Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Economie

Cererea privind anularea hotărârii de privatizare a Cupru Min, respinsă de Curtea de Apel Alba Iulia

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunțat soluția în dosarul în care angajații Cupru Min Abrud au contestat în instanță decizia Guvernului României de a privatiza societatea, cerând suspendarea ofertei de vânzare a acţiunilor prin licitaţie.

Cauza a fost disjunsă, instanța respingând cererea de anulare a hotărârii de privatizare și, în ceea ce privește suspendarea ofertei de vânzare a acțiunilor prin licitație, declinând competența de soluționare către Tribunalul Alba. Sentința Curții de Apel nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, în ceea ce priveşte capetele de cerere referitoare la anularea şi suspendarea efectelor H. G. nr. 590/2006 şi a Anexei la H. G. nr. 590/2006 şi respinge acţiunea formulată de reclamanta Asociaţia <Salariaţii Cupru Min> S. A. Abrud, în contradictoriu cu acest pârât, ca fiind introdusă împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă. Respinge cererea privind anularea H. G. nr. 590/2006 şi a Anexei la H. G. nr. 590/2006, precum şi cererea de suspendare a efectelor acestora formulată de reclamanta Asociaţia <Salariaţii Cupru Min> S. A. Abrud în contradictoriu cu pârâtul Guvernul României, ca neîntemeiată. Admite cererea de intervenţie în favoarea pârâtului Guvernul României formulată de intervenienta <Roman Copper Corp>“, se arată în minuta sentinței Curții de Apel Alba Iulia.

Asociaţia salariaţilor de la exploatarea minieră Cupru Min SA a demarat mai multe procese la instanţele din Alba Iulia, prin care solicită suspendarea, respectiv anularea licitaţiei şi a Hotărârii de Guvern din 2006 pentru aprobarea Strategiei de restructurare, privatizare şi atragere de investiţii în domeniul minier şi a anexei actului normativ. Până acum toate aceste procese au fost pierdute, primul în luna aprilie, la Curtea de Apel, iar al doilea în 18 mai, la Tribunalul Alba.

Asociaţia salariaţilor precizează în plângerile înaintate instanțelor că decizia de privatizare s-a făcut cu încălcarea legislaţiei și cer dreptul de preemţiune asupra acţiunilor societăţii, care le-a fost refuzat de Guvern.

Reamintim că licitaţia organizată în luna martie pentru vânzarea Cupru Min a fost un eşec. Compania canadiană Roman Copper a câştigat cu o ofertă de 200 de milioane de euro, dar contractul nu a mai fost semnat deoarece investitorul nu a fost de acord cu condiţiile impuse de Ministerul Economiei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Finanţare din fonduri europene de 400.000 de euro/fermă pentru utilaje noi

Unirea Ziarul

Publicat

în

Finanţare din fonduri europene de 400.000 de euro/fermă pentru utilaje noi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) se pregăteşte să lanseze o nouă măsură de finanţare cu fonduri europene pentru fermierii care vor să-şi cumpere utilaje noi. Sprijinul urmează să fie de maximum 400.000 de euro/fermă. Potrivit declaraţiei secretarului de stat în MADR, Sorin Moise, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea