Rămâi conectat

Ştirea zilei

CJ Alba a pierdut definitiv procesul cu operatorii care au contestat documentația licitației privind operarea Depozitului de deșeuri de la Galda

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

*Autoritatea contractantă trebuie să elimine toate actele care se referă la redevența de 1,8 milioane de lei solicitată operatorului care va câștiga licitația

Consiliul Județean Alba a pierdut procesul cu Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor și operatorii prin care a încercat anularea unei decizii a instituției în ceea ce privește procedura de achiziție publică referitoare la concesionarea operării instalaţiilor de gestionare a deşeurilor construite prin proiectul ”Sistem de management integrat al deșeurilor”. Curtea de Apel Alba Iulia a decis luni, 30 octombrie 2017, să respingă plângerea formulată de Consiliul Județean și să mențină decizia CNSC din 11 septembrie 2017.

Două firme private (Bratner Servicii Ecologice SRL și Iridex Group Import Export SRL) au contestat mai multe prevederi din documentația publicată pe SEAP, dintre care cea mai importantă se referă la plata unei redevențe anuale de 1,8 milioane de lei pe an de către operatorul care va câștiga licitația. S-a mai solicitat prelungirea termenelor de depunere a ofertelor cu perioada corespunzătoare efectuării remedierilor și cu timpul necesar ofertanților pentru adaptarea ofertelor în raport cu remedierile adoptate, astfel încât să fie respectat termenul de 30 de zile.

”Anulează toate actele autorității contractante, emise în procedura de atribuire, în care se face vorbire despre valoarea de 1.800.000 de lei/an stabilită pentru redevență. Obligă autoritatea contractantă ca în termen de 15 zile de la primirea deciziei Consiliului să publice toate documentele solicitate de SC Iridex Group Import Export SRL prin adresa nr. 902 din 21.07.2017 și să modifice documentația de atribuire, cu respectarea prevederilor legale și a celor evocate în motivare, să aducă modificările efectuate la cunoștința tuturor operatorilor economici interesați de participarea la procedura de atribuire, prin publicarea lor în SEAP, și să stabilească o nouă dată de depunere a ofertelor”, se afirmă, printre altele, în decizia CNSC din 11 septembrie, menținută de către instanța de la Curtea de Apel.

CNSC a respins cererea operatorilor privind anularea procedurii, astfel încât aceasta va fi reluată după realizarea modificărilor solicitate. De asemenea, s-a respins și cererea privind obligarea autorității contractante la luarea măsurilor de remediere în ceea ce privește modificarea valorii estimate a contractului.

*Valoare estimată de peste 26 de milioane de euro

Documentaţia a fost publicată în SEAP în 30 iunie 2017. Valoarea estimată, fără TVA, a contractului ce urmează a fi încheiat pe o perioadă de 5 ani se ridică la 118.508.765 de lei (aproximativ 26 de milioane de euro). Contractul are ca scop delegarea prin concesiune a operării şi administrării Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) Galda de Jos, unde există o staţie de sortare, staţie de tratare mecano-biologică, depozitul conform şi instalaţiile aferente fiecăruia şi a staţiilor de transfer de la Blaj şi Tărtăria, toate construite în cadrul proiectului cu finanţare de la Uniunea Europeană.

Tot în cadrul acestui contract urmează să fie operate staţia de transfer de la Abrud, staţiile de sortare de la Zlatna şi Aiud, respectiv staţia de transfer şi sortare de la Baia de Arieş. De asemenea, procedura de delegare va include şi transportul deşeurilor de la aceste staţii la CMID Galda de Jos, precum şi epurarea şi eliminarea levigatului provenit de la depozitele neconforme de deşeuri Alba Iulia şi Aiud în staţia de epurare construită în incinta CMID. Pot depune oferte operatorii care au un nivel minim al cifrei de afaceri anuale pe ultimii 3 ani (2014, 2015, 2016) de cel puţin 10 milioane de lei. De asemenea, fiecare ofertant care se va înscrie la licitaţie trebuie să facă dovada că a prestat în ultimii trei ani servicii similare în domeniul aferent obiectului contractului de concesiune, cu o valoare cumulată de minimum 10 milioane de lei, fără TVA.

Oferta câştigătoare va fi desemnată cea de pe primul loc cu punctajul cel mai mare, respectiv cu preţul cel mai mic. Punctajul urmează a fi stabilit după un criteriu şi un altgoritm de calcul în care vor conta tarifele propuse pentru transferul, sortarea, tratarea mecano-biologică şi depozitarea unei tone de deşeuri, respectiv neutralizarea unui metru cub de levigat.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea