Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Clement Negruț (MP): Epopeea deşeurilor în Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În luna iulie a acestui an vorbeam despre problemele generate de închiderea gropii de gunoi de la Pârâul Iovului. Trăgeam un semnal de alarmă cu privire la dificultățile cu care ar fi putut să se confrunte în special operatorii din zona rurală şi montană.

Clement Negrut23M-am bucurat desigur că în vară nu s-au concretizat scenariile cele mai pesimiste însă constatăm că problema deșeurilor menajere persistă. Se cunoaște că Garda de Mediu Sibiu a dispus interzicerea depozitării, la Cristian, a deșeurilor provenite din alte județe pe motiv că nu ar fi suficient spațiu. Acest lucru se pare însă că nu este tocmai adevărat. În sfârşit s-au trezit şi cei din Instituţia Prefectului, domnul prefect Gheorghe Feneșer s-ar fi deplasat acolo să vadă care este situația îmboldit fiind chiar de Mircea Hava.

Acesta ar fi constatat cu proprii ochi că este loc suficient la Cristian pentru depozitarea gunoaielor. O întrebare se impune: Ce au aşteptat până acum aceşti oameni? Se pare că din dorinţa de a o transforma într-un joc politic această problemă, au acţionat astfel. Pentru că nu îmi explic într-un alt mod demersul PSD de a protesta azi în faţa Primăriei Alba Iulia. Să nu uite cei din PSD cine guvernează.

Problema deşeurilor chiar dacă aparent este a autorităţilor locale, ministerul de resort în speţă  Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, prin instituţile sale o gestionează la nivel naţional. Instituţile guvernamentale deconcentrate la nivelul judeţului înainte de-a le folosi politic, trebuie să vină în primul rând în ajutorul autorităţilor să găsească împreună soluţii. Se pare însă că în judeţul Alba mai mult au încurcat decât au ajutat în această privinţă.  Până atunci însă deseurile din județul nostru colindă țara până la Târgu Jiu. Și ceea ce e cert factura pentru kilometri în plus făcuți de mașinile care transportă această materie, va fi plătită tot de cetățeni.

Trebuie să mai semnalez un aspect despre care am aflat atât de la cetățeni dar și din presa locală. Este legat de apariția unor gropi de gunoi improvizate. Mai precis, în zona șoselei de centură dar și pe drumul ce leagă centura ocolitoare de drumul spre Drâmbar pot fi văzute adevărate mormane de gunoaie depozitate de unii probabil nemulțumiți de costul ridicat al serviciilor de salubritate. Nu am auzit ca APM-ul sau Garda de Mediu să fi luat vreo măsură până acum în acest sens. E o problemă serioasă. Chiar dacă nu e vară și căldura nu amplifică răspândirea mirosului gunoaiele aruncate aiurea reprezintă un pericol.

Nu vreau să fiu cârcotaș și să arunc vina pe autoritățile locale. Mă bucur că s-au gândit la soluții și că s-a identificat încă o posibilitate, aceea de a depozita temporar deșeurile la Ocna Mureș unde ar exista o rampă. Dacă s-ar putea alege această soluție costurile de transport ar scădea semnificativ iar asta ar resimți-o și cetățenii.

Sper ca toată această epopee a gunoaielor să ia sfârșit cât mai curând. După cum se știe, Consiliului Județean Alba, are în derulare proiectul intitulat ,,Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Alba” cu o valoare totală de peste 28 de milioane de euro, ce prevede construirea unui depozit central de deșeuri la Galda de Jos. Eu sper ca lucrările să se finalizeze măcar în mai 2016, să nu existe probleme cu concesionarea serviciilor și să avem parte de servicii de calitate la prețuri decente.

Preşedinte MP Alba, Deputat Clement Negruţ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Mircea Hava: Era momentul și cazul să recunoaștem și să admitem: agricultorii și fermierii Uniunii, cu atât mai mult cei din România, aveau nevoie să fie încadrați într-o formă corectă și limpede a legislației.

Unirea Ziarul

Publicat

în

Mircea Hava: Era momentul și cazul să recunoaștem și să admitem: agricultorii și fermierii Uniunii, cu atât mai mult cei din România, aveau nevoie să fie încadrați într-o formă corectă și limpede a legislației. Grupul PPE, cea mai mare familie politică din Parlamentul European, salută simplificarea și relaxarea normelor Politicii Agricole Comune, ca urmare a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea