Cetatea Alba Carolina – o vezi, o iubeşti, nu o uiţi

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia se află în acest moment, în plin proces de restaurare. Administraţia locală a identificat uriaşul potenţial pe care îl are fortificaţia bastionară din oraşul nostru şi a decis să o scoată din starea de degradare avansată în care se afla, punând-o în valoare cu ajutorul fondurilor europene. În acest moment, în zona istorică a oraşului se derulează două proiecte cu finanţare europeană: primul dintre ele are în vedere reabilitarea zonei interioare a fortificaţiei bastionare în ceea ce priveşte infrastructura, căile de acces, iluminatul exterior şi moblierul urban iar cel de-al doilea are ca obiectiv reconstituirea şi punerea în valoare a laturii de vest a cetăţii.
Dacă până acum câţiva ani pentru cei mai mulţi dintre albaiulieni Cetatea reprezenta doar o zonă de traversare dinspre cartierul cu acelaşi nume spre oraşul de jos sau invers, astăzi ea se deschide tot mai mult şi capătă strălucire pe zi ce trece. Putem spune că Cetatea a fost redată cetăţenilor şi turiştilor. Spaţiile care erau interzise accesului publicului şi care prezentau o imagine deprimantă, astăzi sunt readuse la viaţă, sunt reabilitate şi deschise tuturor. Poate cel mai elocvent exemplu în acest sens este Traseul de Sud, care a devenit unul din locurile preferate de plimbare ale albaiulienilor. Pe de altă parte de jur împrejurul fortificaţiei au fost amenajate căi de acces care pe de-o parte sunt spectaculoase, dar în acelaşi timp sunt şi foarte practice.
O parte a lucrărilor din interiorul Cetăţii sunt aproape de finalizare. Foarte curând albaiulienii vor putea circula pe strada Mihai Viteazul, între Porţile a III-a şi a IV-a, dar şi pe mai multe străzi de legătură din zonă, având astfel la dispoziţie un nou spaţiu amenajat pentru plimbare şi petrecerea timpului liber. Pe latura de vest a Cetăţii lucrările sunt în plină desfăşurare iar surprizele plăcute nu au întârziat să apară: zidurile vechi, îngropate acum aproape 90 de ani, ies din nou la lumină, alături de tuneluri aflate într-o stare de conservare excelentă. Lucrările din cadrul proiectului ce are ca obiectiv reabilitarea şi punerea în valoare a laturii de vest, vor aduce poate cele mai vizibile transformări ale Cetăţii. După cum s-a mai spus, accesul în zona interioară a fortificaţiei se va face pe poduri, aşa cum se întâmpla înainte de 1920. Primul pod ce va fi construit este cel pietonal, între Porţile a IV-a şi a V-a, care va traversa şanţul de apărare, între Bastionul Trinitarienilor şi Bastionul Sfântul Mihail.
Cetatea devine astfel tot mai frumoasă şi îşi recapătă străluciea de altă dată. Ea este ceea ce Alba Iulia are mai reprezentativ iar importanţa ei depăşeşte multe graniţe. Este minunat că o avem şi trebuie să ne bucurăm de ea, să o iubim şi să o lăsăm ca pe o moştenire de preţ celor ce vor veni după noi.
Emanuel DRĂGUŞIN

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT
PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

gogu 1 august 2011 at 13:48

bai emanouelle, mostenirea de care vb e o gaura mare in bugetul de local si de stat si niste havele de beton care vor trebui schimbate tot la cativa ani.

nu ti-e greata de atata pupat?

Manitu 1 august 2011 at 14:15

Cine pe cine se lauda , d-le E. Dragusin?
Nu reprezinti cumva „mancatorul si tocatorul” de bani europeni si locali (Alba Iulia) sau ma insel eu ? Ma refer, evident, la Grup-Corint?

Comentariile sunt oprite