitorizare….toti cei care am fost acolo am cerut relocare la tot ce e chimica.
Apropo ati fost la protest??? Venisi si acum dumineca???
Haideti ca o sa fim si mai multi…..si incetati cu diversiunile astea ca nu mai merg.
Oricine va citeste comentariul stie in ce barca va dati…..
O zi buna si…..SANATATE…va dorese un sebesan poluat

maria 15 ianuarie 2015 at 20:55

domnule Negrutiu, este momentul sa mai terminati odata cu ,,ne opunem,, credeti-ne !! ne-am saturat de patriotismul vostru debordant,veniti cu idei pentru dezvoltare economica si locuri de munca ,ne ajunge cutitul la os ,nu mai muscam multe gogomanii

Comentariile sunt oprite