Rămâi conectat

Actualitate

Cinci proiecte ale unor ONG-uri din județ au fost finanțate din Fondul pentru Cultură al Fundației Comunitare Alba

Publicat

în

Fundaţia Comunitară Alba a finalizat selecția proiectelor care au participat la concursul de finanțare organizat în cadrul Fondului pentru Cultură al fundației,  concurs  deschis ONG-urilor din județul nostru, fiind prima organizație neguvernamentală din Alba care și-a dezvoltat un fond propriu de cultură din care acordă granturi. Inițiativa Fundației Comunitare Alba a avut ca parteneri Asociați pentru Relații Comunitare, Fundația pentru Parteneriat, Fundația PACT și  a beneficiat de sprijinul financiar al Charles Stewart Mott Foundation, Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe și Romanian-American Foundation, partener local fiind Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

La concursul de proiecte au fost înscrise 10 proiecte de către 9 organizații neguvernamentale din județ,  comitetul de selecție a proiectelor – alcătuit  din  Gabriel Rustoiu (directorul MNU),conf.univ.dr. Diana Câmpan (Universitatea “1 Decembrie 1918”), Dana Zecheru (director Direcția Județeană a Arhivelor Naționale Alba), artistul plastic Cosmin Mureșan și Dorin Sava, directorul executiv al fundației – având o misiune deloc ușoară, la capătul căreia au fost selectate  5 proiecte pentru care Fundația Comunitară Alba a acordat granturi cu o valoare maximă de 2.000 lei fiecare, proiectele urmând a fi implementate până la data de 15 septembrie:

Asociația Grupul Skepsis – Proiect “Teatru Medieval”. Proiectul îşi propune realizarea unui turneu de teatru medieval în aer liber cu o piesă din repertoriul genului Commedia dell’Arte, în oraşele Alba Iulia, Sebeş, Cugir şi Aiud, dar şi în mediul rural, în comuna  Galda de Jos;

Elit - Gustul Desăvârșit

Asociația Artă și Tradiții Meșteșugărești Alba – Proiect “Din lada de zestre  – Festival de tradiții românești (ed. I)”. Proiectul prevede organizarea unui festival de tradiții românești, în care grupuri și ansambluri folclorice din 30 de localități ale județelor Alba și Mureș  vor prezenta  publicului  tezaurul lor autentic, în scopul promovării și valorificării zestrei tradiționale locale. În cadrul proiectului va avea loc și  un  simpozion național  și  vor fi vernisate expoziții de icoane pe sticlă, cruci și fotografii vechi din lumea satului tradițional românesc;

Asociația Absolvenților Universității „1 Decembrie  1918” Alba Iulia  – Proiect  “Arhex”. Proiectul își propune o serie de activități cu scopul de a facilita accesul tinerilor liceeni din mediul rural la activități de arheologie experimentală, prin implicarea și stimularea acestora spre creativitate cultural istorică. Prin  activități de educație nonformală va fi promovată meseria de arheolog, iar tinerii vor fi atrași spre acest domeniu.  Va fi creată o platformă online prin care să fie promovat acest mod de învățare a istorie și va fi realizată o expoziție cu vânzare a produselor confecționate de tinerii implicați;

Fundația Inter-Art Aiud  – Proiect  “Tabăra Internaţională de Artă Plastică „Inter-Art”, ediţia a XVIII-a”. Prin proiect va fi promovată arta contemporană, atât prin nivelul valoric al artiştilor cât şi prin numărul mare de ţări participante (30 de țări de pe toate continentele), va fi facilitat contactul cu publicul iubitor de artă și va fi promovată arta românească prin artiştii români  care vor fi  prezenţi. Proiectul constă în  activități artistice libere, simpozioane, dezbateri, expoziţii şi excursii. Ca o consecință directă a taberelor “Inter-Art”, în perioada 9-13 septembrie va avea loc la sediul ONU din New York expoziţia intercontinentală de Mail Art ”Naţiuni-Apă-Culturi”, unde vor expune  320  de  artiști din 110  țări de pe toate continentele, aceasta fiind cea mai mare expoziție de Mail Art organizată vreodată în lume;

Asociația Ținutul Tibreanului – Proiect “Chemarea nemuritoare a slovei – itinerariu cultural în spaţiul arhaic al satului”.  Prin intermediul  acestui proiect se dorește reaprinderea în conştiinţa omului de la ţară a dorului pentru trăirea identităţii cultural–etnografice a sufletului românesc,  versus preocuparea de împlinire materială din vremurile noastre.  În satul Tibru (comuna Cricău) vor fi organizate întâlniri cu oameni de cultură din judeţ – scriitori, artişti, etnografi – care, împărţind cu cei interesaţi experienţa, cunoştinţele, trăirile lor sufleteşti, vor reuşi să-i atragă pe copii şi tineri, şi totodată să le reamintească celor vârstnici farmecul vieţii culturale de altădată. Proiectul îşi propune, în primul rând, să redescopere, să formeze şi să dezvolte plăcerea de a citi.

Apreciem foarte mult  calitatea proiectelor  care au câștigat granturi în cadrul Fondului pentru Cultură, proiecte frumoase atât prin domeniile culturale abordate sau prin diversitatea comunităților locale în care se desfășoară, cât și prin numărul mare al beneficiarilor direcți (peste 1.300) și numărul inestimabil de beneficiari indirecți. Vom continua să sprijinim dezvoltarea de inițiative culturale cu impact în județul Alba, este uimitor ce se poate face prin implicare și creativitate culturală chiar și cu resurse financiare limitate”, a declarat Dorin Sava, directorul Fundației Comunitare Alba.

Fondul pentru Cultură este un fond permanent al Fundației Comunitare Alba, iar în acest an valoarea totală  a granturilor acordate a fost de 9.651 lei. Prin finanțările oferite, Fundația Comunitară Alba contribuie în mod efectiv la creșterea capacității ONG-urilor de a implementa proiecte culturale și de a asigura, în acest fel, experiența de succes necesară pentru dezvoltarea de noi inițiative.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

COD GALBEN de PLOI TORENȚIALE în ALBA și alte județe. Furtuni, vijelii, grindină până joi dimineața

Publicat

în

COD GALBEN de PLOI TORENȚIALE în ALBA și alte județe. Furtuni, vijelii, grindină până joi dimineața

Meteorologii ANM au emis atenționare Cod Galben de furtuni valabilă în Alba și alte județe din țară până joi dimineața.

COD GALBEN de miercuri, 25 mai, ora 12.00 până joi, 26 mai, ora 8.00

În Maramureș, Transilvania, local la munte, iar, îndeosebi spre seară și noaptea, și în Banat, Crișana și nordul Moldovei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii (viteze de 55-70 km/h și, pe arii restrânse, 80-90 km/h), averse torențiale și izolat grindină.

Cantitățile de apă vor depăși 15-20 l/mp și izolat 30 l/mp.

Elit - Gustul Desăvârșit

Astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse în noaptea de miercuri spre joi (25/26 mai) și în restul teritoriului, iar pe parcursul zilei de joi (26 mai), acestea vor fi mai frecvente în regiunile sud-estice.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Ajutor unic de 700 de lei pentru pensionari: Ce spune ministrul Muncii despre sursa de finanțare

Publicat

în

Ajutor unic de 700 de lei pentru pensionari: Ce spune ministrul Muncii despre sursa de finanțare

În cursul zilei de marți, 24 mai, Marius Budăi, ministrul Muncii și Protecției Sociale, a vorbit despre renegocierea PNRR, dar și despre sursa de finanțare pentru ajutorul unic de 700 de lei acordat pensionarilor cu un venit mai mic de 2000 de lei pe lună.

De la bun început, ministrul Muncii a ținut să sublinieze că ”noi nu ne-am dorit să punem în pericol implementarea PNRR, ci doar să flexibilizăm anumite lucruri. Nu este o renegociere pe ansamblul Programului Național de Redresare și Reziliență, pentru că nu scoatem o reformă și introducem altă reformă sau scoatem o reformă și nu introducem altceva în loc. Este doar o flexibilizare”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, pentru postul de televiziune B1TV.

Potrivit spuselor sale, discuțiile sunt ”în dinamică, se poartă continuu, a fost ministrul Boloș la Bruxelles, urmează să merg și eu, în iunie, la Consiliului miniștrilor Muncii, unde voi avea, din nou, o întâlnire bilaterală cu domnul Comisar european pentru Muncă. Suntem în dinamică, suntem în discuții”, a insistat responsabilul român.

Elit - Gustul Desăvârșit

Referitor la pensiile românilor, în special la acel ajutor unic de 700 de lei acordat fiecărui pensionare care primește mai puțin de 2000 de lei și întrebat de unde vin acești bani, dacă a fost identificată sursa bugetară, minsitrul Budăi a răspuns: ”Bugetul de stat, desigur”.

Contactat de DCBusiness și rugat să comenteze noul pachet de măsuri lansat de coaliția de guvernare, pachet ce prevede acest ajutor pentru pensionari, analistul Adrian Negrescu a declarat că ”România se îndreaptă spre un naufragiu economic și autoritățile, în loc să ia măsuri pentru repunerea economiei pe linia de plutire, se preocupă să împartă ,,veste de salvare’’ bugetarilor și pensionarilor. E greu să comentezi măsurile anunțate de coaliție, în condițiile în care nu avem detalii despre modul în care vor fi aplicate”.

Analistul mai spune că: ”Ce observăm, însă, este preocuparea autorităților pentru creșterea salariilor bugetarilor și modul discriminatoriu în care sunt tratați pensionarii, în funcție de nivelul pensiei”, explică economistul și adaugă că: ”Sunt atât de multe semne de întrebare încât e greu să înțelegi logica acestui nou pachet de sprijin, pentru că nu există o legătură între ele, nu există o corelație cu măsurile anunțate anterior și nu știm care va fi impactul real al acestora”.

Expertul și-a manifestat mirarea spunând că: ”Anunți, pe de o parte, creșterea salariilor bugetarilor, dar pe de altă parte promiți reducerea cheltuielilor statului cu 10%. Asistăm, în continuare, la o continuă preocupare a politicienilor pentru soarta bugetarilor și niciun fel de măsură pentru cei care lucrează în mediul privat, alta decât ,,posibilitatea de a majora salariul minim cu 200 lei, fără taxe’’, o măsură cel puțin discutabilă din perspectiva eficienței, în contextul inflației”.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

25 mai – Ziua Internațională a Copilului Dispărut și Exploatat Sexual: 7.572 de sesizări în România, într-un singur an

Publicat

în

25 mai – Ziua Internațională a Copilului Dispărut și Exploatat Sexual: 7.572 de sesizări în România, într-un singur an

7.572 de sesizări, privind disparițiile de copii au fost rezolvate de polițiștii structurilor de investigații criminale, în perioada aprilie 2021 – aprilie 2022. De asemenea, specialiștii în prevenirea criminalității au desfășurat peste 4.000 de activități, în cadrul campaniilor de prevenire a disparițiilor de minori.

În perioada 30.04.2021 – 20.04.2022, la nivelul Poliției Române, au fost înregistrate 7.577 de sesizări privind disparițiile de copii, în aceste cauze fiind dispusă căutarea, atât la nivel național, cât și la nivel internațional. Dintre aceste sesizări, 259 se refereau la copii cu vârste până la 10 ani, 2.003 cu vârsta cuprinsă între 10-14 ani și 5.315 minori mai mari de 14 ani. Menționăm că numărul sesizărilor nu reprezintă numărul copiilor dispăruți, deoarece același copil poate fi semnalat de mai multe ori într-un interval de timp ca fiind dispărut.

Majoritatea copiilor dispăruți sunt găsiți de polițiști în primele 24-48 de ore de la primirea sesizării. Astfel, în perioada de referință, au fost rezolvate 7.572 de sesizări.

Elit - Gustul Desăvârșit

Totodată, de la declanșarea războiului în Ucraina, Asociația Telefonul Copilului a fost informată de Missing Children Europe și de organizația neguvernamentală ucraineană Magnolia în legătură cu dispariția unor copii ucraineni. Cazurile semnalate au fost transmise către Poliția Română, conform parteneriatului încheiat între cele două entități, iar cei trei copii au fost identificați pe teritoriul României, aflându-se acum în siguranță.

De asemenea, prin structurile de cercetare și prevenire a criminalității, au fost desfășurate peste 4.000 de activități preventive, în cadrul campaniilor de prevenire a disparițiilor de copii, la nivel național.

„Mami, tu știi unde este copilul tău?, Sărbătorile se petrec în familie și Împreună pentru siguranța copiilor” sunt doar câteva slogane prin intermediul cărora polițiștii specializați în prevenirea criminalității s-au întâlnit cu peste 150.000 de copii beneficiari și 50.000 de adulți (părinți, bunici, tutori legali sau cadre didactice).

Obiectivele campaniilor de prevenire au urmărit conștientizarea minorilor asupra riscurilor la care se expun atunci când pleacă de acasă ori din centrele de ocrotire și informarea părinților și tutorilor legali despre necesitatea menținerii unei relații strânse cu copiii și a unei bune comunicări pentru rezolvarea divergențelor și problemelor specifice vârstei lor.

De asemenea, la nivelul Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității a fost realizat Studiul privind disparițiile de minori: o viziune tripartită asupra plecărilor voluntare, care a îmbinat analiza statistică a datelor înregistrate la nivelul Direcției de Investigarea a Criminalității, coroborat cu partea de anchetă socială pe bază de interviu, în vederea conturării unei viziuni de interior asupra acestor fapte. În acest sens, au fost realizate interviuri cu reprezentanții tuturor actorilor instituționali implicați în cazuistică: polițiști, lucrători din centrele de ocrotire și protecție, respectiv D.G.A.S.P.C. (psihologi, asistenți maternali, manageri de caz), respectiv minori cu recurență în ceea ce privește părăsirea acestor centre.

Conform studiului menționat, printre cauzele generale care au dus la înregistrarea disparițiilor, se regăsesc: lipsa de atenție sau de interes/neglijare fată de nevoile copilului aflat în dezvoltare, astfel încât copiii se simt nedoriți sau ignorați; lipsa de control a situației școlare a copiilor, în ceea ce privește frecvența la cursuri şi interesul pentru studiu arătat de copii; rigiditatea regulilor de conviețuire, lipsa de comunicare în familie sau în central de ocrotire, modele de comportament disfuncționale receptate, lipsa interesului pentru studii, practicarea cerșetoriei, lipsa de organizare a vieții, rezolvarea conflictuală a diferendelor, antecedente penale ale membrilor familiei, consum frecvent de alcool al unora dintre membrii familiei; starea materială precară, care determină neglijarea funcției de educație a familiei şi plasarea ei la periferia preocupărilor față de copii, spiritul de aventură etc.

În pandemie, prevenirea părăsirii voluntare a domiciliului de către minori a reprezentant un procentaj semnificativ pentru situațiile de consiliere psihologică și juridică oferite de Asociația Telefonul Copilului. 31,25% dintre copiii care au contactat serviciile de consiliere psihologică și juridică oferite de Asociația Telefonul Copilului au menționat părăsirea voluntară a domiciliului drept soluție pentru evadarea din situațiile de neînțelegere cu părinții, iar 19,9% au menționat problemele sentimentale drept justificare pentru gestul lor.

Reamintim că, în România, funcționează numărul unic european pentru semnalarea copiilor dispăruți – 116.000, gestionat de Asociația Telefonul Copilului, care, alături de alte 31 de organizații europene, reprezintă Federația Europeană pentru copiii dispăruți și exploatați sexual Missing Children Europe.

Acest număr poate fi folosit pentru semnalarea dispariției unui copil de orice cetățean care se află pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare