Rămâi conectat

Politică Administrație

Clement Negruț (MP): Epopeea deşeurilor în Alba

Publicat

în

În luna iulie a acestui an vorbeam despre problemele generate de închiderea gropii de gunoi de la Pârâul Iovului. Trăgeam un semnal de alarmă cu privire la dificultățile cu care ar fi putut să se confrunte în special operatorii din zona rurală şi montană.

Clement Negrut23M-am bucurat desigur că în vară nu s-au concretizat scenariile cele mai pesimiste însă constatăm că problema deșeurilor menajere persistă. Se cunoaște că Garda de Mediu Sibiu a dispus interzicerea depozitării, la Cristian, a deșeurilor provenite din alte județe pe motiv că nu ar fi suficient spațiu. Acest lucru se pare însă că nu este tocmai adevărat. În sfârşit s-au trezit şi cei din Instituţia Prefectului, domnul prefect Gheorghe Feneșer s-ar fi deplasat acolo să vadă care este situația îmboldit fiind chiar de Mircea Hava.

Acesta ar fi constatat cu proprii ochi că este loc suficient la Cristian pentru depozitarea gunoaielor. O întrebare se impune: Ce au aşteptat până acum aceşti oameni? Se pare că din dorinţa de a o transforma într-un joc politic această problemă, au acţionat astfel. Pentru că nu îmi explic într-un alt mod demersul PSD de a protesta azi în faţa Primăriei Alba Iulia. Să nu uite cei din PSD cine guvernează.

Elit - Gustul Desăvârșit

Problema deşeurilor chiar dacă aparent este a autorităţilor locale, ministerul de resort în speţă  Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, prin instituţile sale o gestionează la nivel naţional. Instituţile guvernamentale deconcentrate la nivelul judeţului înainte de-a le folosi politic, trebuie să vină în primul rând în ajutorul autorităţilor să găsească împreună soluţii. Se pare însă că în judeţul Alba mai mult au încurcat decât au ajutat în această privinţă.  Până atunci însă deseurile din județul nostru colindă țara până la Târgu Jiu. Și ceea ce e cert factura pentru kilometri în plus făcuți de mașinile care transportă această materie, va fi plătită tot de cetățeni.

Trebuie să mai semnalez un aspect despre care am aflat atât de la cetățeni dar și din presa locală. Este legat de apariția unor gropi de gunoi improvizate. Mai precis, în zona șoselei de centură dar și pe drumul ce leagă centura ocolitoare de drumul spre Drâmbar pot fi văzute adevărate mormane de gunoaie depozitate de unii probabil nemulțumiți de costul ridicat al serviciilor de salubritate. Nu am auzit ca APM-ul sau Garda de Mediu să fi luat vreo măsură până acum în acest sens. E o problemă serioasă. Chiar dacă nu e vară și căldura nu amplifică răspândirea mirosului gunoaiele aruncate aiurea reprezintă un pericol.

Nu vreau să fiu cârcotaș și să arunc vina pe autoritățile locale. Mă bucur că s-au gândit la soluții și că s-a identificat încă o posibilitate, aceea de a depozita temporar deșeurile la Ocna Mureș unde ar exista o rampă. Dacă s-ar putea alege această soluție costurile de transport ar scădea semnificativ iar asta ar resimți-o și cetățenii.

Sper ca toată această epopee a gunoaielor să ia sfârșit cât mai curând. După cum se știe, Consiliului Județean Alba, are în derulare proiectul intitulat ,,Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Alba” cu o valoare totală de peste 28 de milioane de euro, ce prevede construirea unui depozit central de deșeuri la Galda de Jos. Eu sper ca lucrările să se finalizeze măcar în mai 2016, să nu existe probleme cu concesionarea serviciilor și să avem parte de servicii de calitate la prețuri decente.

Preşedinte MP Alba, Deputat Clement Negruţ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

Publicat

în

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

PSD vine din nou cu măsuri concrete în beneficiul celor cu venituri reduse! Proiectul PSD privind acordarea voucherelor pentru alimente se implementează în ritm accelerat. Recent s-au semnat contractele pentru tipărirea voucherelor, iar Poșta Română a fost desemnată pentru a le distribui. Peste 3 milioane de persoane, din categorii vulnerabile, vor primi un ajutor de 250 de lei, odată la două luni, timp de un an și jumătate.

Beneficiarii proiectului vouchere pentru alimente sunt:

Elit - Gustul Desăvârșit

– pensionarii cu venituri nete lunare mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri nete lunare proprii mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile monoparentale cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social oferit de stat;
– persoanelor fără adăpost.

Jumătate din cele 3,1 miliarde de lei, necesare pentru voucherele de alimente, vor veni din fonduri europene.

Încă o dată realitatea îi contrazice pe cei de la USR care susțineau despre acest program că „este doar un powerpoint” care nu va fi acceptat de Comisia Europeană. PSD este alături de cei mulți, care au nevoie în această perioadă de sprijin concret!

Purtător de cuvânt PSD Alba,
Radu Cristian


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Publicat

în

Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Am participat, în aceste zile, alături de o delegație din România, la întâlniri oficiale dar cordiale cu președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, președintele comisiei de administrație publica și amenajarea teritoriului, Larisa Voloh, secretarul general al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării, Lidia Dabija și secretarul general adjunct al guvernului, Svetlana Țurcanu.

Cu această ocazie, a fost semnat un acord de cooperare între comisiile parlamentare permanente ale Parlamentului Republicii Moldova și a Camerei Deputaților din Parlamentul României. Documentul a fost semnat de către președinții comisiilor de administrație publică și amenajarea teritoriului (din care fac parte), mai exact de către parlamentarii Simona Bucura Oprescu  și Larisa Voloh

Între altele, acordul prevede că cele două state vor pleda pentru modernizarea administrației publice, vor coopera în vederea îmbunătățirii cadrului normativ și celui de reglementare vizând organizarea și funcționarea administrației publice, planificarea spațială și dezvoltarea regională. De asemenea, România și Moldova vor sprijini colaborarea și vor contribui la stabilirea relațiilor de fraternitate între colectivitățile noastre locale. Nu în ultimul rând, vom sprijini realizarea prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană cu referire la administrația publică ce are ca finalitate ajustarea sistemului administrativ din Republica Moldova la Spațiul Administrativ European.

Elit - Gustul Desăvârșit

Îmi reiterez, cu această ocazie, susținerea necondiționată pentru parcursul european al Republicii Moldova, pentru continuarea reformei administrative și, nu în ultimul rând, a efortului nostru comun pentru asigurarea securității regiunii și sprijinirii refugiaților ucraineni.

Oamenii din Republica Moldova sunt frații noștri de peste Prut! Avem același idealuri și credințe, vorbim aceeași limbă, iar inimile noastre bat la fel. Doar uniți, împreună, putem fi mai puternici!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Senatul a adoptat ieri cadrul legal ce va permite finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a centralei nucleare de la Cernavodă, făcând astfel încă un pas important spre dobândirea independenței energetice a României. Obiectiv energetic de importanță națională, termocentrala de la Iernut se afla într-un stadiu de execuție de circa 90% dar, din cauza unor probleme ale constructorului spaniol, contractul a fost reziliat și investiția s-a blocat.

În condițiile actuale de criză energetică, marcată de un context geopolitic complicat și imprevizibil, în care invazia rusă în Ucraina are efecte negative asupra întregului sistem energetic european, era necesară identificarea și adoptarea unor soluții legislative care să permită finalizarea în timp util a unor obiective energetice de o importanță deosebită, așa cum este și centrala de la Iernut, care va furniza o importantă cantitate de electricitate în sistemul național. În discuțiile și negocierile pe care le-am avut ieri cu colegii mei senatori, atât în comisiile reunite de specialitate, cât și la votul din plenul Senatului, am căzut de acord să creăm cadrul legal astfel încât, în situația obiectivelor de investiții nefinalizate, de acest tip, entitățile contractante să poată aplica procedura de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractelor sectoriale, pentru restul de executat, dacă acesta este de maxim 40% din stadiul fizic aferent proiectului de investiții. Astfel, modificând în Senat Legea 250/2022, de aprobare a OUG 54/2022, care modifica Legea 96/2016, privind achizițiile sectoriale, am flexibilizat cadrul legal privind achizițiile, permițând reluarea lucrărilor la Iernut, unde sperăm ca prima din cele 2×1 unități (215MWe) să fie pusă în funcțiune până la finele anului viitor.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, am introdus și o altă prevedere care se referă la energia nucleară și care va permite Statului Român să atribuie contractul pentru finalizarea centralei de la Cernavodă printr-o procedură de negociere fără invitație prealabilă, indiferent de stadiul fizic de realizare al proiectului de investiții.

Având în vedere că, în mai puțin de 5 ani, reactorul 1 de la Cernavodă, cu o putere de 700 MWh, va intra în revizie și retehnologizare pentru 2 ani, iar din 2029 și reactorul 2 va intra în același proces de retehnologizare, era nevoie de un cadru legal care să răspundă acestei situații de urgență extraordinară, generată de conflictul armat din vecinătatea granițelor României și de criza energetică din Europa. Este bine-cunoscut că licitațiile în România și mai ales procedurile lungi și greoaie de contestare, sunt o mare problemă și fără un astfel de cadrul legal am fi riscat să ne aflăm într-o situație periculoasă, în care licitațiile s-ar fi extins pe ani de zile, iar România nu ar mai fi avut energie suficientă.

Sorin Ioan BUMB,
Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare