Rămâi conectat

Societate

Cetatea Vauban se va transforma într-o mare parcare publică

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Simona Branişte (Zărnescu) şi Dan Agrişan, doi dintre coordonatorii Asociaţiei „Alba Verde” din Alba Iulia, implicată activ în ultimele zile în mişcările de protest împotriva defrişărilor din Custozza, au susţinut ieri o conferinţă de presă încercând să popularizeze aspectele care, în opinia acestora, vor transforma Cetatea Vauban într-o mare parcare publică şi zonă de trafic auto intens. Totodată, aceştia au oferit câteva idei ca alternativă VERDE la ceea ce ar trebui să devină Cetatea Alba Iulia, pentru noi şi urmaşii noştri. „Nu avem nicio implicare politică, demersul nostru pentru păstrarea parcului Custozza a început în octombrie 2009 prin editarea de articole în Observatorul urban de Alba Iulia, nr. 1” a subliniat Simona Branişte.
„Milităm pentru dialog cu actorii urbani pentru găsirea unor soluţii urbanistice care să respecte situl istoric Cetatea Vauban. Milităm pentru o abordare interdisciplinară a intervenţiilor în Cetatea Alba Iulia care presupune elaborarea de soluţii bazate pe studii de urbanism, circulaţii, peisagistică, arhitectură, restaurare, sociologie, arte vizuale etc. Milităm pentru proiecte realizate pe bază de concurs pentru alegerea celor mai bune soluţii pentru valorizarea Cetăţii” a subliniat Branişte.
Reprezentanţii Asociaţiei Alba Verde susţin că procesul de elaborare şi aprobare a proiectului a fost lipsit de transparenţă faţă de cetăţeni şi specialişti. Nu s-a făcut nicio informare privind proiectul de reabilitare iar articolele din presă nu au prezentat imagini cu propunerile de reabilitare. În cadrul dezbaterii publice care s-a organizat acest proiect nu a fost prezentat cu planşele lui, s-au anunţat doar sumele care urmau să fie atrase, ca o mare realizare de care trebuie să ne bucurăm şi care ar fi trebuit accesate cât mai urgent, trecând rapid cu buldozerele peste castrul Legiunii a XIII-a Gemina.
Potrivit Asociaţiei „Alba Verde”, în Alba Iulia nu există parcuri (suprafeţe de peste 10 ha) ci doar scuaruri. Suprafaţa de spaţiu verde din oraş s-a redus în ultimii ani prin anumite intervenţii, respectiv schimbarea de destinaţie a parcului Gării şi crearea de parcaje în cartierele de locuinţe cu reducerea suprafeţelor de spaţiu verde, cedarea unei părţi din scuarurile existente pentru parcări (Parcul din centrul oraşului pentru Hotel Parc, parcul de la Consiliul Judeţean). De asemenea, suprafeţele de spaţiu verde s-au redus pe B-dul Transilvaniei prin modernizarea acestuia. După 1990 calitatea spaţiilor verzi a avut de suferit prin plantarea de arbori şi arbuşti străini zonei (tuia, arbuşti de talie joasă şi tunşi). Nu există specialişti în domeniul amenajării peisagistice şi nu s-a apelat la astfel de specialişti nici în cazul intervenţiei într-un sit istoric de clasă A, Cetatea Vauban.
Simona Branişte a insistat asupra faptului că proiectul de reabilitare a Cetăţii presupune transformarea zonei interioare Cetăţii şi nu reabilitarea ei: lărgirea axelor de transport existente, reducerea zonei verzi care face parte din ansamblul urban protejat de clasa A, mineralizarea (pavarea integală a zonelor verzi existente). Crearea de infrastructură de transport, respectiv lărgirea străzilor şi creşterea numărului de parcări atrage după sine utilizarea acestora şi nu reducerea numărului de maşini care traversează Cetatea. Este prevăzută creşterea suprafeţei pentru parcări de la 0 ha în prezent la 0,36 ha, mai mult decât suprafaţa de spaţiu verde!
Traficul auto prin Cetate va fi intensificat prin crearea unei intersecţii mari şi a unui sens giratoriu lângă parcul Custozza. Sunt create 75 locuri de parcare în jurul parcului Custozza prin preluarea de spaţiu din suprafaţa actualului parc.Toate ţările europene şi nu numai încearcă să restricţioneze pe cât posibil circulaţia auto nu numai la nivelul centrului istoric ci la nivel urban încurajând mijloacele de transport alternative: biciclete etc. Suprafaţa de spaţiu verde se reduce de la 1,84 ha la 0,30 ha, mai puţin de 6 ori decât în prezent şi mai puţin decât suprafaţa destinată automobilelor! Suprafaţa zonelor pietonale se reduce de 3 ori, de la 1,21 ha la 0,40 ha în favoarea lărgirii căilor de circulaţie.
Oraşe precum Verona şi Lucca (Italia), unde centrul istoric este concentrat în cetăţi bastionare asemănătoare cu a noastră interzic în totalitate accesul auto. În Nimes – Franţa, cetatea este traversată doar de zone pietonale. În Munster – Germania există parcări auto în afara zonei istorice, circulaţiile interioare fiind posibile pe jos, cu bicicleta şi cu autobuze electrice. În Florenţa – Italia, întregul transport public din zona istorică este pe baza electrică. La Milano, în ultima duminică a fiecărei luni, întreaga circulaţie auto este interzisă la nivelul oraşului (nu doar al centrului istoric).
Nicoleta I. TOMUŢA


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

OPINIE| Veniți de vă angajați la privat, voi ăștia nemultumiți de salariul din primării și consilii județene

FURDUI Alexandru

Publicat

în

OPINIE| Veniți de vă angajați la privat, voi ăștia nemultumiți de salariul din primării și consilii județene

Cu un aplomb ce denotă un dispreț total față de alegători, pe care-i cred proști făcuți grămadă, parlamentarii Coaliției de guvernare PNL- PSD – UDMR au votat majorarera salariilor președinților și vicepreședinților de consilii judeâene, a primarilor și viceărimarilor precum și a tuturor angajaților din primării și consilii județene. Asta după ce au facut un circ adevărat și s-au arătat foarte receptivi la criticile venite din partea opiniei publice și au renunțat, vai de mine, la majorarea propriilor salarii.

Concret s-a renunțat la majorarea salariilor deja foarte mari ale celor 465 de parlamentari dar nu s-a renunțat la majorarea salariilor deja foarte mari a mii și chiar zeci de mii de primari, viceprimari, președinți de consilii județene, vicepreședinți de consilii județene, angajați din primării și consilii județene. Se tot argumentează că salariile în unele comune sunt mici. Zău?

Ia veniți de vă angajați la privat, voi ăștia nemulțumiți de salariile din primării și consilii județene! Cât să încaseze un primar ca cel de la Ceru Băcăinți, de exemplu, care păstorește nici 300 de suflete? Să ia bani frumoși pentru că-i face CJ Alba drum și sărbătoare la Bulbuc? Astfel de situații, în care primăriile nu-și pot acoperi nici măcar cheltuielile de funcționare, sunt mai multe, inclusiv în județul Alba. Câți oameni poate un asemenea primar mobiliza la vot?

Elit - Gustul Desăvârșit

Am adus în discuție mobilizarea la vot pentru că acesta este interesul ataâ de disputatei majorări: primarii au amenințat că nu mai mobilizează oamenii în anul 2024 dacă nu primesc bani mai mulți. Ca să-i mulțumească, au pus în operă o scenetă de prostire a electoratului despre care știau sigur că vor fi nemulțumiți când vor afla de aceste măriri în condițiile în care pe mediul privat se pun doar taxe, taxe și iar taxe, iar salariații de aici nu visează măriri de salarii, ci păstrarea locului de muncă în condițiile economice actuale. Sceneta este așa: la Senat nu a fost nicio greșeală cu amendamentul depus de UDMR prin care erau introduși și parlamentarii și demnitarii în propunerea de majorare a salariilor.

A fost un amendament intenționat, asumat de UDMR, care are electoratul ei captiv, deci nici nu câștigă, nici nu pierde dacă se supără careva.

A început scandalul direcționat spre demnitari și parlamentari. Apoi a venit decizia „salvatoare” a Coaliției de a „corecta” amendamentul prin scoaterea de la majorarea salariilor a parlamentarilor și demnitarilor, dar păstrarea primarilor, președinților de consilii județene și a celor pendinte de ei, inclusiv consilierii locali și județeni a căror indemnizație se calculează în raport cu salariul primarului. Sunt și ăștia utili în campaniile electorale pentru a mâna cetățenii la vot, la un vot aproape diktat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Societate

Apoș: Aproape 1.000 de participanți la evenimentul de promovare a producătorilor locali și meșteșugurilor (P)

Andreea Ștefan

Publicat

în

Apoș: Aproape 1.000 de participanți la evenimentul de promovare a producătorilor locali și meșteșugurilor. Evenimentul a reunit localnici, vizitatori, autorități, influenceri și oficialități regale.

Pe 23 și 24 septembrie, satul sibian Apoș a găzduit primul eveniment dedicat producătorilor locali și descoperirii patrimoniului cultural, susținut de Profi. Cu ocazia celebrarii a 700 de ani de atestare documentară a acestei localități, târgul producătorilor organizat la centrul Villa Abbatis a adunat iubitori ai tradițiilor și naturii, producători pasionați și meșteșugari pricepuți.

“E o perioadă dificilă pentru producătorii locali deoarece deocamdată puterea de cumpărare a românului nu-i permite să cumpere produse artizanale, care normal ar trebui să aibă prețuri mai ridicate. Este normal ca noi, cel mai mare angajator, firma românească prezentă doar în România, să nu fim critici într-un sistem care nu funcționează, ci să încercăm să-l facem să funcționeze. Putem să îl facem să funcționeze atunci când trecem de la declarațiile de patriotism și începem a cumpara produse romanești.“ , a declarat Călin Costinaș, Director General Adjunct Profi.

Elit - Gustul Desăvârșit

Invitați de seamă la eveniment au fost Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei și Alteța Sa Principele Radu al României, precum și reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, parlamentari, oficialități.

“Bunătățile românești, cunoscute nouă dar mai puțin cunoscute altora, au nevoie să fie sprijinite pentru că afacerile mici de familie nu au cum să pătrundă în marea piață decât dacă au sprijin și înțelegere și respectul celorlalți. Considerați-ne foarte însuflețiți sprijinitori ai proiectelor dumneavoastră”,  le-a spus participanților Alteța Sa Principele Consort Radu.

Pagina de facebook Familia Regală a României menționează că “Asociația Casa Majestății Sale și Profi încurajează produsele locale, producătorii și familiile acestora care duc mai departe rețetele tradiționale originale”.

Evenimentul face parte din seria de acțiuni de responsabilitate socială care se desfășoară sub umbrela Profi – Punem suflet și include piloni precum susținerea producătorilor locali, păstrarea și promovarea tradițiilor gastronomice și a patrimoniului cultural din satele românești.

Aproape 1.000 de vizitatori au dat curs invitației de a participa la această sărbătoarea dedicată tradițiilor păstrate cu sfințenie în micul sat transilvănean. Ei s-au bucurat de prânz cu bunătăți provenite de la producători autohtoni, de activități pentru copii, concerte de muzică folk, demonstrații ecvestre, plimbare cu caii și poneiul de la herghelia locală, dezvoltată la vechea casă parohială în urma unei investiții de 200.000 de euro din fonduri europene. Oaspeții au putut vizitat Biserica Evanghelică și singura țiglărie tradițională din regiune, reconstruită cu sprijinul The Prince’s Foundation,  asociație al cărei președinte este Regele Charles al III-lea. Țigla de aici se modelează după o metodă păstrată din generație în generație timp de sute de ani.

Cu această ocazie, a fost anunțat în premieră proiectul digital Via Profi, menit să susțină producătorii locali în mediul virtual, proiect ce urmează să devină operabil în viitorul apropiat.

Sănătatea constituie și ea un pilon al campaniilor de responsabilitate socială realizate de Profi. Împreună cu Asociația pentru Anestezie și Terapie Intensivă „Aurel Mogoșeanu”, inițiată la Timișoara de Președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, Prof. Dr. Dorel Săndesc, Profi oferă locuitorilor din mediul rural acces gratuit la analize și consultații medicale. În cadrul evenimentului de la Apoș, circa 60 de localnici au beneficiat de consult și analize medicale oferite de o caravana medicală organizată cu această ocazie.

Cu peste 1600 de magazine integrate si partener aflate în peste 750 de localitati si cu mai bine de 27.000 de angajați, Profi este cel mai mare angajator privat din România.

 Declarație Călin Costinaș: https://we.tl/t-PVwAinGUjc

 

Contact:

Raluca Măruntu

Communication Specialist

Magic Maker Communication

Nr. Tel.: 0729 140 798

E-mail: [email protected]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea Ta

FOTO ȘTIREA TA| TRAFIC BLOCAT pe Strada Toporașilor din Alba Iulia: Un cablu de telecomunicații a căzut pe carosabil

Ziarul Unirea

Publicat

în

TRAFIC BLOCAT pe Strada Toporașilor din Alba Iulia: Un cablu de telecomunicații a căzut pe carosabil

Traficul rutier este blocat pe Strada Toporașilor din Alba Iulia, din cauza unui cablu de telecomunicații care a căzut pe carosabil.

Așa cum se poate observa și din fotografiile trimise de un cititor ziarulunirea.ro pe adresa redacției, șoferii au avut parte de o adevărată surpriză în cursul zilei de astăzi, 29 septembrie.

Elit - Gustul Desăvârșit

Mașinile nu pot circula din intersecția cu Bulevardul Revoluției, ca și consecință a acestui eveniment.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea