Rămâi conectat

Actualitate

Ciumbrudenii îşi păstrează credinţa şi tradiţiile strâns uniţi în jurul bisericii şi şcolii

Publicat

în

Peste 200 de credincioşi au participat sâmbătă, 8 septembrie, la Sf. Liturghie în frumoasa Biserică Ortodoxă „Naşterea Maicii Domnului” Ciumbrud, cu prilejul hramului sfântului lăcaş.

Printre ei s-au aflat primarul Aiudului, Horaţiu Josan, viceprimarul Liviu Rusu, senatorul Alexandru Pereş, deputatul Radu Coclici, administratorul judeţului, Sorin Bumb, consilierul judeţean Ioan Marincaş, consilieri locali, care au fost primiţi cu pâine şi sare. În biserică, majoritatea enoriaşilor au fost adulţi şi tineri, dar şi bătrâni cu nepoţei de mână, precum şi copii în costume populare. Slujba religioasă a marelui praznic creştinesc a fost oficiată de pr. Nicolae Jan (Alba Iulia), pr. Ioan Filimon (paroh Ciumbrud), ieromonahul Ilie Hanuschi (Turda), pr. Teodor Cinăzan – (paroh Sâncrai), pr. Adrian Ienei (paroh Unirea I) şi pr. Constantin Savu (Luduş II).

Ca la toate praznicele Maicii Domnului s-a citit Evanghelia cu surorile Marta şi Maria, care au fost luate pe nepregătite de vizita Mântuitorului. Marta s-a supărat că ea se străduia să deretice prin casă şi să pregătească masa, iar Maria se aşezase la picioarele lui Iisus Hristos şi-I asculta învăţăturile, alegându-se însă cu partea cea bună, cu cuvântul Domnului. După împărtăşanie şi miruirea enoriaşilor, la final, pr. Ioan Filimon a mulţumit preoţilor care au slujit şi oficialităţilor prezente, invitând totodată mulţimea să ia parte la manifestările incluse în programul dedicat „Fiilor satului”. Întreg alaiul a pornit apoi în procesiune spre Monumentul Eroilor, unde a fost oficiat un parastas de pomenire a eroilor satului Ciumbrud. Au depus coroane CJ Alba, Primăria Aiud, PDL Alba, Parohia Ortodoxă Ciumbrud şi Asociaţia „Mioriţa Aiudeană”.

Elit - Gustul Desăvârșit

*Diplome de merit, spectacol folcloric şi distracţie pentru tineret, la „Fiii satului”

După agapa creştinească din cantina Liceului Tehnologic Agricol „Alexandru Borza”, a fost vizitată expoziţia etnografică cu obiecte de 100 – 200 de ani: fotografii, costume populare, doniţe, ţesături, război de ţesut, cufăr, perne, pat etc.

În parcul liceului s-au desfăşurat apoi manifestările dedicate celei de-a doua ediţii a „Fiilor satului”, organizate de Parohia Ortodoxă şi Asociaţia „Fiii satului” Ciumbrud, unde mulţimii i s-au alăturat preşedintele UDMR Alba, Kriszitan Kovats şi consilierul local Adalbert Krecsak, fostul viceprimar din Aiud. În deschidere au vorbit deputatul Radu Coclici şi primarul Horaţiu Josan, care au subliniat importanţa păstrării tradiţiilor pentru locuitorii acestor meleaguri şi convieţuirea interetnică armonioasă, urând totodată „La mulţi ani!” sărbătoritelor zilei.

Cu acest prilej, au fost decernate diplome de merit şi cărţi celor care au sprijinit organizarea acestei ediţii: Ioan Ţăran, Ioan Hălălai, Ioan Iepure, Lucian Cioca, Nicolae Savu, Florin Olar, Liviu Pojan, Viorel Iepure, Delia Dimofte, Anica Tocaciu, Emil Demeter, Dora Lazurca şi Constantin Savu. Au mai primit diplome: Paula Olar şi Daniela Secheli – pentru merite la învăţătură, Diana Tiutiu şi Sorina Aloman – cei mai fideli copii ai bisericii, Daniela Lunca – cea mai tânără ciumbrudeană (2 săptămâni), Ileana Damian – cea mai vârstnică ciumbrudeană, Teodor Savu – cel mai vârstnic ciumbrudean, Luca Demeter – toboşarul satului. Programul artistic prezentat de prof. Mariana Filimon şi eleva Anamaria Filimon a cuprins un moment poetic, cântece şi jocuri populare cu „Doina Aiudului”, „Muguri de Nucet” Stremţ, ansamblul de dansuri populare de la Dumbrava, elevi şi artişti locali. La serbarea câmpenească, participanţii au putut consuma mititei, grătare, tradiţionala tocăniţă de porc şi oaie, bere, vin sau alte băuturi, seara încheindu-se cu „Hora satului”, discotecă în aer liber şi un foc de tabără.

Robert GHERGU

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Ministrul Educației: Cei care vor intra în clasa a V-a şi a IX-a vor intra pe un altfel de sistem – un cu totul altfel de Bacalaureat

Publicat

în

Ministrul Educației: Cei care vor intra în clasa a V-a şi a IX-a vor intra pe un altfel de sistem – un cu totul altfel de Bacalaureat

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că cei care vor intra în clasele a IX-a şi a V-a în anul şcolar următor vor intra pe un altfel de sistem, care este rezultatul consultărilor în programul „România Educată”, iar rezultatele se vor vedea abia în 2027, după primul ciclu de patru ani.

Sorin Cîmpeanu a vorbit, sâmbătă, într-o emisiune la Digi24, despre schimbările din sistemul de educaţie, el făcând referire la programul „România Educată”, relatează News.ro.

„Cei care vor intra în clasa a IX-a vor intra pe un altfel de sistem, care este rezultatul consultărilor în Programul România Educată. De asemenea, cei care vor intra în clasa a V-a , vor intra pe un altfel de sistem. Dacă intră în anul 2023 pe un altfel de sistem, înseamnă că primele lucruri cu adevărat finalizate vor fi în anul 2027, după un ciclu de 4 ani. Respectiv un cu totul altfel de bacalaureat, o generalizare a standardizării evaluării, o generalizare a proceselor de digitalizare în educaţie, o formare a cadrelor didactice din perspectiva pedagogiei digitale, un procent mult ameliorat din perspectiva evaluării şcolare. Acestea trebuie privite în raport şi cu termenul de 2026, înainte de 2027 când se finalizează toate proiectele educaţionale din PNRR aflate sub tutela României Educată”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Elit - Gustul Desăvârșit

Întrebat care este scopul, Cîmpeanu a explicat că este vorba de calitate şi performanţă în educaţie.

„Proiectul are două obiective majore. Unul este calitatea şi performanţa în educaţie, cel de-al doilea este echitatea în educaţie. Accesul tuturor la educaţia de calitate. Aceste două lucruri, cu siguranţă, vor putea să amelioreze semnificativ nivelul de analfabetism funcţional (…) Am insistat să nu pierdem acest an, să nu aşteptăm anul 2024 termenul până la care Ministerul Educaţiei s-a angajat ca din PNRR, componenta de digitalizare, care are 1,13 miliarde euro finanţare, să aibă propria platformă de testare standardizată. Acum, în România, există o platformă de testare standardizată. De ce să nu o folosim acum la nivel pilot aşa încât să începem generalizarea acestei evaluări standardizate atunci când vom avea propria platformă la Ministerul Educaţiei. Altfel, în 2024 ar trebui atunci să trecem la testarea evaluării standardizate”, a declarat Cîmpeanu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Școlile din România schimbă tablele clasice. Se renunță la cretă și burete

Publicat

în

Școlile din România schimbă tablele clasice. Se renunță la cretă și burete

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că se doreşte schimbarea tablelor şcolare clasice, cu cretă, cu table interactive, în toate cele peste 80.000 de săli de clasă din România. Cu ajutorul acestor table, elevii vor putea, în timp real, să preia informaţiile pe laptop, tabletă sau telefonul mobil.

Sorin Cîmpeanu a declarat, sâmbătă, la Digi24 că rolul profesorului s-a schimbat şi că acesta trebuie să aibă rolul de indrumător al elevului, informează News.ro.

”Ne propunem înlocuirea tablei clasice cu cretă şi butere de către table interactive, în toate cele peste 80.000 de săli de clasă din România. De ce profesorul va trebui şi va înţelege că rolul s-a schimbat, că trebuie să aibă o componentă mai puternică de facilitator de învăţare, de îndrumare a elevilor între acele surse de informare care sunt atât de multe şi atât de la îndemână, dar nu sunt toate bune. Rolul profesorului este acela de a-i îndruma pe elevi”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ministrul Educaţiei a explicat care sunt beneficiile unei table interactive.

”Având o tablă interactivă, chiar şi profesorii care nu au competenţe digitale atât de dezvoltate vor putea să scrie cu markerul pe tablă exact aşa cum scriau cu creta pe tablă. Elevii vor avea avantajul, dincolo de dispariţia buterelui, pentru că e clar că se pot şterge mai uşor şi într-o manieră protectoare pentru mediu, ele vor putea să fie preluate pe orice dispozitiv al elevilor. Cum spuneam, laptop, tabletă, chiar şi pe telefon, ceea ce se predă. Vor putea avea acces chiar şi în acele situaţii speciale când nu vor putea să vină la şcoală, îşi vor putea descărca în timp real, lecţia. Acesta este avantajul unei simple table interactive”, a declarat Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu a precizat că profesorii vor avea la îndemână şi motoare de căutare pentru a le exemplifica elevilor cu imagini video, mai uşor de reţinut.

”Mai apoi, sunt convins că fiecare profesor, având la îndemână acel motor de căutare, atunci când va avea nevoie, va dori să explice la fizică, la chimie, biologie, o singură căutare îl vor duce către experimente disponibile în format video care vor fi mai atrăgătoare pentru elevi, pe de altă parte mult mai eficiente din perspectiva competenţelor pe care elevul trebuie să şi le însuţească în urma acelor lecţii. Asta însemană o transformare a abordării profesorilor”, a declarat Cîmpeanu.

Ministrul a subliniat şi nevoia de o salarizare motivantă a profesorilor.

”Pentru că e o utopie să îţi doreşti o educaţie de calitate fără profesori, după cum este la fel de utopic să îţi doreşti profesori buni, absolvenţi ai universităţilor, dintre cei mai buni, care să îmbrăţişeze cariera didactică, fără o salarizare motivantă. E nevoie de resurse financiare. Sigur, le cerem mai mult profesorilor, dar trebuie să le si oferim. Va trebui să fie, în opinia mea, 25 la sută din salariul maxim din grila bugetară, alţii spun salariul mediu pe economie (…) Evaluarea cadrelor didactice se schimbă, titularizarea nu cred că este un lucru pe care trebuie să îl schimbăm”, a declarat Sorin Cîmpeanu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

CRIMĂ în județul vecin: Un tânăr a ucis în bătaie un cioban și a fugit

Publicat

în

CRIMĂ în județul vecin: Un tânăr a ucis în bătaie un cioban și a fugit

Un tânăr de 26 de ani a fost prins sâmbătă în județul Sibiu, fiind bănuit că a ucis un cioban în vârstă de 65 de ani.

Un bărbat a sesizat sâmbătă Poliția Sibiu că, în extravilanul localității Buzd, comuna Brateiu, la o stână pe care o administrează, l-a găsit decedat pe un angajat, un bărbat în vârstă de 65 de ani, domiciliat în localitatea Șaroș pe Târnave, informează Mediafax.

Echipajul SMURD Sibiu care a intervenit în urma sesizării a constatat decesul bărbatului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Criminaliștii au stabilit că decesul ar fi survenit ca urmare a comiterii unei fapte cu violență.

Astfel, cercetările au fost preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu, iar după primele investigații a fost identificat și prins un bărbat în vârstă de 26 de ani, din localitatea Blăjel, bănuit că ar fi comis fapta, potrivit IPJ Sibiu.

Trupul bărbatului decedat a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală Sibiu în vederea efectuării autopsiei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare