Rămâi conectat

Politică Administrație

Cine îl conduce (manipulează) pe Victor Ponta!?

Publicat

în

mihai babitchiEste o întrebare-cheie pe care trebuie să și-o pună orice cetățean înainte de a  merge la vot, pentru a alege președintele României. PREȘEDINTELE ROMÂNIEI, nu un simplu parlamentar sau consilier local cu responsabilități limitate. PREȘEDINTELE ROMÂNIEI,  adică omul care reprezintă garantul libertăților noastre, garantul existenței statului de drept și respectării Constituției, garantul politicii externe aflată în slujba statului român și nu a capitalului transnațional.

Informațiile venite în avalanșă în ultimele zile despre Victor Ponta, din zone credibile (analiști, mass-media) îndeamnă la meditație.  Nu, nu este vorba aici de faptul mărturisit public de liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, care a subliniat că Victor Ponta nu a dorit să candideze la președinția statului, dar a făcut-o la insistența liderilor (baronilor) locali ai partidului. Impresionați de susținerea publică a premierului, atunci când DNA a început o reconfortantă curățenie de toamnă în rândul penalilor PSD. Ponta le-a cerut acestora să reziste până va pica Băsescu și va deveni el președintele României. Ce se ascunde în spatele acestei asigurări este limpede: blocarea DNA, eliberarea sau clemență pentru cei anchetați, arestați sau condamnați pentru corupție, și jefuirea liniștită, în continuare a ceea ce a mai rămas din avuția țării.

Că Victor Ponta este controlat de baronii locali ai PSD a devenit brusc, în lumina ultimelor dezvăluiri, o problemă subsidiară. Există o explicație logică acum, a promovării extrem de rapide în plan politic și administrativ a tânărului procuror Victor Ponta, care în cei 6 ani cât a lucrat la Secția Anticorupție a Parchetului General, nu s-a remarcat prin nimic. Până în 1998, când a izbucnit cel mai mare scandal al anilor 1990, Megapower. Oricine poate găsi pe internet detaliile. Pentru cei care nu știu, foarte pe scurt, în 18 mai 1998, a sosit în portul Constanța cu nava rusă „Sibirski”, sub pavilion bulgăresc, un container de 8 tone plin cu cutii conținând o parte a arhivei firmei Megapower, din SUA. Destinatara, firma Kamino, din București. Nimic neobișnuit, dacă autoritățile vamale nu ar fi fost atenționate atât de SRI cât și de SIE să fie atente cu parcursul acestuia. După cinci luni, întrucât nimeni nu a revendicat containerul, acesta a fost deschis în prezența vameșilor și a polițiștilor. Documetele găsite acolo, și numele apărute în documente i-a determinat pe aceștia să predea rapid cele 170 de cutii pline…SRI.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din conducerea Megapower, făceau parte și doi români, Robert Deutsch (vicepreședinte) și Cristian Lazarovici. La dispoziția premierului de atunci, BRD a aprobat un împrumut de circa 12 milioane dolari acordat IIRUC, sumă transferată în Statele Unite pentru cumpărarea de tehnică de calcul. Aparatura nu a sosit niciodată iar banii au dispărut. Deutsch și Lazarovici s-au despărțit, fiecare acuzandu-l pe celălalt de furtul banilor proveniți de la statul român. Dosarul i-a fost încredințat necunoscutului procuror Victor Ponta (ofițer acoperit SIE în perioada 1997 – 2001, racolat pe vremea când vagabonda prin parcurile Parisului). Nu recunoaște, pentru că știe că dubla sa calitate de procuror și ofițer acoperit contravenea Constituției. După doi ani de „cercetări”, dosarul instrumentat de Ponta  a fost finalizat. Mătrășit pur și simplu, fără  să fie reconstituit unde au dispărut cele 12 milioane dolari trimise de partea română firmei americane. Ce a urmat? Adrian Năstase, care îi cunoștea orgoliul nemăsurat, îl  prezintă lumii politice românești pe „Micul Titulescu”, îl promovează șef al Corpului de Control al Guvernului, devenit ulterior al premierului, apoi ministru. Devine președinte al TSD apoi al PSD, răstoarnă cu metode neortodoxe, care bulversează cancelariile occidentale, Guvernul Ungureanu, și noua majoritate parlamentară îl votează premier. După doi ani de conducere incompetentă a economiei, aruncă România într-o recesiune din care tocmai ieșise, cu mari sacrificii. Candidatura sa  la președinția României sfidează bunul simț și interesul național.

Cine îl controlează pe Ponta? Putem ghici. Are cineva nechibzuința să-l voteze președinte al României? Are cineva încredere să o facă!…

Mihai BABIȚCHI


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputat de Alba, Radu Tuhuț: „PSD a luat măsuri concrete pentru sprijinirea românilor cu venituri mici, dar și pentru sporirea investițiilor din fonduri europene!”

Publicat

în

Comunicat de presă| Deputat de Alba, Radu Tuhuț: „PSD a luat măsuri concrete pentru sprijinirea românilor cu venituri mici, dar și pentru sporirea investițiilor din fonduri europene!”

Coaliția de guvernare a decis lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice în valoare de 1,1 miliarde euro. Acestea reprezintă un sprijin real pentru România, pentru românii care au datorii sau venituri mai mici. Măsurile vor fi aplicate de la data de 1 iulie 2022.

Acestea vizează:
1. Amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.
2. Acordarea unui sfert din diferența de salariu în conformitate cu legea salarizării unitare cuvenită salariaților din sistemul public.
3. Acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 de lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Totodată, Guvernul va lua măsuri pentru consolidarea fiscală și respectarea angajamentelor privind deficitul public, astfel:

A. Diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10%, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile și asistența socială.
B. Suspendarea angajărilor la stat începând cu 1 iulie.
C. Creșterea colectării veniturilor la bugetului general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei.
D. Accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al Programului Național de Redresare și Reziliență. În acest sens, Coaliția va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbției.

Pentru PSD, este esențial ca în această perioadă să ajute cât mai mulți români cu venituri reduse, persoane vulnerabile, familii tinere și pensionari. La fel de importantă e dezvoltarea comunităților locale cu ajutorul programelor de finanțare europeană!

Cu respect pentru locuitorii județului Alba,
Deputat PSD de Alba, Radu Marcel Tuhuț


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale

Publicat

în

Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale

Spitalului Municipal Aiud i s-a aplicat o corecție financiară foarte mare, în valoare de 856.055, lei de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – Direcția Generală Programe Europene Infrastructură Mare, pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale.

„Consider că pierderea acestei sume mari de bani prin nerespectarea legii și prin incompetență, reprezintă un lucru extrem de grav pentru orașul nostru. Corecția financiară a fost efectuată prin două rapoarte de neconformitate emise de instituția de stat, care inițial nu ne-a fost prezentată în ședință, ci doar ulterior după ce am solicitat, în mod expres, acest lucru.

Cel mai grav aspect este că gaura de 856.055 lei a fost astupată prin reducerea cheltuielilor spitalului pentru materiale sanitare, medicamente, hrană pentru oameni, încălzire, iluminat și forță motrică, alte bunuri și servicii, materiale și prestări servicii cu caracter funcțional.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe scurt, incompetența este suportată de către cetățeni și nu de cei vinovați. În urma acestei corecții financiare, cetățenii bolnavi vor beneficia de materiale sanitare mai puține, de medicamente mai puține și în general de servicii mai proaste și nu din cauza personalului medical ci din cauza incompetenței și/ sau părtinirii unora aflați „la butoane”.
În data de 19 mai 2022 am fost chemați în ședința de Consiliu Local, pentru a aproba rectificarea bugetului Spitalului Municipal Aiud, în urma acestei corecții financiare, în valoare de 856.055 lei. Potrivit Procesului verbal nr. 14110/17.05.2022, suma de 856.055 lei care nu va mai fi finanțată din fonduri europene a determinat o reducere a sumelor destinate funcționării optime a Spitalului astfel:

1. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 385.000 lei, pentru materiale și prestări servicii cu caracter funcțional;
2. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 170.000 lei, pentru alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare;
3. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 55.220 lei, pentru încălzit, iluminat și forță motrică;
4. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 80 lei, pentru hrană pentru oameni;
5. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 21.880 lei, pentru medicamente;
6. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 223.960 lei, pentru materiale sanitare;

Iată un pasaj extras din Raportul prin care i s-a aplicat corecția financiară Spitalului Municipal:

”Nici anunțul de participare/concesionare/invitația la procedura concurențială publicat/publicată nici documentația de atribuire sau răspunsurile autorității/entității contractante la solicitările de clarificări ale operatorilor economici nu descriu suficient de detaliat criteriile de atribuire împreună cu factorii de evaluare și ponderile acestora având astfel un efect de limitare nejustificată a concurenței (ca de exemplu, absența detaliilor suficiente ar fi putut avea un efect de descurajare a potențialilor ofertanți)”

În opinia acestei autorități a statului, Spitalul Municipal Aiud a descurajat concurența pentru a nu se depune mai multe oferte în procedura de licitație a materialelor medicale. Culmea-culmilor este că se discută tocmai despre achiziția acelor materiale medicale despre care aproximativ acum un an, colega mea, doamna consilier Nistea, afirma că sunt supraevaluate cu prețuri astronomice.

În loc să fie profund preocupate de acest subiect și de stabilirea vinovaților și de recuperarea sumelor, atât doamna primar cât și doamna viceprimar au afirmat că aceste corecții sunt obișnuite. M-au facut curios, sincer să fiu, cu aceste afirmații.

Consider că autoritățile competente trebuie să facă lumină în acest caz, chiar dacă consilierii PNL-UDMR au votat rectificarea bugetului spitalului și ”acoperirea găurii”. Consider că orașul nostru a fost prejudiciat direct sau indirect cu această sumă iar vinovații trebuie să plătească și nu cetățenii.

Supărată de intervențiile mele în legătură cu spitalul și cu operatorul de salubritate, doamna primar a afirmat în ședință faptul că eu am ajuns la apogeul incompetenței.

Consider că nu privește unde trebuie atunci când se referă la incompetență. Oare dânsa consideră competenți pe cei care prejudiciază acest oraș?

O să revin cu detalii și despre acest subiect cât și despre situația operatorului de salubritate dezbătută în CL.

Dragoș Crișan, Consilier local USR – Aiud


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat

Senatul a adoptat ieri o nouă lege care vine în sprijinul administrațiilor locale, permițându-le să preia terenuri și clădiri din patrimoniul regiilor de stat și al societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, care nu mai sunt utilizate de către acestea pentru realizarea obiectului lor de activitate.

Sunt numeroase cazuri de acest gen în țară, inclusiv în județul Alba, în care blocuri, stadioane, hale sau terenuri sunt lăsate în paragină de ani de zile, insalubre și degradate, dar nu pot fi reabilitate și utilizate din cauză că societățile comerciale nu mai au nevoie de ele și nici nu au resurse să investească în ele, iar administrațiile locale, deși ar avea nevoie de ele, nu le pot prelua din cauza birocrației și a cadrului legal incomplet și alambicat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Plecând de la aceste necesități ale administrațiilor locale, dar și ale regiilor de stat și ale societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, am inițiat acest proiect de lege, tocmai pentru a ajuta comunitățile locale să preia obiectivele în cauză, la valoarea lor de inventar actualizată. Plătind această valoare de inventar actualizată se rezolvă și problema contabilicească a transferului acestor bunuri, care a constituit, până acum, principalul obstacol în calea realizării acestor transferuri. Soluția este una echitabilă și favorabilă pentru ambele părți, deoarece societățile scapă de niște active care le generează doar pierderi, iar administrațiile locale pot transforma aceste imobile în obiective folositoare pentru comunitate, mai ales că acum au numeroase oportunități de accesare a fondurilor europene și pot realiza proiecte importante de regenerare a acestor obiective și de repunere a lor în circuitul comunitar. Astfel, transferând de la stat la stat aceste obiective le putem transforma din ruine abandonate în obiective de interes pentru comunitate, folositoare cetățenilor.

Le mulțumesc pe această cale colegilor de la Ministerul Finanțelor și colegilor mei senatori din Comisia de Administrație Publică și din Comisia Juridică, cu care am dezbătut ieri îndelung acest proiect de lege și i-am adus amendamente importante, care au permis adoptarea sa de către plen și realizarea unei legi utile și deplin operabile.

Sorin Ioan BUMB,

Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare