Actualitate
CJ Alba organizează cursuri de formare în predarea religiei pentru profesori din Republica Moldova
Consiliul Judeţean Alba organizează în perioada 21 -24 mai a.c. o activitate de formare pentru profesorii şi responsabilii care monitorizează predarea disciplinei Religie în instituţiile de învăţământ preuniversitar din Chişinău şi Raioanele Călăraşi şi Ialoveni.
“Programul activităţii de formare include instruirea teoretică având ca subiect Tradiţionalul şi modernul în predarea religiei; o parte aplicativă – asistenţă la orele de specialitate în unităţile şcolare din mediul preuniversitar din Alba Iulia, Sebeş, Aiud şi Cugir, precum și un atelier – în centrele de pictură din judeţul Alba, unde se prezintă patrimoniul cultural religios ca sursă de activitate extracurriculară pentru profesorii de religie.
„Consiliul judeţean Alba, precum şi instituţiile de cultură subordonate, organizează anual activităţi menite a diversifica şi valoriza legăturile existente cu românii din afara graniţelor ţării. În acest context se înscrie și realizarea acestui proiect prin care profesorii de religie din Republica Moldova sunt implicați într-un schimb de experiență care îi va ajuta să se perfecționeze.” – a spus domnul Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba.
Activitatea este organizată alături de partenerii: Arhiepiscopia Ortodoxă Română Alba Iulia, Inspectoratul Şcolar al judeţului Alba, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia şi Asociaţia Prietenii Muzeului Unirii, implicând deopotrivă cadre universitare, muzeografi şi personal didactic din judeţ, prin realizarea comună a aplicaţiilor practice”, se arată într-un comunicat remis presei de CJ Alba.

Actualitate
Cum arată harta unui posibil dezastru nuclear la Zaporojie: România, printre tările în pericol
Cum arată harta unui posibil dezastru nuclear la Zaporojie: România, printre tările în pericol
În cazul unui dezastru nuclear la centrala de la Zaporojie, rușii au realizat o hartă care prezintă cele mai afectate state. Acestea ar fi: Ucraina, Republica Moldova, România, Bulgaria, Belarus și Turcia.
Rusia a ocupat centrala din Zaporojie în martie după invadarea Ucrainei în 24 februarie. Centrala, situată în apropiere de linia frontului, este deţinută de trupele ruse şi exploatată de angajaţi ucraineni. Ucraina și Rusia se acuză reciproc de atacuri asupra centralei nucleare Zaporojie, care a fost bombardată în mod repetat în ultima săptămână, ceea ce a ridicat temeri privind o catastrofă nucleară și a dus la o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU joi.
Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat joi în faţa Consiliului de Securitate al ONU că situaţia este gravă şi a cerut acces la centrala nucleară de la Zaporojie.
Ucraina a declarat că primele lovituri din 5 august au avariat un cablu electric și au forțat unul dintre reactoare să nu mai funcționeze. Apoi, loviturile de joi au avariat o stație de pompare și senzori de radiații. Ucraina, susținută de aliații occidentali, a cerut o zonă demilitarizată în jurul centralei și retragerea forțelor rusești.
Sursa: stiripesurse.ro
Actualitate
Romania în top 4 al țărilor cu cele mai gustoase mâncăruri: Care sunt cele mai apreciate preparate
Romania în top 4 al țărilor cu cele mai gustoase mâncăruri: Care sunt cele mai apreciate preparate
România se află pe un onorant loc patru, într-un top al celor mai gustoase mâncăruri, întocmit de Taste Atlas. Pe locul întâi se află Italia, urmată de Grecia și Spania.
Țara noastră a obținut scorul de 4,57, după ce participanții la vot au ales 30 de feluri de mâncare, băuturi și produse alimentare românești.
Pe locul 4 este România, cu mititei, ciorbă de burtă, mămăliguță şi cozonac.
Cele mai votate mâncăruri din România
1. Mititei
2. Cozonac
3. Borș
4. Pască
5. Mămăligă
6. Ciorbă de burtă
7. Ciorbă de fasole
8. Ciorbă de pui
9. Drob
10. Covrigi
Sursa: ziare.com
Actualitate
Aproape 20 milioane de metri cubi de lemn s-au recoltat în 2021 în România: Rășinoasele, cele mai dorite
Aproape 20 milioane de metri cubi de lemn s-au recoltat în 2021 în România: Rășinoasele, cele mai dorite
Conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică, cantitatea de lemn recoltată anul trecut a fost de 19,994 milioane metri cubi (volum brut) de lemn, cu 342.000 mc mai mare comparativ cu cea din 2020.
Pe specii forestiere, răşinoasele au reprezentat 40,1% din volumul total de masă lemnoasă recoltată, fagul 30,8%, diverse specii tari (salcâm, paltin, frasin, nuc etc.) 11,3%, stejarul 10,1% şi diverse specii moi (tei, salcie, plop etc) 7,7%.
Lemnul recoltat în anul 2021 a fost destinat în proporţie de 96,4% persoanelor juridice atestate în activitatea de exploatare forestieră şi în proporţie de 3,6% persoanelor fizice care pot exploata lemn din pădurile pe care le au în proprietate.
„Conform Legii nr. 46/2008 – Codul silvic cu modificările şi completările ulterioare, exploatarea masei lemnoase se face de persoane juridice atestate de autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură; prin excepţie persoanele juridice şi fizice pot exploata, fără atestare, un volum de maximum 20 mc/an din pădurile pe care le au în proprietate”, precizează INS.
Anul trecut, s-au recoltat 13,438 milioane mc de lemn din pădurile proprietate publică, reprezentând 67,2% din volumul total de masă lemnoasă recoltată, restul fiind recoltat din pădurile proprietate privată (29%) şi din vegetaţia forestieră situată pe terenuri din afara fondului forestier (3,8%).
Comparativ cu anul 2020, volumul de lemn recoltat din vegetaţia forestieră situată pe terenuri din afara fondului forestier a crescut cu 6,7%, cel din păduri proprietate publică a statului s-a majorat cu 9,1%, iar din pădurile proprietate privată a scăzut cu 8,7% şi din păduri proprietate publică a unităţilor administrativ-teritoriale cu 0,2% .
Produsele lemnoase principale au reprezentat, anul trecut, 71,1% din volumul total de masă lemnoasă recoltată, produsele lemnoase secundare 21,1% şi produsele lemnoase de igienă 7,8%.
Faţă de 2020, volumul de masă lemnoasă recoltată din produse secundare a crescut cu 5,7%, din produse principale cu aproape 0,8% şi din produse de igienă cu 0,4%.
La nivelul regiunilor de dezvoltare, 25,5% din volumul total de masă lemnoasă s-a recoltat din regiunea Nord-Est, 24,3% din Centru, 12,9% din Nord-Vest, 12,2% din Vest, 10,7% din Sud-Muntenia, 7,3% din Sud-Vest Oltenia, 6,9% din Sud-Est şi 0,2% din regiunea Bucureşti-Ilfov.
Structura speciilor lemnoase recoltate la nivelul regiunilor de dezvoltare se prezintă astfel: răşinoasele au reprezentat majoritatea masei lemnoase recoltate în regiunile de dezvoltare Centru (58,6%), Nord-Est (54,5%), şi Sud-Est (29,5%), stejarul în regiunea de dezvoltare Bucureşti-Ilfov (40%) şi fagul în regiunile de dezvoltare Vest (45%), Sud-Muntenia (29,4%), Sud-Vest-Oltenia (36,5%) şi Nord-Vest (36,2%).
La nivel de judeţe, în anul 2021, cea mai mare cantitate de masă lemnoasă s-a recoltat în judeţul Suceava (10,6%), urmat de Harghita (8,8%), Neamţ (6%) şi Bacău (5,6%), iar cele mai mici cantităţi s-au recoltat în judeţul Giurgiu (aproximativ 0,6%), Olt, Ialomiţa şi Brăila (aproximativ 0,4%), Teleorman, Ilfov, Constanţa şi Galaţi (0,3%).
Acţiunile de recoltare a arborilor din pădure, în vederea valorificării lemnului şi pentru asigurarea condiţiilor favorabile de dezvoltare a arboretelor, s-au desfăşurat prin executarea de tăieri. În anul 2021, s-au efectuat tăieri de conservare pe 54,9% din suprafaţa totală parcursă cu tăieri, tăieri de regenerare în codru pe 42,4%, tăieri de regenerare în crâng pe 2,4% şi tăieri de substituiri-refacere a arboretelor slab productive şi degradate pe 0,3%.
Suprafeţele de pe care s-a recoltat în totalitate lemnul au fost cele cu tăieri rase (5,6% din suprafaţa parcursă cu tăieri de regenerare în codru), urmând ca suprafeţele respective să fie reîmpădurite sau utilizate în alte scopuri silvice, subliniază INS.
Sursa: agerpres.ro
-
Curier Județeanacum 3 ore
15 august – Sfânta Maria Mare. Tradiții, obiceiuri și superstiții din popor. Ce nu ai voie să faci în această zi sfântă
-
Actualitateacum 6 ore
14 august 1916, România intră în Primul Război Mondial de partea Antantei. Proclamațiile regelui Ferdinand către soldații români
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
VIDEO| Prima stație de încărcare a autovehiculelor electrice, inaugurată la Alba Iulia: Cine va plăti curentul și care sunt planurile de viitor
-
Ştirea zileiacum 24 de ore
13 august 2022, COVID-19 în Alba. 91 de noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ
-
Ştirea zileiacum 17 ore
Bărbat din Alba, bătut crunt și dat cu capul de pereți de cel care îi datora bani: Ce pedeapsă a primit agresorul
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
VIDEO| Moment inedit la Festivalul Roman Apulum 2022: Președintele CJ, Ion Dumitrel și primarul Gabriel Pleșa, concurs de tir cu arcul
-
Ştirea zileiacum 15 ore
LIVE VIDEO| Final spectaculos în cea de-a doua seară a Festivalului Roman Apulum: Lupte de gladiatori și paradă cu torțe în Cetatea Alba Carolina
-
Actualitateacum 5 ore
Cornul și laptele: Câți bani a alocat Guvernul către Programul pentru şcoli al României