Rămâi conectat

Ştirea zilei

Cetatea Alba Carolina – o vezi, o iubeşti, nu o uiţi

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia se află în acest moment, în plin proces de restaurare. Administraţia locală a identificat uriaşul potenţial pe care îl are fortificaţia bastionară din oraşul nostru şi a decis să o scoată din starea de degradare avansată în care se afla, punând-o în valoare cu ajutorul fondurilor europene. În acest moment, în zona istorică a oraşului se derulează două proiecte cu finanţare europeană: primul dintre ele are în vedere reabilitarea zonei interioare a fortificaţiei bastionare în ceea ce priveşte infrastructura, căile de acces, iluminatul exterior şi moblierul urban iar cel de-al doilea are ca obiectiv reconstituirea şi punerea în valoare a laturii de vest a cetăţii.
Dacă până acum câţiva ani pentru cei mai mulţi dintre albaiulieni Cetatea reprezenta doar o zonă de traversare dinspre cartierul cu acelaşi nume spre oraşul de jos sau invers, astăzi ea se deschide tot mai mult şi capătă strălucire pe zi ce trece. Putem spune că Cetatea a fost redată cetăţenilor şi turiştilor. Spaţiile care erau interzise accesului publicului şi care prezentau o imagine deprimantă, astăzi sunt readuse la viaţă, sunt reabilitate şi deschise tuturor. Poate cel mai elocvent exemplu în acest sens este Traseul de Sud, care a devenit unul din locurile preferate de plimbare ale albaiulienilor. Pe de altă parte de jur împrejurul fortificaţiei au fost amenajate căi de acces care pe de-o parte sunt spectaculoase, dar în acelaşi timp sunt şi foarte practice.
O parte a lucrărilor din interiorul Cetăţii sunt aproape de finalizare. Foarte curând albaiulienii vor putea circula pe strada Mihai Viteazul, între Porţile a III-a şi a IV-a, dar şi pe mai multe străzi de legătură din zonă, având astfel la dispoziţie un nou spaţiu amenajat pentru plimbare şi petrecerea timpului liber. Pe latura de vest a Cetăţii lucrările sunt în plină desfăşurare iar surprizele plăcute nu au întârziat să apară: zidurile vechi, îngropate acum aproape 90 de ani, ies din nou la lumină, alături de tuneluri aflate într-o stare de conservare excelentă. Lucrările din cadrul proiectului ce are ca obiectiv reabilitarea şi punerea în valoare a laturii de vest, vor aduce poate cele mai vizibile transformări ale Cetăţii. După cum s-a mai spus, accesul în zona interioară a fortificaţiei se va face pe poduri, aşa cum se întâmpla înainte de 1920. Primul pod ce va fi construit este cel pietonal, între Porţile a IV-a şi a V-a, care va traversa şanţul de apărare, între Bastionul Trinitarienilor şi Bastionul Sfântul Mihail.
Cetatea devine astfel tot mai frumoasă şi îşi recapătă străluciea de altă dată. Ea este ceea ce Alba Iulia are mai reprezentativ iar importanţa ei depăşeşte multe graniţe. Este minunat că o avem şi trebuie să ne bucurăm de ea, să o iubim şi să o lăsăm ca pe o moştenire de preţ celor ce vor veni după noi.
Emanuel DRĂGUŞIN


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Primul caz de trichineloză din Alba, depistat la Pătrângeni: Porcul a fost sacrificat în gospodărie cu ocazia sărbătorilor de iarnă din acest an

Bera Larisa

Publicat

în

Primul caz de trichineloză din Alba, depistat la Pătrângeni: Porcul a fost sacrificat în gospodărie cu ocazia sărbătorilor de iarnă din acest an A fost depistat primul caz de trichineloză la un porc domestic sacrificat într-o gospodărie din județul Alba cu ocazia sărbătorilor de iarnă din acest an. Cu această ocazie, DSVSA Alba trage încă […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea