Rămâi conectat

Sport

Cetatea Marii Uniri reapare pe harta rugby-ului românesc | La CSU Alba Iulia a fost reactivată secția de rugby, în ideea participării în Divizia Națională

Dan HENEGAR

Publicat

în

Rugby-ul, un sport ce are o tradiție remarcabilă în Cetatea Marii Uniri, revine în prim plan la Alba Iulia, unde un grup de iubitori ai rugbyului de la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și Muzeul Național al Unirii, alături de câțiva rugbiști albaiulieni din vechea generație, a luat inițiativa de a revigora sportul cu balonul oval în municipiul reședință de județ, la 45 de ani de la apariția acestuia în urbe.

“Restartul” activității, după o absență îndelungată, propune readucerea acestui sport pe harta rugby-ului autohton, planurile pe termen mediu fiind prezența echipei de seniori la nivelul eșalonului secund.

Universitarul Marius Rotar, un pasionat al sportului cu balonul oval, este în “prima linie” a demersurilor pentru ca Alba Iulia să revină în circuitul rugby-ului autohton. Și, conform informațiilor furnizate de acesta, în ideea de a revigora rugby-ul în această zonă, s-a reactivat secția de rugby a Clubului Sportiv al Universității albaiuliene, a cărei activitate a fost întreruptă în urmă cu un deceniu.

Persoanele ce au avut această inițiativă deosebită au reușit, într-un interval relativ scurt de timp, să formeze un nucleu de jucători, seniori și juniori, desfășurând, prin bunăvoința domnului colonel Marcel Domșa, antrenamente săptămânale pe terenul de iarbă al Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul”.

Antrenorii echipei sunt domnii Adrian Măcinic (unul dintre cei mai importanți rugbiști albaiulieni, un polisportiv prin excelență, deținătorul „en titre” al recordului județului Alba la 100 metri plat) și Ioan Damian (un purtător al stindardului rugbyului albaiulian în anii ‘80). Jucătorii provin din Alba Iulia și câteva orașe învecinate (Aiud, Cugir, Turda, Cluj-Napoca și Târgu Mureș). Intenția organizatorilor este de a înscrie echipa de seniori în Divizia Națională (liga a 2-a), iar cea de juniori în campionatul Under 16 începând din toamna acestui an.

*Vis născut din tradiție

Trebuie spus că Alba Iulia are o tradiție puternică în ceea ce privește rugbyul, prin fondarea primei echipe a orașului în 1974, datorită contribuției inginerului Pamfil Petreanu. Formația a activat între anii 1975 și 1990 sub denumirea de Constructorul și Transloc (din 1982), având prestații remarcabile la nivelul Diviziei B, iar în 1989 a reușit promovarea în seria a doua valorică a Diviziei A.

La nivelul județului Alba, tradiția rugbyului se întregește și prin remarcabila echipă Metalurgistul Cugir, care a activat decenii bune în primele eșaloane valorice ale sportului cu balonul oval din țara noastră. Pe această cale CSU Rugby Alba Iulia invită toți iubitorii sportului din oraș să se alăture acestei idei, sprijinind inițiativa de față, preconizându-se și organizarea unui prim meci amical, la începutul lunii iulie.

Secția de rugby a CSU Alba Iulia poate fi contactată prin mail ([email protected]) respectiv accesând pagina de Facebook a echipei. Înscrierile pentru echipa de juniori se fac prin intermediului domnului Ioan Damian (0766/522704).

Menționăm în acest context, că în luna martie a acestui an, în Cetatea Marii Uniri s-a desfășurat simpozionul cu tema “Ziua rugbyului românesc”, un eveniment organizat de Universitatea “1 Decembrie 1918”, în colaborare cu Federația Română de Rugby, ce s-a dovedit un real succes.

Foto: Marius Rotar, Ioan Damian (colecție personală)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

Volei Alba Blaj, în semifinalele Diviziei A1

Dan HENEGAR

Publicat

în

Calificare în semifinalele Diviziei A1 pentru Volei Alba Blaj Volei Alba Blaj a câștigat seria cu Dinamo București în minimum de seturi și s-a calificat în semifinalele Diviziei A1 la volei feminin. După 3-1, la Blaj, campioana în exercițiu s-a impus cu 3-0 (28-26, 25-21, 25-21) în disputa din Capitală cu Dinamo. În primul parțial, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea