Rămâi conectat

Ştirea zilei

CIUGUD: De la o pârloagă plină de mărăcini la un parc industrial vector pentru comunitate și cea mai titrată comună din România

Ziarul Unirea

Publicat

în

CIUGUD: De la o pârloagă plină de mărăcini la un parc industrial vector pentru comunitate și cea mai titrată comună din România

Zona industrială comunei Ciugud din Alba s-a dezvoltat spectaculos în ultimii ani. Investitorii sunt atraşi de facilităţile importante oferite de administraţia locală.

Oamenii de afaceri care decid să investească la Ciugud primesc terenuri racordate la utilităţi, drumuri asfaltate şi reduceri mari la impozitele pe clădiri. Contează foarte mult şi apropierea de autostrada A10, respectiv de nodurile rutiere de lângă muniicpiul Alba Iulia, aflate la o distanţă de circa şapte kilometri.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: Comuna Ciugud a devenit exemplu de bune practici pentru autoritățile locale din Polonia

În urmă cu 16 ani, la Ciugud, comuna aflată lângă Alba Iulia, zeci de hectare de teren stăteau acoperite de mărăcini. Acum păşunile pe care mai păşteau puţinele animale existente în satul Drâmbar a devenit motorul economic al comunei după ce zona a fost transformat într-un „Parc Industrial”.

Jumătate din bugetul anual al comunei Ciugud este colectat doar din taxe şi impozite percepute de la investitorii din zona industrială.

Un milion de euro intră anual în vistieria comunei de la companiile care şi-au dezvoltat afacerile aici, bani care asigură fonduri pentru investiţii, dar şi cofinanţarea pentru proiecte europene. Din 2005 şi până în prezent, în jur 46 de investitori cu peste 1.000 de angajaţi au cumpărat sau au concesionat teren. În anul 2020 şi începutul anului 2021, au fost încheiate 5 noi contracte de concesiune, pentru o suprafaţă de aproape 5,5 hectare.

Citește și: „Ronțăie smart! Mănâncă sănătos!”: program pentru o alimentație sănătoasă lansat la Școala Gimnazială Ciugud

La momentul de faţă sunt ocupate aproximativ 60 de hectare din totalul de 100 puse la dispoziţia celor care doresc să-şi dezvolte o afacere într-una dintre cele mai bogate comune din România. Interesul pentru comună este din ce în ce mai mare. În fiecare la primărie se primesc câteva zeci de solicitări.

Primul investitor care şi-a mutat afacerea de la oraş în zona industrială a Ciugudului exportă acum în Estul şi sud-estul Europei mare parte din producţia de corpuri de iluminat. Primăria a lansat pe site-ul oficial secţiunea „Lucrează în Ciugud”. În pagina respectivă, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă sau cele care doresc să îşi schimbe job-ul pot găsi locurile de muncă disponibile în Zona de Dezvoltare Economică Ciugud – Drâmbar.

Citește și: VIDEO| Elevii Școlii Smart din Ciugud, așteptați din nou în bănci: „Așa cum îi tratăm, așa ne croim viitorul!”

Zona de dezvoltare oferă facilităţi importante investitorilor: utilităţi până la poarta fiecărei unităţi economice, posibilitatea de a concesiona/cumpăra terenul necesar investiţiei, posibilităţi de transport pentru angajaţi, grădiniţă modernă chiar în zona economică.

”Pentru Ciugud, Zona de Dezvoltare Economică a devenit motorul principal care ne-a dus de la o comună cu venituri, în anul 2000, de aproximativ 15.000 de euro, la o comună cu venituri doar din această zonă de aproape 1 milion de euro. Sunt peste 40 de companii care au creat aproape 1000 de locuri de muncă. Iată motivul pentru care comunitatea din Ciugud îndrăgeşte investitorii corecţi şi care au curajul să îşi dezvolte afaceri !”, susţine primarul Gheorghe Damian.

Venituri importante la bugetul local

Astfel, Ciugudul a ajuns să urce de la venituri proprii de 15.000 de euro în 2004-2005, la peste un milion de euro în 2021 doar de la investitori la care se mai adaugă taxele şi impozitele colectate de la populaţie.

”Ideea cu zona industrială a apărut după o vizită în Germania unde am văzut cât e de important este pentru o comunitate să aibă independenţă financiară, să ai un motor financiar şi tot atunci am văzut cât de importanţi sunt banii europeni şi că la fiecare euro pe care îl atragi trebuie să pui o parte a ta. Şi atunci am zis că trebuie să găsim o soluţie, pentru că eram foarte săraci, aveam undeva la venituri proprii 70.000 de lei, nevoile erau imense şi trebuia să ne creăm ceva. Am identificat locul de atunci, avem cele 100 de hectare de păşune pe care cheltuiam 50.000 de lei ca să tăiem spinii şi nu câştigam nimic. Având în vedere poziţia geografică a terenului, lângă municipiul Alba Iulia, aproape de o cale ferată, era clar că se preta pentru aşa ceva”, spune Gheorghe Damian.

Citește și: FOTO| Ciugudul, exemplu de bune practici și în Germania: O parte din soluțiile de tip „smart village” vor fi folosite de Districtul Prignitz

În prezent, circa 80% din bugetul local, în jur de un million de euro, este asigurat din impozitele plătite de aceste firme. Procedura iniţială după care companiile pot obţine un teren la Ciugud este concesiunea. Ulterior, pot cumpăra terenul de la primărie, însă abia după ce finalizează investiţia şi administraţia se asigură că acestea au respectat toate condiţiile impuse. Preţul este stabilit de un evaluator şi ajuge la aproximativ 15 euro pe metrul pătrat.

Printre altele, primăria cere ca sediul social să fie în Ciugud, iar investiţiile realizate să fie prietenoase cu mediul. De asemenea, primăria solicită un  plan de afaceri serios din care să rezulte că firmele generează locuri de muncă.

sursa: adevarul.ro / Dorin Timonea

 

 

 

 

 

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Președintele Klaus Iohannis îi ceartă pe profesori: Cum îndrăznește cineva să puna în dificultate examenele naționale? După ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei mai continuă greva?

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Președintele Klaus Iohannis îi ceartă pe profesori: Cum îndrăznește cineva să puna în dificultate examenele naționale? După ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei mai continuă greva?

Președintele Klaus Iohannis i-a criticat dur pe profesorii care de 9 zile sunt în grevă pentru ca majorările salariale promise și negociate de Ligia Deca să se aplice de acum, așa cum prevedea Legea educației „România educată”. „Cum îndrăznește cineva să puna în dificultate examenele naționale? Este o generație întreagă care dă BAC și trebuie să meargă la facultăți. E o generație intreaga care da Evaluare Nationala. După ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum in ce temei mai continuă greva?”, a declarat astăzi, 1 iunie 2023, președintele Klaus Iohannis.

Amintim că Guvernul PNL-PSD-UDMR a decis astăzi, într-un gest fără precedent, să aprobe, într-o ședință de guvern convocată în mod extraordinar într-o zi liberă, prin Ordonanță de Urgență, majorările salariale etapizate pe 3 ani și respinse deja aseară de profesorii care sunt de 9 zile în cea mai mare grevă din ultimii 18 ani. Abia după ce a aprobat OUG-ul, Executivul condus de fostul general în armată Nicolae Ciucă i-a chemat la discuții la Palatul Victoria pe reprezentanții profesorilor.

Elit - Gustul Desăvârșit

Klaus Iohannis, declarații:
Toată clasa politică a neglijat educația 30 de ani. Prima dată când educația a fost pusă la nivelul care i se cuvine a fost cu ocazia proiectului meu România Educată. Știm toți că educația se face cu mult entuziasm, dăruire, dar nu vine pe gratis. Dascălii trebuie să primească ce li se cuvine. De asta au fost foarte supărați când din proiectul legii educației a fost scoasă partea cu salarizarea. În lege era prevăzută cu salariul mediu. Când a fost scos articolul, oamenii s-au simțit jigniți. De aceea am spus că solicitările lor sunt legitime.

Greva a arătat politicienilor și românilor că și ei știu să își ceară drepturile. După ce s-a negociat și au fost la mine, cred că s-a văzut cu ochiul liber că s-a schimbat puțin abordarea. Guvernul a decis să le acorde două lucruri importante. Primul e recunoașterea dreptului de a avea o grilă care pornește de la salariul mediu pe economie. Acest lucru a fost deja garantat prin OUG dată azi. Al doilea lucru: până atunci există creșterile salariale prin care primesc 1.000 de lei în plus lunar la salariul. Deci guvernul a avut grijă să rezolve pe termen mediu și lung noua grilă de salarizare, dar și compensație pe termen scurt.

În plus, guvernul a introdus în noua OUG că legea, chiar dacă apare mai târziu, se garantează că la nivelul anului 2024 cel puțin 40% din creștere va fi realizată efectiv.

Greva a durat un pic mult. Se pune întrebarea cine negociază pentru dascăli? Fiindcă liderii de sindicat tot vin și tot pleacă, dar ei sunt un fel de interfață. Guvernul le spune ceva sau eu, ei se duc si consultă oamenii. Este extrem de greu de imaginat cum funcționează o negociere pe această bază, de aceea premierul a hotărât corect să dea această Ordonanță, fiindcă a ințeles că sunt solicitări legitime și le garantează indiferent de ce se negociază cu acești reprezentanți.

Eu sper să se întoarcă la școală, pentru că nu mai au pentru ce să facă greva.
Cum îndrăznește cineva să puna în dificultate examenele naționale? Este o generație întreagă care dă BAC și trebuie să meargă la facultăți. E o generație întreagă care dă Evaluare Națională. După ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei mai continuă greva?


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Creșă nouă cu 40 de locuri în Blaj: Licitația de peste 10 milioane de lei, lansată în SEAP

Ziarul Unirea

Publicat

în

Creșă nouă cu 40 de locuri în Blaj: Licitația de peste 10 milioane de lei, lansată în SEAP

Compania Națională de Investiții a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru proiectare – faza adaptare la amplasament, execuție lucrări și asistență tehnică din partea proiectantului pe perioada execuției lucrărilor pentru obiectivul de investiții:„Construire creșă mică, localitatea Izvoarele, municipiul Blaj, județul Alba”.

Valoarea totală estimată a contractului este de 10.858.323,12 lei, fără TVA.

Proiectul-tip se va amplasa, de preferinta, in cadrul intravilanului localitatii, intr-o zona linistita, avand legaturi usoare cu suprastructura si infrastructura edilitara existenta. Suprafata de teren destinata activitatilor in aer liber va fi de minimum 10mp/copil.

Elit - Gustul Desăvârșit

Noua creșă va avea 40 de locuri și va fi construită în „Lunca Ciufudului”, lângă parcul de la intrarea în Tiur, într-un cartier, Veterani, aflat în plină dezvoltare imobiliară! Ea va deservi în special familiile cu copii mici din cartierele Berc, Izvoarele, Veza și localitatea aparținătoare Tiur, dar se va adresa tuturor părinților care își desfășoară activitatea pe raza municipiului Blaj.

Investiția este în valoare de 2,005,806.54 euro (fără TVA) și va fi suportată în integralitate de Ministerul Dezvoltării, iar finanțarea va include și racordarea la utilități, nemaifiind necesară nicio contribuție de la bugetul local al municipiului Blaj.

Proiectul de tip „creșă mică” face parte din categoria creșelor nZEB (near-Zero Energy Building). Acestea vor fi dotate cu panouri solare și fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie și apă caldă din surse regenerabile, iar anvelopa clădirii va fi foarte bine izolată termic, cu uși și geamuri izolante. Clădirile vor fi, de asemenea, dotate cu pompe de căldură cu puțuri forate în mare adâncime, care asigură un agent termic de 10⁰ Celsius, indiferent de anotimp. În același timp, aceste creșe vor reduce impactul fenomenului de efect de seră, iar clădirile vor avea sisteme inteligente, digitale, de management al acestor resurse și, în acest fel, cheltuielile vor fi mici.

Aceste creșe vor avea, în funcție de mărimea lor, săli de joacă, dormitoare, sală pentru festivități, bucătărie și spălătorie proprie, cabinet medical, spații administrative și spațiu de joacă amplu, în aer liber.

Construirea noii creșe va satisface cerințele impuse de piața muncii, un domeniu aflat în expansiune în municipiul nostru, fiind și o dorință a principalului angajator din municipiul Blaj, compania Bosch Rexroth.

În acest moment, în municipiul Blaj se află în construcție, pe fonduri europene, creșa de pe strada Eroilor, care va putea găzdui 80 de copii cu vârste cuprinse între 0 și 3 ani. Creșa este finalizată în proporție de 93 % și va fi gata în data de 20 octombrie. Urmează apoi dotarea acesteia cu echipamentele necesare și obținerea acreditărilor și autorizațiilor de funcționare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Oficial | OUG prinvind majoarea salariilor profesorilor, publicată în Monitorul Oficial

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Oficial | OUG prinvind majoarea salariilor profesorilor, publicată în Monitorul Oficial

Ministrul Muncii Marius Budăi a anunţat că ordonanţa de urgenţă adoptată, joi, de către Guvern prevede majorarea salariului brut al tuturor cadrelor didactice şi cadrelor didactice auxiliare cu 1.000 de lei şi o creştere cu 400 de lei pentru cele nedidactice.

La rândul său, ministrul Educaţiei Ligia Deca a precizat că impactul bugetar al măsurilor este de aproximativ 2,16 miliarde de lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Totodată, purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru a spus că mesajul public pe care îl transmite Executivul este că „negocierile s-au încheiat”.

Ulterior, el a explicat că prin afirmaţia sa s-a referit la faptul că Guvernul a răspuns solicitărilor sindicatelor din educaţie făcute în debutul dialogului acestora cu Executivul. „Guvernul este deschis la dialog”, a completat Cărbunaru.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare