Rămâi conectat

Actualitate

Cea mai mare escrocherie cu cupoane de călătorii gratuite! Un administrator a reușit să prăduiască bugetul de stat cu peste 270.000 de lei, prin decontări ilegale

Darius BUZGURE

Publicat

în

Cea mai mare escrocherie cu cupoane de călătorii gratuite! Un administrator a reușit să prăduiască bugetul de stat cu peste 270.000 de lei, prin decontări ilegale

Judecătoria Alba Iulia a finalizat recent un proces a căruit inculpat este un fost administrator al unei societăți comerciale de transport călători, acuzat că a înșelat statul cu peste 270.000 de lei, prin decontări fictive a mii de cupoane gratuite de transport.

În urma acestei escrocherii, inculpatul C. Dan, s-a ales cu trei ani de închisoare cu suspendare și obligativitatea de a plăti daune de circa 200.000 de lei. Faptele au avut loc în perioada noiembrie 2009 – august 2010, iar de cupoanele respective beneficiau veteranii de război și văduvele veteranilor.

”Inculpatul a prezentat Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba spre decontare, prin intermediul borderourilor depuse în lunile noiembrie 2009, decembrie 2009, mai 2010, iunie 2010, iulie 2010 şi august 2010, un număr de 3.399 cupoane statistice aferente călătoriilor gratuite pentru veterani de război sau văduve de război, acordate în baza Legii nr. 44/1994, cupoane completate cu nume, prenume şi alte date fictive (nr. de legitimaţie, ruta, km şi preţ), prezentându-le ca fiind reale, operaţiune în urma căreia, în perioada februarie 2011 – august 2011, societatea sa obţinut fără drept suma totală de 273.385 lei, de la Ministerl Transporturilor”, se afirmă în actul de sesizare a instanţei. Ilegalităţile au ieşit la iveală după ce Garda Financiară a efectuat un control la societatea din Câmpeni. ”Probele dosarului dovedesc faptul că societatea a fost înfiinţată în anul 1999, având ca şi obiect principal de activitate transporturi rutiere de mărfuri. Societatea a efectuat şi transport rutier de persoane, în baza licenţei de transport persoane eliberată de Autoritatea Rutieră Română – Agenţia Teritorială Alba. Inculpatul a deţinut calitatea de coasociat împreună cu soţia sa, susnumitul fiind şi administrator al societăţii până la data de 21.06.2012, când cei doi au cesionat-o, iar entitatea economică şi-a modificat denumirea, sediul social fiind mutat în mun. Ploieşti. În perioada 2009 – 2010, societatea a deţinut un număr de 3 mijloace de transport – autobuze destinate transportului de persoane şi a efectua transport de persoane pe ruta Câmpeni – Alba Iulia – Bucureşti şi retur, acestea fiind, în fapt, singurele staţii de urcare/c oborâre autorizate”, se susţine în rechizitoriu.

Cupoane completate cu date fictive, decontate ilegal

În urma controlului efectuat de Garda Financiară s-a constatat că administratorul firmei a solicitat decontarea unor călătorii neefectuate, în baza unor tichete aferente veteranilor de război şi văduvelor de război, completate cu date de stare civilă fictive. Veteranii de război şi văduvele de război care locuiesc în mediul rural au dreptul, în cursul unui an calendaristic, la 12 călătorii interne, dus – întors, gratuite, pe mijloace de transport auto.

În acest sens, veteranii de război şi văduvele de război primesc tichete de călătorie cuprinzând serii unice consecutive, tipărite pe tichete şi sunt completate cu datele de stare civilă ale titularului, în momentul în care acesta le utilizează pentru o călătorie.

În perioada noiembrie 2009 – august 2010 (10 luni), a prezentat Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba, spre decontare, un număr de 3.426 cupoane statistice ale biletelor speciale pentru o călătorie simplă, gratuită cu autobuzele, cupoane care, potrivit documentelor prezentate, ar fi fost obţinute de la titularii acestora, care ar fi efectuat diferite călătorii cu autobuzele societăţii menţionate.

Din valoarea totală a călătoriile efectuate în baza cupoanelor statistice au fost avizate pentru decontare un număr de 3.402 cupoane statistice în suma totală de 273.643 lei. Decontarea s-a efectuat succesiv, în perioada februarie 2011 – august 2011. În dosar au fost audiate şi mai multe persoane ale căror cupoane au fost decontate, care au precizat că nu au călătorit cu autobuzele societăţii sau au realizat călătorii pe distanţe foarte scurte.

În final, administratorul a plătit 70.000 de lei din paguba produsă prin decontarea ilegală a cupoanelor. Chiar dacă a dorit să recunoască faptele în faza de jduecată, acest lucru nu a a mai fost posibil. Judecătoria Alba Iulia l-a condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare sub suspraveghere, pe o perioadă de 5 ani. De asemenea, l-a obligat să plătească restul de aproximativ 203.000 lei. Fostul administrator a contestat hotărârea la Curtea de Apel Alba Iulia.

Acest dosar este o cauză disjunsă dintr-un altul aflat în cercetarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba încă din 2011, fiind implicaţi patroni şi şoferi de la o altă firmă de transport călători din Câmpeni. Procurorii de la această structură de Parchet nu au anunţat o soluţie şi în acest dosar.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Soluție bazată pe tehnologii de recunoaștere a vocii și AI, dezvoltată de o echipă de programatori români

Unirea Ziarul

Publicat

în

Soluție bazată pe tehnologii de recunoaștere a vocii și AI, dezvoltată de o echipă de programatori români O echipă de programatori români a dezvoltat o soluţie software bazată pe tehnologii de recunoaştere a vocii şi inteligenţă artificială (AI) care permite automatizarea părţi din scrierea de cod pe bază de comenzi vocale, scrie AGERPRES. Inovaţia a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea