Rămâi conectat

Ştirea zilei

Centura ocolitoare a municipiului Alba Iulia, pe latura de nord, un prim pas spre realizare. S-a lansat licitația pentru elaborarea PUZ-ului

Publicat

în

Sistemul actual al infrastructurii căilor de comunicație rutiere al Municipiului Alba Iulia și al zonei periurbane este astăzi incomplet în raport cu tipul de trafic de tranzit, în special cu cel al traficului greu. Astfel odată cu realizarea unei șosele de ocolire în partea de nord a orașului, cei care merg sau vin din Apuseni se vor conecta direct la autostrada A10 Sebeș-Turda prin nodul rutier de la Alba Iulia Nord și vor ocoli orasul.

Acest nou traseu va asigura fluxul de circulație din Sudul județului în zona Nordică și Vestică, astfel va crește gradul de eficiență economică, îmbunătățirea siguranței și accesibilității județului. Prin redistribuirea traficului de tranzit rezultă și deconcentrarea factorilor poluanți din mun. Alba Iulia.

„A apărut în SICAP documentația pentru elaborarea PUZ-ului centurii ocolitoare pe latura de nord a municipiului Alba Iulia. Este un proiect care implică o colaborare între primăria municipiului Alba Iulia, primăria Ighiu și Consiliul Județean Alba. Cele două primării vor face exproprierile, iar ulterior amplasamentul va fi predat Consiliului Județean, care va finanța proiectarea și finanțarea lucrărilor efective. Exproprierile vor fi finanțate din bugetele celor două primării și estimez că până în vară vor fi terminate.

Elit - Gustul Desăvârșit

Realizarea centurii ocolitoare pe latura de nord a municipiului Alba Iulia este extrem de importantă, pentru că tot transportul spre și dinspre Apuseni nu va mai trece prin oraș, șoseaua de centură legându-se în viitorul nod rutier al autostrăzii A10 Sebeș-Turda prin sensul giratoriu existent la Alba Iulia Nord”, a declarat pentru ziarulunirea.ro, Paul Voicu, viceprimarul cu atribuții de primar al municipiului Alba Iulia.

Lucrarea se va face pe Fidic galben, adică proiectarea și execuția va fi realizată de cel care va executa lucrarea.

„Centura ocolitoare pe latura de nord a municipiului Alba Iulia va fi finanțată din fonduri europene pe viitorul exercițiu financiar. Estimez că valoarea investiției va fi între 8 și 10 milioane de euro”, a declarat pentru ziarulunirea.ro Marius Hațegan, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba.

Pentru obiectivul de investiții propus nu există reglementări urbanistice și regulamente de construire aprobate prin planuri urbanistice în mod detaliat. Acest traseu a fost tratat în mod director prin PUG al Municipiului Alba Iulia aprobat prin HCL nr. 158/2014.

PUZ-ul este necesar previzionării dezvoltării urbane ale celor două UAT-uri pe care le traversează (mun. Alba Iulia și comuna Ighiu) în zona funcțională de interes și formulării reglementărilor urbanistice prin constituirea unităților și subunităților funcționale și a regulamentului local de urbanism pentru stabilirea în raport cu drumul județean propus utilizărilor permise (autorizare directă a construirii), permise cu condiții (autorizare a construirii prin elaborare de PUZ subsecvent) și uilizări interzise (care nu pot fi autorizate în zonă). Una din unitățile funcționale ale zonei va fî însuși traseul drumului județean propus, cu subunitățile sale funcționale (zonele sale de siguranță și protecție), pentru care trebuie formulate reguli de construire.

PUZ-ul va reglementa și celelalte zone de protecție și construcții specifice ale infrastructurii edilitare majore existente în zonă, precum și posibilități de racordare a unor posibili consumatori la rețele edilitare de distribuție. Totodată prin PUZ se va reglementa regimul juridic al terenurilor, prin stabilirea obiectivelor de utilitate publică, precum și circulația terenurilor în vederea exproprierii pentru cauză de utilitate publică (stabilirea coridorului de expropriere al DJ și alte obiective de utilitate publică).

Pentru obiectivul de investiții propus nu există reglementări urbanistice și regulamente de construire aprobate prin planuri urbanistice în mod detaliat. Acest traseu a fost tratat în mod director prin PUG al Municipiului Alba Iulia aprobat prin HCL nr. 158/2014.

întrucât centura ocolitoare străbate două teritorii administrative, documentația de elaborare PUZ de pe teritoriul administrativ al municipiului Alba Iulia se va corela cu documentația de elaborare PUZ de pe teritoriul administrativ al localității Ighiu.

Traseul obiectivului propus va începe din sensul giratoriu Alba Nord către teritoriul administrativ al comunei Ighiu și va face legătura între drumul european E81(DN1) și drumul național DN74.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Accident rutier pe Valea Oltului: O femeie și un copil de numai 7 ani, răniți, în urma unei coliziuni frontale între o mașină și un autocamion

Publicat

în

Accident rutier pe Valea Oltului: O femeie și un copil de numai 7 ani, răniți, în urma unei coliziuni frontale între o mașină și un autocamion

Un accident rutier a avut loc în cursul zilei de luni, 23 mai, pe Valea Oltului, unde un autoturism și un autocamion s-au ciocnit frontal. În urma evenimentului rutier, o femeie și un copil de 7 ani au fost răniți.

„Pe Drumul Naţional 7, la km 191+360 m, în localitatea Seaca, a avut loc un eveniment rutier în care este implicat un autoturism şi un autocamion, fiind vorba de o coliziune frontală. În urma evenimentului rutier a rezultat vătămarea corporală a două persoane”, a transmis purtătorul de cuvânt al Poliţiei Vâlcea, Cătălina Cimpoeru.

Elit - Gustul Desăvârșit

Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, una dintre victime a rămas încarcerată în autoturism, pentru scoaterea ei intervenind echipajul de descarcerare.

„În urma impactului au rezultat două victime, din care o femeie încarcerată şi un copil de aproximativ 7 ani, scos din autoturism de persoane care se aflau la faţa locului. Femeia a fost extrasă şi predată echipajul SAJ de la faţa locului, pentru a fi evaluată. Acesta este conştientă, însă prezintă multiple fracturi la nivelul membrelor inferioare”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea, Octavian Fulger.

Traficul în zonă este blocat pe ambele sensuri de mers, poliţiştii Serviciului Rutier cercetând zona pentru a stabili cu exactitate cauza producerii evenimentului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

ALERTĂ| Primul român CONFIRMAT cu variola maimuței: Unde se afla

Publicat

în

Primul român CONFIRMAT cu variola maimuței: Unde se afla

Un prim cetățean român a fost diagnosticat cu variola maimuței. Este vorba despre un bărbat care trăiește în Marea Britanie și a fost diagnosticat în Grecia, acolo unde plecase în vacanță.

Bărbatul infectat cu variola maimuței a prezentat febră mare acum câteva zile împreună cu o erupție cutanată pe partea superioară și inferioară a corpului. Imediat, suspiciunea a fost de variolă a maimuței și autoritățile sanitare din Kefalonia au intrat în alertă; în primul rând la hotel, apoi la spital. Prietena bărbatului este suspectă și ea, este internată în spital, dar deocamdată nu are simptome.

„Nu avem alte cazuri, dar din păcate, vă anunț în exclusivitate, avem primul caz de lepră în Grecia! Primul caz de lepră în Grecia a fost anunțat oficial, acum o oră, de Ministerul Sănătății de la noi”, a declarat medicul Nikos Koudounis, duminică seara, la Digi24.

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Președinta Ungariei, poză în Alba pe Piatra Secuiului, cu borna vopsită în culorile naţionale maghiare

Publicat

în

Președinta Ungariei, poză în Alba pe Piatra Secuiului, cu borna vopsită în culorile naţionale maghiare

În cursul zilei de ieri, 21 mai, președinta Ungariei, Novák Katalin, s-a pozat cu o bornă vopsită în culorile Ungariei de pe muntele Piatra Secuiului, în județul Alba.

Katalin Novak s-a fotografiat cu una din cele două borne de pe munte, vopsită în culorile naţionale maghiare. Piatra Secuiului este o destinaţie turistică foarte cunoscută, bornele de pe culmea montană fiind de zeci de ani în centrul unei dispute între români şi maghiari.

Sunt vopsite periodic, fie în culorile naţionale ale României, fie în cele ale Ungariei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cu această ocazie, Katalin Novak a prezentat şi o diplomă scrisă în limba maghiară care atestă faptul că a escaladat vârful românesc de 1130 de metri şi transmis mesajul: ”Am ajuns pe vârf, la 1130 metri.

CITEȘTE ȘI: Senatorul PSD Călin Matieș a pus o imagine înrămată cu Avram Iancu, la baza statuii principelui transilvănean Gábor Bethlen, de Ziua Unităţii Reformate Maghiare

M-am simţit bine să fac drumeţii după sărbătoarea comună”. În prima parte a zilei, preşedinta Ungariei a participat, la Alba Iulia, la sărbătoarea dedicată marcării a 400 de ani de la înfiinţarea de către principele Bethlen Gabor, a Colegiului Reformat din oraş.

În Cetatea Alba Iulia a fost dezvelită şi o statuie a fostului principe al Transilvaniei. Într-un mesaj transmis de agenţia de presă Hirado, şefa statului maghiar îi dă şi o replică ministrului român de Externe, Bogdan Aurescu, care sancţionase o declaraţie anterioară a Katalinei Novak, potrivit căreia prioritatea ei este să reprezinte ”toţi maghiarii, indiferent dacă trăiesc înăuntrul sau în afara graniţelor”. „Potrivit dreptului internaţional, un stat nu poate să îşi aroge drepturi de orice fel în raport cu cetăţenii altui stat”, a reacţionat atunci MAE, printr-un comunicat. Katalin Novak a mai declarat că ”nu vom tăia niciodată cordonul ombilical dintre patria-mamă şi maghiarii care au ajuns să trăiască în afara graniţelor Ungariei, şi nici nu vom permite, niciodată, ca acesta să fie tăiat”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare