Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Ştirea zilei

Centrul Cultural Italian “Giovanni Morando Visconti”, prietenul copiilor

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Dintr-un bilanţ al activităţii derulate de Centrul Cultural Italian “Giovanni Morando Visconti”, care s-a mutat de curând în clădirea Bibliotecii Universităţii „1 Decembrie 1918″ Alba Iulia, rezultă că instituţia este un prieten adevărat al copiilor care doresc să înveţe limba italiană. Astfel, în cursul anului 2010, prin implicarea colectivului CCI “Giovanni Morando Visconti”,  în frunte cu consulul onorific al Italiei în România, Gianfranco Fraccarollo şi Giampietro Saturni, instituţia i-a premiat pe liceenii care au câştigat premii la Olimpiada Naţională de Limbi Romanice, precum şi pe profesoara care i-a pregătit la limba italiană.
La olimpiada de limba italiană a MECTS, Bianca Mărginean, pe atunci elevă în cls. a XI-a la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia, a obţinut premiul II, iar colegul ei, Cristian Radu, a fost recompensat cu menţiune la aceeaşi categorie de vârstă. La aceeaşi olimpiadă, IŞJ Cluj i-a premiat pe Cristian Radu (cls. a XI-a) – premiul I la proba orală, Gheorghe Bălăucă (actualmente absovent) – premiul I la proba orală şi Bianca Mărginean – menţiune la proba orală. Premiile oferite de Centrul Cultural Italian au constat în sume de bani: 600 de lei pentru premiul I şi pentru dascăl, respectiv 300 de lei, premiul II.
De asemenea, CCI “Giovanni Morando Visconti” a oferit premii şi liceenilor care au câştigat premii la Concursul Naţional „Povestea celor Trei Fortificaţii”: Cei premiaţi au fost eleva Bianca Mărginean şi Cristian Radu, elevi la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia, deja „abonaţi” la premiile oferite cu generozitate de consulul Gianfranco Fraccarollo, precum şi prof. Lucia Pilţu, cea care-i pregăteşte cu dăruire şi profesionalism. Pe lângă diplome, premianţii au primit câte 500 de lei, fiecare, recompensă deloc de neglijat care poate reprezenta un imbold şi pentru ceilalţi copii de a învăţa limba italiană. În urma unei vizite la Grădiniţa „Prichindel” Cugir, CCI a oferit câte un pachet cu cărţi fiecărei din cele 4 educatoare, exprimându-şi dorinţa de a sprijini pe viitor activitatea unităţii preşcolare oferind manuale copiilor care învaţă limba italiană încă de la vârstă fragedă.
O donaţie de carte a avut loc şi la Şcoala „Mihai Eminescu”  Alba Iulia, unde au fost oferite bibliotecii 62 de cărţi şi 4 C.D.-uri, atât manuale de limba italiană, cât şi cărţi de literatură italiană, iar elevilor claselor a IV-a CCI “Giovanni Morando Visconti” le-a pus la dispoziţie 100 de manuale.
Ultima acţiune destinată copiilor a fost premierea celor mai buni elevi la italiană de la această şcoală, la finele anului trecut. Au fost premiaţi 12 băieţi şi 12 fete, premiile constând în diplome şi sume de bani deloc de neglijat mai ales pentru un copil: 100 lei – premiul I, 75 lei – premiul II şi 50 lei – premiul III, toţi şcolarii prezenţi primind şi cartea „Antologie de literatură şi filosofie italiană”, de Gabriel Brebenar, un adevărat ghid pentru viaţă. Următoarea acţiune a instituţiei coordonate de consulul Gianfranco Fraccarollo va avea loc înainte de Paşti, când vor fi premiaţi alţi 24 de copii. Toate festivităţile au reprezentat un motiv de bucurie pentru copii, ceremonia transformându-se într-o adevărată sărbătoare, cu pizza, suc, fornetti, etc.
Robert GHERGU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Bărbat din Alba, bătut crunt și dat cu capul de pereți de cel care îi datora bani: Ce pedeapsă a primit agresorul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Bărbat din Alba, bătut crunt și dat cu capul de pereți de cel care îi datora bani: Ce pedeapsă a primit agresorul

Un bărbat de 38 de ani din Alba a fost condamnat de magistrații Judecătoriei Blaj la pedeapsa de 1 an închisoare, cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunii de lovirea sau alte violenţe.

În actul de sesizare s-a reţinut, în fapt că, în cursul lunii martie 2019, persoana vătămată, în vârstă de 67 de ani, i-a vândut inculpatului, în vârstă de 38 de ani, un porc, cu suma de 1500 de lei, preţul urmând să fie plătit până la data de 15.07.2019.

După data menţionată, persoana vătămată i-a cerut inculpatului în mod repetat banii, dar acesta a refuzat să-i achite datoria.

Elit - Gustul Desăvârșit

La data de 21.08.2019, în jurul orelor 12,30, persoana vătămată s-a deplasat la locuinţa inculpatului, a intrat în curte pe poarta închisă, dar neasigurată, l-a strigat pe inculpat şi i-a cerut din nou banii datoraţi.

Auzind motivul pentru care a venit persoana vătămată, inculpatul s-a enervat şi i-a aplicat acestuia mai multe lovituri cu pumnii în zona feţei, după care, l-a prins cu mâinile şi l-a dat cu capul de unul dintre pereţii casei, de mai multe ori, până când victima şi-a pierdut cunoştinţa.

În continuare, inculpatul a scos-o pe persoana vătămată afară din curte şi l-a lăsat pe jos în faţa imobilului.

Fiul victimei, însoţit de concubina sa, s-au deplasat spre locuinţa inculpatului, iar în faţa imobilului, au văzut-o pe persoana vătămată, întinsă pe jos, în stare de inconştienţă, având urme de sânge în zona feţei şi a pieptului.

La momentul respectiv, în faţa casei inculpatului era staţionat un microbuz care urma să plece în Germania, transportând persoane care plecau să lucreze în ţara menţionată. Printre aceste persoane se afla şi inculpatul, care, la scurt timp după comiterea faptei, s-a urcat în autovehicul şi a plecat.

Persoana vătămată a fost transportat la spital, unde, a rămas internat la secţia neurologie, în perioada 21.08.2019-28.08.2019.

Din certificatul medico-legal a reieşit că, în urma agresiunilor exercitate asupra sa, persoana vătămată a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 50-55 zile de îngrijiri medicale.

Pe lângă condamnare, agresorul trebuie să-i plătească victimei și suma de 2.500 lei, cu titlu de daune materiale şi 30.000 lei, daune morale.

Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Salariilor românilor ar putea CREȘTE de la 1 ianuarie 2023: Ce spune ministrul Muncii despre majorarea pensiilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Salariilor românilor ar putea CREȘTE de la 1 ianuarie 2023: Ce spune ministrul Muncii despre majorarea pensiilor

Salariile angajaților din România ar putea crește începând cu 1 ianuarie 2023, a anunțat ministrul Muncii, Marius Budăi. Pentru pensii încă nu există o dată stabilită, dar a explicat că și majorarea acestora este o necesitate pentru România.

”Demarăm acum, spre final de an, o discuție în Consiliul Național Tripartit, cu partenerii sociali, sindicate și patronate, pentru a identifica o soluție astfel încât de la 1 ianuarie să avem o majorare a salariului minim”, a declarat Marius Budăi.

Cu privire la majorarea pensiilor, ministrul spune că nu există încă o dată stabilită.

Elit - Gustul Desăvârșit

”Este o necesitate. Pensiile sunt încă foarte mici în România. Tocmai de aceea nu înțeleg de ce cineva ne-a condamnat la sărăcie pentru 50 de ani de acum încolo. Lupta mea teribilă pe care o voi continua atât timp cât voi avea susținerea președintelui Marcel Ciolacu și a întregului PSD, este această luptă de discutare și de renegociere a PNRR”, a mai spus ministrul Budăi, la Antena 3.

Sursa: bugetul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Prima stație de încărcare a autovehiculelor electrice, inaugurată la Alba Iulia: Cine va plăti curentul și care sunt planurile de viitor

FURDUI Alexandru

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Prima stație de încărcare a autovehiculelor electrice, inaugurată la Alba Iulia: Cine va plăti curentul și care sunt planurile de viitor

Posesorii de mașini electrice din municipiul Alba Iulia și nu numai, se bucură începând din această zi de prezența a trei stații de reîncărcare a autovehiculelor electrice.

Astăzi a fost inaugurată prima stație, mai exact cea din Piața Alessandria, din centrul municipiului Alba Iulia, peste drum de Inspectoratul Județean de Poliție.

Elit - Gustul Desăvârșit

Stațiile au două locuri de parcare vopsite cu verde, unde autoturismele vor putea staționa pe timpul reîncărcării. De asemenea stația are două tipuri de încărcătoare rapide, pentru mașinile europene sau americane și pentru cele asiatice. Cu încărcarea rapidă timpul de așteptare este de circa 50 de minute, iar cu încărcarea lentă durata este de aproximativ 5-6 ore.

„Astăzi inaugurăm prima stație dintr-un lot de trei stații care vor fi puse în funcțiune. Nu ne vom opri aici, am depus acum două săptămâni un proiect pentru încă 15 stații, iar prin PNRR vom avea posibilitatea să accesăm bani pentru încă 30. Dacă vom reuși să avem în Alba Iulia 30-40 de stații de încărcare, cred că infrastructura este asigurată pentru viitoarele mașini electrice pe care sper că le vor cumpăra și persoanele fizice și juridice.

Curentul pentru aceste stații este plătit deocamdată din banii municipalității, deci încărcarea este gratuită. Probabil pe viitor va fi și un mod de taxare, însă mai ales că banii sunt din finanțări europene nerambursabile, ne dorim să fie un mod de încurajare pentru trecerea de la motoarele clasice la cele electrice”, a declarat primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa.

Unde sunt amplasate cele 3 stații de încărcare

Stația de reîncărcare nr. 1 este amplasată pe Stradă Livezii (în apropiere Mall Alba lulia, alimentată cu energie electrică din PTZ 1 (Stația propusă va asigura încărcarea a două automobile simultan la o putere maximă de 22 kW AC (încărcare type 2) și 50 kW DC (încărcare CHAdeMO sau COMBO), în funcție de tipul încărcării dorit.

Stația de reîncărcare nr. 2 este amplasată în Piața Alessandria, alimentată cu energie electrică din PTZ 26. Stația propusă va asigura încărcarea a două automobile simultan la o putere maximă de 22 kW AC (încărcare type 2) și 50 kW DC (încărcare CHAdeMO sau COMBO), în funcție de tipul încărcării dorit.

Stația de reîncărcare nr. 3 este amplasată pe Bulevardul Revoluției 1989 (lângă parcul Bisericii, de pe Stradă Vasile Goldiș în intersecție cu Bulevardul Revoluției 1989) alimentată cu energie electrică din PTZ 78.Stația propusă va asigura încărcarea a două automobile simultan la o putere maximă de 22 kW AC (încărcare type 2) și 50 kW DC (încărcare CHAdeMO sau COMBO), în funcție de tipul încărcării dorit.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea