Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Clement Negruț: Sunt categoric împotriva deschiderii unei noi fabrici de formaldehidă la Sebeș

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Mi-am bazat mereu cariera de politician pe principii sănătoase, iar ceea ce susţin aici poate fi probat de fapte, de acţiuni concrete. Fie că am fost subprefect, fie parlamentar, m-am implicat serios şi activ pentru binele celor pe care i-am reprezentat. Cei care mă cunosc îşi pot aminti fără mari Clement Negrut11eforturi că atâta timp cât am lucrat în cadrul prefecturii Alba nu am ocupat acea funcţie degeaba ci m-am luptat pentru rezolvarea problemelor cetăţenilor. La fel şi acum, ca parlamentar mă lupt pentru cei pe care-i reprezint. Şi de aceea pot să spun că ştiu care sunt problemele cetăţenilor din judeţul meu. Am fost mereu preocupat de problemele de mediu cu care se confruntă Alba. Ca subprefect şi ca un cunoscător în ceea ce priveşte industria mineritului am atras de multe ori atenţia asupra unor pericole deosebit de mari în ceea ce priveşte sănătatea mediului de aici (urmele lăsate de explorările din Munţii Apuseni).

Sunt categoric împotriva deschiderii unei noi fabrici de formaldehidă la Sebeş. Lucrul acesta l-am arătat în primul rând în cadrul comisiei de audiere a ministrului Graţiela Gavrilescu, în data de 15 decembrie a anului trecut. La începutul acestui an, mi-am reafirmat poziţia faţă de acest subiect şi pentru jurnaliştii din presa locală, atunci când am fost chestionat pe acest subiect. Consider de asemenea că defrişarea pădurilor din ţara noastră reprezintă o mare bătaie de joc. O ţară întragă a rămas mută de uimire când s-a aflat despre afacerile cu retrocedări derulate de apropiaţi ai actualei guvernări. La învestirea doamnei ministru al Mediului, am întrebat-o dacă are cunoştinţă despre deschiderea unei noi fabrici de formaldehidă la Sebeş şi în ce condiţii s-au dat avizele de mediu. La începutul sesiunii parlamentare voi depune o interpelare pe acest subiect.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Iată exact întrebările pe care i le-am adresat doamnei ministru Graţiela Gavrilescu, în data de 15 decembrie 2014, atunci când a fost audiată de către comisia de specialitate. Textul este exact cel din stenograma şedinţei de audiere:

,,Doamna ministru,

Sunt deputatul Clement Negruţ, deputat de Alba.

Eu vreau să vă aduc în atenţie o altă problemă legată de exploatarea fondului forestier al României. În Municipiul Sebeş funcţionează un agent economic care utilizează milioane de metri cubi de masă lemnoasă şi deşeuri. După toate statisticile, în urma exploatării intensive şi iraţionale, aş spune eu, în 10-15 ani vom rămâne fără pădure. Aş vrea să ştiu care este strategia ministerului faţă de această abordare economică. Şi a doua chestiune pe care aş vrea să v-o aduc în atenţie este legată de faptul că în acelaşi spaţiu al agentului economic funcţionează o fabrică de formaldehidă. Acum patru ani în judeţul nostru a fost un mare scandal pe această temă. Toate analizele făcute de Ministerul Sănătăţii, ONG-uri dădeau ca un mare pericol pentru sănătatea umană, vă învederez faptul că acest agent economic este în inima Sebeşului, la 40 de metri de un cartier de 5.000 până la 8.000 de locuitori, iar în momentul de faţă deja este dat, din câte am informaţia de către agenţia regională, avizul de înfiinţare a unei noi fabrici de formaldehidă la Sebeş. Deja e o problemă socială din acest punct de vedere. Pentru mine, vă spun sincer, la momentul în care a fost scandalul legat de această fabrică eram subprefectul judeţului şi cei care mă criticau foarte, foarte dur sunt acum atât la conducerea prefecturii, cât şi a … şi care acum văd că au dat aviz unei noi fabrici de formaldehidă, ţinând cont de faptul că această fabrică sau uzină va creea, din punctul meu de vedere, noi tensiuni şi probleme sociale în Municipiul Sebeş. V-aş ruga, nu e o întrebare, v-aş ruga să verificaţi şi să analizaţi foarte serios, prin cele două puncte de vedere: al exploatării şi al fabricii de formaldehidă.”

Răspuns: ,,În ceea ce priveşte atenţionarea pe care ne-a făcut-o de la Sebeş, cred că în momentul în care ajung la minister, chiar o să mă interesez, mi-am pus aici o steluţă să văd ce s-a întâmplat cu acel audit pentru o fabrică care va produce formaldehidă, să vedem în ce condiţii…”

Pot afirma că interpelarea pe care i-am făcut-o doamnei ministru, pe data de 15 decembrie 2014 împreună cu acţiunea de protest întreprinsă de cetăţeni, au avut drept consecinţă suspendarea acordării autorizaţiei de mediu pentru construcţia unei noi fabrici de formaldehidă la Sebeş.

Am făcut acest lucru pentru că îmi pasă de sănătatea cetăţenilor din Sebeş şi nu numai. Am arătat că imi pasă de sănătatea acestor oameni şi atunci când m-am luptat pentru strângerea de semnături pentru Centura Sebeşului, pentru că traficul acela infernal însemna tot poluare.

Voi continua la Bucureşti demersurile necesare pentru ca ministerul sa rezolve această problemă aşa cum trebuie. Oamenii din Sebeş au dreptul să respire un aer curat.

 Preşedinte PMP Alba, Deputat Clement Negruţ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Lista candidaților pentru funcția de președinte a Consiliului Județean Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024

Ziarul Unirea

Publicat

în

Lista candidaților pentru funcția de președinte a Consiliului Județean Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024 Pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024, și-au depus candidatura 7 candidați. Până la data publicării acestui articol, doar 5 au fost validați. Candidaților Nicola Adrian de la Partidul Național […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea