Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Cercetătorul aiudean Sergiu Paşca are, din acest an, propriul laborator la Universitatea Stanford din California

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cercetătorul Sergiu Paşca, tânărul aiudean cunoscut pentru studiile sale în domeniul autismului, ne surprinde din nou. După ce a obţinut numeroase premii de excelenţă, nominalizări şi burse renumite din partea celor mai consacrate instituţii în domeniul ştiinţelor medicale şi în special în domeniul autismului, din întreaga lume, iar anul trecut, premiul pentru „Cel mai bun student român din străinătate”, anul acesta el ajunge să conducă, la Universitatea Stanford din California, propriul laborator de cercetare a mecanismelor moleculare şi celulare ale tulburărilor neuropsihiatrice, inclusiv ale autismului.

 La doar 31 de ani, Sergiu este , fără dar şi poate, unul dintre cei mai renumiţi cercetători români, care prin activitatea ştiinţifică deosebit de laborioasă a reuşit să contribuie din plin la progresul mediciniei umane, drept pentru care meritele i-au fost răsplătite, de prestigioasa universitate din America.

 Tânărul avea în plan, ca după studiile postdoctorale, să aplice pentru o poziţie care să-i permită să aibă propriul său laborator, iar din luna ianuarie a acestui an,  dr. Sergiu Paşca conduce propriul său grup de cercetare în calitate de membru al corpului profesoral al Universităţii Stanford în California, Statele Unite ale Americii. Scopul laboratorului condus de Paşca de la Stanford este de a descifra mecanismele moleculare şi celulare ale tulburărilor neuropsihiatrice, inclusiv ale autismului. Grupul de cercetători utilizează o abordare multidisciplinară care include elemente de genetică umană şi neurobiologia dezvoltării, modele animale şi neuroni diferenţiati din celule pluripotente reprogramate obţinute de la pacienţi. Obiectivul pe termen lung al grupului condus de dr. Sergiu Paşca la Stanford este de a identifica noi ţinte terapeutice pentru bolile neuropsihiatrice. Pentru a afla mai multe şi a fi la curent cu studiile în curs, puteţi accesa pagina laboratorului Paşca, aici.

Amintim că, anul trecut, Sergiu a primit titlul de “Cetăţean de onoare al municipiului Aiud”, oraşul său natal, distincţia fiindu-i înmânată chiar de către primarul Mihai Horaţiu Josan.

 Sergiu Paşca – CV

Sergiu Paşca s-a născut şi a crescut în Aiud, unde s-a remarcat încă din anii şcolii generale şi ai liceului, prin inteligenţa, ambiţia, perseverenţa şi seriozitatea de care a dat dovadă atât ca elev, cât şi ca tânăr în devenire. El a terminat Colegiul Naţional “Titu Maiorescu” ca şef de promoţie în anul 2001, având media generală 10 în cei patru ani de studiu. În acelaşi an, 2001, a beneficiat de admiterea onorifică (media 10) la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”, Cluj-Napoca.

După ce în 2007 a primit diploma de doctor, în 2009 pleacă din România şi ajunge la Universitatea americană Stanford, acolo unde lucrează în prezent, alături de soţia sa – medic în pediatrie. În urma cercetărilor sale, a publicat articole ştiinţifice medicale în mai multe reviste internaţionale, unul dintre ele în prestigioasa revistă „Nature Medicine“, clasificat de National Institute of Mental Health printre cele mai importante 10 studii ale anului. „În studiile mele de la Stanford am demonstrat pentru prima dată obţinerea neinvazivă, în laborator, de neuroni de la pacienţi cu o formă de autism pornind de la celule din piele. Mai mult, am demonstrat anomalii specifice în aceste celule şi am identificat o substanţă capabilă să le inverseze”, spune Sergiu.  În  anul  2012, Universitatea Stanford i-a conferit premiul pentru cea mai bună cercetare inovativă postdoctorală (din peste 1.400 de cercetători postdoctorali din Facultatea de Medicină Stanford, premiul Sammy Kuo pentru Cel Mai Bun Articol în Neuroştiinţe la Universitatea Stanford şi prestigiosul premiu-grant internaţional NARSAD.

 Sursa foto: facebook


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba

Unirea Ziarul

Publicat

în

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba Doi dintre cei 15 cuvioși și mărturisitori români propuși spre canonizare, proclamarea urmând să aibă loc anul viitor, când Biserica Ortodoxă Română aniversează un secol de la recunoașterea statutului de Patriarhie, au legătură cu judeţul Alba: arhimandritul Dometie Manolache, duhovnic […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea