Ştirea zilei
Cine e vinovat pentru examenul de bacalaureat?
Cine-i vinovat pentru rezultatele de la BAC? Nimeni. Doar că de douăzeci de ani încoace rătăcim fără ţintă spre nu ştim ce. Cu fiecare nouă „reformă”, mai-marii sistemului de învăţământ plusează la dosarul personal sau îşi fac temele la disciplina demagogie, cu conştiinciozitate. Se organizează mese rotunde, simpozioane, conferinţe, dezbateri publice pe tema sistemului de educaţie în care se lansează cuvinte, nu idei, doar pentru a da aerul de democraţie. Dascălii competenţi, de cele mai multe ori „negradaţi” cu gradaţie de merit, sunt puşi la respect cum se spune, fie de colegii şi directorii deranjaţi de profesionalismul lor, fie de elevii stresaţi – vezi, Doamne! – de atâtea materii. Colile cu ideile bune ale profesorilor valoroşi stau închise într-un sertar, având straturi groase de praf aşternute peste ele, pentru a nu deranja mediocritatea şi spoiala celor mai mulţi. Spunem că promovăm competenţa? Nu, dimpotrivă. Ne deranjează prestaţia înaltă a profesionalismului, pentru că scormoneşte în comoditatea unor dascăli şi elevi, deopotrivă. Afirmăm indignaţi că nu avem modele… Noi, românii, nu vrem modele, pentru că atunci când le avem fie le strivim, întrucât nu vor să facă parte din gaşcă, fie le trimitem „cadou” nemţilor, francezilor, americanilor, care ştiu să le preţuiască şi să le valorifice din plin. Cine-i vinovat de rezultatele „dezastruoase” de la BAC? Nimeni…. Numai că nu ne place să recunoaştem că şcoala românească a devenit spaţiul de etalare nonşalantă a ţinutelor în trend, de băut „una mică” sau de furmat, de intimidare a profilor pentru îndrăzneala lor de a fi dojenit vreo beizadea sau, chiar mai mult, de a fi atentat la integritatea fizică a acestora. Cine este vinovat? Nimeni. Uităm însă că învăţământul românesc mai are încă profesori care nu pot coborî din turnul lor de fildeş, iar actul predării este ocazia potrivită pentru parada propriei lor culturi. Elevii sunt prea jos, iar educatorii lor, prea sus. Cine şi cu ce poate anula acest „hău” adânc căscat între cele două categorii de elemente ale sistemului? Uneori, soluţia potrivită este acordarea de meditaţii. Pe bani mulţi şi, pentru majoritatea, munciţi cu greu. Luăm ca pe normalitate „şcoala după şcoală”. Dar nu vrem să vedem, în spiritul justei normalităţi, predarea superficială din timpul orelor de curs, tocmai în scopul sporirii clientelei pentru orele particulare.
Nu este nimeni vinovat că liceele pedagogice au coborât ştacheta iar absolvenţii de facultăţi aleg să devină profesori numai ca pe o variantă de rezervă şi doar temporar, ceea ce poate arăta şi nivelul lor de pregătire ulterior. De câţi ani nu aţi mai auzit un tânăr să spună că-şi doreşte din toată inima să devină profesor de matematică, fizică, chimie, biologie, istorie sau geografie şi chiar de limba şi literatura română?
Nimeni nu trebuie să dea seamă că şcoala românească se construieşte pe „lanţul slăbiciunilor”, în timp ce adevăraţii elevi şi profesori, câţi au mai rămas, înghit firescul valorilor răsturnate. Şansa de realizare profesională a elevilor merituoşi, ridiculizaţi adesea de „maeştrii copiuţelor”, este în altă ţară, în vreme ce succesul protejaţilor este garantat deja de notorietatea numelui de familie. Şi ce dacă promovabilitatea e mică la BAC? „Important” este că şcoala românescă se află în topuri cu proiecte educaţionale şi activităţi extracurriculare (făcute în locul orelor de curs), cu articole publicate în reviste de specialitate şi inovaţii metodico-ştiinţifice de tipul „Aceeaşi Mărie, cu altă pălărie!”. Lupta acerbă pentru punctele necesare obţinerii gradaţiei de merit răpeşte nobilei meserii de dascăl motivaţia reală, aşa cum lupta pentru un ban în plus are puterea de a strica relaţia colegială între cadrele didactice.
Nimeni nu este responsabil când părinţii se plâng că nu mai au ce le face copiilor încă de când aceştia sunt la vârste fragede şi că nu mai au cum să le corecteze comportamentele deviante la care au ajuns de atâta îmbuibare. Alţi părinţi încearcă să le ofere copiilor un trai mai bun şi condiţii pentru a învăţa, plecând la muncă în străinătate şi lăsându-i în grija cui se poate. În lipsa unei autorităţi reale şi „cu bani la purtător”, aceşti adolescenţi încep să guste din tentaţiile vieţii, răspândite la tot pasul, pentru că „şcoala nu li se pare interesantă”. Şi atunci cum ar trebui să arate şcoala pentru a-i interesa pe aceşti copii, care atunci când vin la cursuri sunt puşi doar pe fapte rele, bătându-şi joc de dascălul din faţa lor. Şcoala ar trebui să însemne educaţie, iar educaţia se face cu disciplină şi aceasta trebuie făcută chiar şi coborând uneori „căprăria din pod”. Cine vrea educaţie fără reguli să nu-şi dea copilul la şcoala pubică în care se face disciplină, ci să-i ofere lecţii particulare!
De aceea, până la a construi şcoala ideală pentru copii, sunt absolut necesare şcoala pentru părinţi, şcoala pentru profesori şi şcoala pentru politicieni. În fapt, rezultatele de la bacalaureat rămân dezastruoase, iar dacă măsurile exigente luate de minister în acest an ar fi fost aplicate în urmă cu 10 sau 20 de ani, discuţiile de azi ar fi avut loc atunci. Diferenţa este că acum am fi avut un învăţământ performant, aliniat la cerinţele mereu în schimbare ale pieţei muncii. Am criticat Ministerul Educaţiei atunci când a fost cazul, dar acum conducerea ministerului merită sincer felicitată pentru curajul de a stopa frauda de la BAC. Interesul naţional ar trebui să vizeze accesul la educaţie al fiecărui copil strict după posibilităţile lui psihice, fizice, morale, fără a fi împins de la spate să termine un liceu şi să susţină un bacalaureat, împotriva a ceea ce poate el, de fapt. Altfel ne complacem în minciuna procentelor foarte mari de promovabilitate de până acum şi preferăm să punem contraperformanţa de la BAC pe seama „stresului” cauzat de sporirea măsurilor antifraudă.
Poate atunci nu ne vom mai întreba „Cine este vinovat?”.
Robert GHERGU

Ştirea zilei
SUBIECTE și BAREME la Matematică și Istorie, la Bacalaureat 2022, sesiunea de toamnă
SUBIECTE și BAREME la Matematică și Istorie, la Bacalaureat 2022, sesiunea de toamnă
Miercuri, 17 august, este programată proba obligatorie a profilului, la Matematică sau Istorie, în cadrul examenului de Bacalaureat 2021, sesiunea de toamnă, pentru absolvenții de liceu.
Vezi AICI varianta pentru Istorie
Vezi AICI baremul pentru Istorie
Vezi AICI varianta pentru Matematică – Mate-info
Vezi AICI baremul pentru Matematică – Mate-info
Vezi AICI varianta pentru Matematică – Tehnologic
Vezi AICI baremul pentru Matematică – Tehnologic
Pentru examenul de BAC 2022 se aplică prevederile Metodologiei de organizare și desfășurare a examenului de Bacalaureat – 2011, conform Ministerului Educației.
Timpul destinat pentru elaborarea unei lucrări scrise este de 3 ore, socotit din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat.
La probele scrise, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor folosesc numai creion negru. La disciplinele “Matematică” și “Geografie”, elevii pot să utilizeze instrumente de desen, după cum este menționat în metodologie.
Le este interzis candidaţilor la examenul de bacalaureat să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea, potrivit ordinului de ministru 5.151/2021. Ei au obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop.
De asemenea, se interzice candidaţilor să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, potrivit ordinului 5151/2021.
Nu este permisă folosirea, în timpul probelor scrise, a mijloacelor de calcul. Se folosește numai hârtia distribuită candidaților de către asistenți.
Cei care încalcă regulile de mai sus vor fi eliminați din examen și nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat, fără a se lua în calcul sesiunea specială, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu.
După ce s-au terminat cele 3 ore, elevii predau lucrările în faza în care se află, fiind interzisă depășirea timpului stabilit. Trei candidați rămân în sală până la predarea ultimei lucrări.
Cei care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim pot părăsi sala de examen fără a primi subiectele. Candidații primesc subiectele numai dacă părăsesc sala după expirarea timpului maxim destinat desfășurării probelor scrise.
Cum corectez o greșeală
Elevii care doresc să corecteze o greșeală taie fiecare rând din pasajul greșit cu o linie orizontală, conform metodologiei. În cazul în care unii candidați, din diferite motive, doresc să-și transcrie lucrarea, fără să depășească timpul stabilit, primesc alte coli tipizate. Acest lucru este consemnat de către asistenți în procesul-verbal de predare-primire a lucrărilor scrise. Colile folosite inițial se anulează pe loc de către asistenți, menționându-se pe ele “Anulat”, se semnează de către asistenți și se păstrează în condițiile stabilite pentru lucrările scrise.
Subiectele pe care le-au avut de rezolvat elevii în prima sesiune a examenului de bacalaureat 2022 pot fi consultate aici.
Calendarul Bacalaureatului de toamnă 2022
- 18 – 25 iulie 2022: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
- 16 august 2022: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
- 17 august 2022: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
- 18 august 2022: Proba la alegere a profilului și specializării —– proba E.d) — proba scrisă
- 19 august 2022: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
- 22 – 23 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
- 24 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
- 25 august 2022: Evaluarea competențelor digitale — proba D
- 26 și 29 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
- 31 august 2022: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 18:00)
- 1 – 2 septembrie 2022: Rezolvarea contestațiilor
- 3 septembrie 2022: Afișarea rezultatelor finale
Ştirea zilei
Clipe de coșmar pentru o femeie din Alba după ce soțul i-a spart ușa și a plecat cu copilul de 5 ani. Ce măsuri au luat polițiștii
Clipe de coșmar pentru o femeie din Alba după ce soțul i-a spart ușa și a plecat cu copilul de 5 ani. Ce măsuri au luat polițiștii
La data 16 august 2022, polițiștii din Aiud au reținut, pentru 24 de ore, un bărbat de 48 de ani, din Aiud, care este cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de distrugere, violarea de domiciliu și nerespectarea măsurilor impuse prin ordinul de protecție.
În după amiaza zilei de 16 august, acesta ar fi spart ușa apartamentului în care locuiește soția sa și l-ar fi luat pe fiul lor, în vârstă de 5 ani.
Bărbatul a încălcat prevederile ordinului de protecție emis împotriva sa de Judecătoria Aiud, prin care i-au fost impuse măsurile restrictive de a păstra o distanță minimă de 100 de metri față de soția sa și de reședința acesteia.
Incidentul a fost semnalat, prin 112, iar, în scurt timp, polițiștii au reușit să-l identifice, împreună cu minorul, într-un parc din municipiul Aiud.
Din primele cercetări, a rezultat că minorul nu a fost victima vreunei infracțiuni.
În cursul zilei de azi, 17 august, bărbatul va fi prezentat parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud, pentru dispunerea măsurilor legale.
Ştirea zilei
17 august 2022, COVID-19 în Alba. 33 de noi infectări și un deces, în ultimele 24 de ore, în județ
17 august 2022, COVID-19 în Alba. 33 de noi infectări și un deces, în ultimele 24 de ore, în județ
La nivelul județului Alba, miercuri, 17 august 2022, s-au înregistrat 33 de noi infectări cu COVID-19 potrivit datelor transmise de DSP Alba. Raportul prezintă și incidența actualizată și cazurile active de coronavirus pe localități.
Citește și situația cazurilor din Alba, de marți, 16 august 2022, COVID-19 în Alba. 46 de noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ
În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Alba, a fost înregistrat un deces în rândul persoanelor bolnave de COVID-19, fiind vorba despre o femeie de 68 de ani, din Sântimbru, vaccinată și cu comorbidități.
Luni, în județul Alba au fost prelucrate în total 444 teste, 82 PCR, 362 teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 486415 mai exact, 362159 de teste PCR și 124256 de teste rapide.
Localitățile din care provin cazurile:
ALBA IULIA – 9
ABRUD – 1
AIUD – 1
BLAJ – 4
CUGIR – 1
SEBES – 3
BUCERDEA GRANOASA – 1
CISTEIU DE MURES – 1
JIDVEI – 2
MIRASLAU – 2
PIANU – 1
Cazuri de reinfectare:
AIUD – 1
BLAJ – 2
DAIA ROMANA – 2
MIRASLAU – 1
UNIREA – 1
Lista cazurilor active de COVID-19 și INCIDENȚA LOCALITĂȚILOR din județul Alba:
Localitate | Populatie | Incidenta | Cazuri active |
MUNICIPIUL BLAJ | 20620 | 7.9 | 163 |
VALEA LUNGĂ | 3114 | 7.71 | 24 |
MUNICIPIUL ALBA IULIA | 76866 | 7.19 | 553 |
CRICĂU | 1956 | 6.13 | 12 |
CRĂCIUNELU DE JOS | 2135 | 6.09 | 13 |
RÂMEŢ | 499 | 6.01 | 3 |
ŞONA | 4361 | 5.96 | 26 |
ÎNTREGALDE | 548 | 5.47 | 3 |
RIMETEA | 979 | 5.11 | 5 |
MUNICIPIUL AIUD | 25045 | 4.91 | 123 |
MIHALŢ | 3233 | 4.64 | 15 |
ORAŞ CUGIR | 25310 | 4.54 | 115 |
BUCERDEA GRÂNOASĂ | 2262 | 4.42 | 10 |
ALMAŞU MARE | 1187 | 4.21 | 5 |
ROŞIA MONTANĂ | 2680 | 4.1 | 11 |
CUT | 1259 | 3.97 | 5 |
RĂDEŞTI | 1262 | 3.96 | 5 |
ARIEŞENI | 1529 | 3.92 | 6 |
ORAŞ TEIUŞ | 7136 | 3.92 | 28 |
OHABA | 583 | 3.43 | 2 |
MUNICIPIUL SEBEŞ | 32864 | 3.35 | 110 |
ORAŞ OCNA MUREŞ | 13809 | 3.11 | 43 |
SÂNCEL | 2585 | 3.09 | 8 |
SÂNTIMBRU | 3020 | 2.98 | 9 |
ORAŞ ZLATNA | 7775 | 2.96 | 23 |
CIUGUD | 3320 | 2.71 | 9 |
CÂLNIC | 1933 | 2.59 | 5 |
DAIA ROMÂNĂ | 3127 | 2.56 | 8 |
VINŢU DE JOS | 5523 | 2.53 | 14 |
ORAŞ ABRUD | 5152 | 2.52 | 13 |
IGHIU | 7127 | 2.39 | 17 |
ORAŞ CÂMPENI | 7124 | 2.39 | 17 |
ŞPRING | 2547 | 2.36 | 6 |
CETATEA DE BALTĂ | 3061 | 2.29 | 7 |
BLANDIANA | 881 | 2.27 | 2 |
NOŞLAC | 1812 | 2.21 | 4 |
SĂLCIUA | 1366 | 2.2 | 3 |
HOREA | 1900 | 2.11 | 4 |
GALDA DE JOS | 4416 | 2.04 | 9 |
OCOLIŞ | 492 | 2.03 | 1 |
DOŞTAT | 1012 | 1.98 | 2 |
LUNCA MUREŞULUI | 2540 | 1.97 | 5 |
CENADE | 1051 | 1.9 | 2 |
ROŞIA DE SECAŞ | 1582 | 1.9 | 3 |
JIDVEI | 5297 | 1.89 | 10 |
SĂSCIORI | 6476 | 1.85 | 12 |
METEŞ | 2727 | 1.83 | 5 |
CIURULEASA | 1121 | 1.78 | 2 |
HOPÂRTA | 1143 | 1.75 | 2 |
LIVEZILE | 1147 | 1.74 | 2 |
ŞIBOT | 2332 | 1.72 | 4 |
UNIREA | 4819 | 1.66 | 8 |
LOPADEA NOUĂ | 2485 | 1.61 | 4 |
BUCIUM | 1372 | 1.46 | 2 |
LUPŞA | 2824 | 1.42 | 4 |
PIANU | 3581 | 1.4 | 5 |
MOGOŞ | 737 | 1.36 | 1 |
FĂRĂU | 1492 | 1.34 | 2 |
STREMŢ | 2411 | 1.24 | 3 |
POŞAGA | 887 | 1.13 | 1 |
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ | 3726 | 1.07 | 4 |
BERGHIN | 1888 | 1.06 | 2 |
ŞUGAG | 2842 | 1.06 | 3 |
MIRĂSLĂU | 1952 | 1.02 | 2 |
BISTRA | 4499 | 0.89 | 4 |
SĂLIŞTEA | 2341 | 0.85 | 2 |
VADU MOŢILOR | 1262 | 0.79 | 1 |
AVRAM IANCU | 1412 | 0.71 | 1 |
VIDRA | 1503 | 0.67 | 1 |
CERGĂU | 1623 | 0.62 | 1 |
SOHODOL | 1646 | 0.61 | 1 |
ALBAC | 1937 | 0 | 0 |
CERU-BĂCĂINŢI | 228 | 0 | 0 |
GÂRBOVA | 2134 | 0 | 0 |
GÂRDA DE SUS | 1458 | 0 | 0 |
POIANA VADULUI | 1035 | 0 | 0 |
PONOR | 577 | 0 | 0 |
SCĂRIŞOARA | 1483 | 0 | 0 |
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
VIDEO| ACCIDENT rutier MORTAL pe șoseaua Geoagiu – Orăștie: Doi bărbați și-au pierdut viața după ce au intrat cu mașina într-o autoutilitară
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
FOTO| Gest de omenie făcut de un polițist originar din Alba: Și-a oferit geaca unor femei pentru a le feri de ploaie, la Mănăstirea Nicula
-
Sportacum 22 de ore
AFC Unirea 1924 Alba Iulia achită datoriile către Al. Giurgiu și Bicheși, în speranța că scapă de depunctare!
-
Actualitateacum 21 de ore
Modificarea Legii Pensiilor: Ce spune ministrul Muncii despre o nouă formulă de calcul
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
FOTO| Revedere emoționantă după 30 de ani: Cum și-a regăsit un tânăr originar din Alba fratele abandonat, cu ajutorul polițiștilor
-
Ştirea zileiacum 19 ore
Cum a dat un samsar de mașini din Alba „țepe” de zeci de mii de euro. Ce au decis magistrații
-
Politică Administrațieacum 22 de ore
Comunicat de presă| PSD Sebeș solicită lucrări de refacere la Parcul Tineretului, nu soluții improvizate și cârpeli!
-
Actualitateacum 22 de ore
Suprafața afectată de secetă, în România, a ajuns la peste 351.000 de hectare. Alba, printre județele afectate