Rămâi conectat

Ştirea zilei

Cetatea Sebeşului – primul pas spre restaurare

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Cetatea Sebeşului, una din cele mai vechi şi importante cetăţi medievale săseşti din Transilvania a intrat, destul de târziu şi de timid în preocupările iubitorilor de istorie şi monumente din oraşul de pe Valea Sebeşului, în vederea restaurării ei. Primii paşi au fost făcuţi de membrii Clubului Rotary care au demarat încă de anul trecut lucrările de restaurare a Turnului Semirotund, construit în jurul anului 1600 şi care a fost dat în întreţinere şi organizare breslei rotarilor din Sebeş. De atunci, turnul şi-a schimbat destinaţia în funcţie de necesităţile cetăţii fiind la un moment dat punct de adăpost al jandarmilor austro-ungari sau locuinţă civilă iar în ultimii ani a fost inclusiv depozit de gunoaie şi adăpost pentru animale. În anul 2009, rotarienii din Sebeş au început căratul gunoaielor şi molozului, au curăţat zidurile, le-au tencuit la interior şi exterior, au curăţat şi şlefuit lemnăria, au tratat-o şi au refăcut toate geamurile şi scările interioare. Acum, Turnul Semirotund a fost redat complet restaurat Cetăţii, astfel că zilele trecute, în prezenţa primarului Liviu Mugurel Sârbu şi a directorului Direcţiei judeţene de cultură, patrimoniu şi culte, Matei Drîmbărean şi a altor invitaţi, s-a inaugurat şi redat circuitului turistic Turnul Semirotund excelent pus în valoare. Cu acest prilej s-au adus în atenţia instituţiilor locale şi judeţene şi alte aspecte ale Cetăţii Sebeşului pentru ca lucrările de restaurare să ia amploare în anii care vin. Noul pas pe care rotarienii din Sebeş vor să-l facă este restaurarea Turnului Cizmarilor. Pentru întreţinerea Turnului Semirotund, aici a fost deschisă o cafenea, unde, într-un cadru istoric, pot fi consumate ceaiuri, cafele şi băuturi alese.
Nu putem încheia aceste însemnări fără a aprecia eforturile, inclusiv financiare, ale rotarienilor din Sebeş care au investit în ajutoare sociale, premii pentru elevii merituoşi, dar săraci, ca şi pentru crearea de spaţii de joacă pentru copii, peste 120.000 de euro. Tuturor felicitări! (G.C)


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

4-8 decembrie | Distrugeri de muniție și trageri cu armament în Poligonul de la Micești. Accesul populației pe drumurile din zonă, interzis

Ziarul Unirea

Publicat

în

4-8 decembrie | Distrugeri de muniție și trageri cu armament în Poligonul de la Micești. Accesul populației pe drumurile din zonă, interzis

Cetățenii sunt informați că în cursul săptămânii viitoare, respectiv, 4-8 decembrie 2023, se vor executa distrugeri cu exploziv și trageri cu armament în poligonul de la Micești, iar accesul populației este interzis pe drumurile din zonă.

În vederea eliminării posibilității de producere a accidentelor vă informăm că în perioada 04 – 08.12.2023, se execută trageri și distrugeri cu exploziv material real în poligonul de tragere de garnizoană MICEȘTI, accesul populației fiind interzis pe drumurile de acces și pe cele aflate în vecinătatea poligonului.

a) în data de 04.12.2023 între orele 09:00 – 16:00;
b) în data de 05.12.2023 între orele 09:00 – 16:00;
c) în data de 06.12.2023 între orele 09:00 – 22:00;
d) în data de 07.12.2023 între orele 09:00 – 16:00;
e) în data de 08.12.2023 între orele 09:00 – 16:00”, au transmis reprezentanții Primăriei Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare