Cultură Educație
Ce trebuie să faci dacă îţi loveşti maşina în străinătate
Mulţi români preferă să plece în vacanţă cu propriul autoturism. În total, 71,6%, adică aproape trei sferturi dintre românii care pleacă în afara ţării, aleg maşina sau autocarul, conform datelor Institutului Naţional de Statistică de la finele lui aprilie. Înainte de a pleca în excursie cu propriul autoturism, este indicat să vă faceţi un pic de timp pentru a vă informa care este legislaţia privind accidentele în ţările unde vă veţi petrece concediul şi prin care veţi trece. Acesta este primul sfat pe care vi-l dau asiguratorii.
Totodată, trebuie să aveţi obligatoriu încheiată asigurarea RCA, prin care cei prejudiciaţi primesc despăgubiri pentru daunele materiale şi vătămările corporale sau chiar decesul cauzate de un accident auto din vina şoferului asigurat.
lUnde este valabil RCA-ul românesc
Poliţa RCA încheiată la un asigurator din România este valabilă în mod automat şi în statele Spaţiului Economic European, în Elveţia, Croaţia şi Andorra. Pentru celelalte ţări care sunt membre ale sistemului internaţional Carte Verde, precum Moldova, Ucraina, Rusia, Turcia, Serbia, Muntenegru etc., este bine să verificaţi la asigurator, înainte de fiecare călătorie, dacă sunteţi acoperit de poliţa RCA. Dacă nu, încheiaţi o poliţă Carte Verde. Lista ţărilor membre ale sistemului Carte Verde este trecută pe poliţa RCA.
lPaşi de urmat după accident
Conducătorii români de autovehicule care circulă în străinătate şi care au avut ghinionul să facă un accident au două opţiuni: fie merg cu celălalt şofer la Poliţie, fie utilizează constatul amiabil, dacă este acceptat în ţara respectivă şi sunt îndeplinite condiţiile. Formularul are un format standard în toate ţările europene în care este folosit. Dacă accidentul a avut loc din vina şoferului român, acesta trebuie să-i dea păgubitului o copie după poliţa RCA sau Carte Verde. Iar dacă tamponarea nu a avut loc din vina sa, poate merge direct la compania de asigurări a vinovatului din ţara respectivă sau la reprezentantul de despăgubire al acelei companii din România. „În caz de accident în străinătate, şoferul român nu trebuie să scoată niciun ban din buzunar”, a spus Bogdan Andriescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România. Potrivit acestuia, şoferul trebuie să aibă asigurările RCA, Carte Verde, în funcţie de ţară. Practic, fie că aţi fost lovit sau aţi lovit un alt autoturism, soluţia este să daţi un telefon companiei de asigurări. „Dacă sunteţi păgubit, cel care v-a lovit trebuie să prezinte documentul privind răspunderea civilă auto în care este trecut asiguratorul lui. Luaţi legătura cu el şi întrebaţi-l care sunt paşii de urmat: mergeţi la cel mai apropiat service auto sau la biroul companiei”, spune Andriescu. El avertizează, însă, că procedura poate dura şi câteva zile, în anumite ţări şi în cazul unor companii. Astfel, dacă aţi suferit un accident şi vă grăbiţi, va trebui să plătiţi reparaţia din banii dumneavoastră, urmând să vă recuperaţi sumele ulterior, când vă întoarceţi în România, trimiţând cererea de despăgubire către reprezentantul companiei de asigurări a persoanei vinovate.
lCampanie pentru informarea şoferilor
Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, Direcţia Rutieră şi Asociaţia pentru Promovarea Asigurărilor desfăşoară, în perioada 20-26 iunie, o campanie naţională de informare a şoferilor cu privire la conceptul de asigurare. În această perioadă, circa 3 milioane de exemplare ale broşurii „Ce faci în caz de accident?” vor fi distribuite în Bucureşti şi în principalele 20 de oraşe din ţară. Şoferii vor primi materialele informative în principalele intersecţii, de la promoteri sau de la agenţii poliţiei rutiere. De asemenea, le vor găsi la secţiile Poliţiei Rutiere din Bucureşti unde se fac constatări de daune şi în complexele comerciale din ţară. (E.Z.)

Cultură Educație
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.
Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.
Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.
Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.
Cultură Educație
24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York
24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York
Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.
Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.
Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.
Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.
Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.
Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.
sursa: news.ro
Cultură Educație
Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației
Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației
Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.
Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ
Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.
Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.
CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022
Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS
Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.
Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.
-
Curier Județeanacum 11 minute
15 august – Sfânta Maria Mare. Tradiții, obiceiuri și superstiții din popor. Ce nu ai voie să faci în această zi sfântă
-
Actualitateacum 3 ore
14 august 1916, România intră în Primul Război Mondial de partea Antantei. Proclamațiile regelui Ferdinand către soldații români
-
Ştirea zileiacum 19 ore
VIDEO| Prima stație de încărcare a autovehiculelor electrice, inaugurată la Alba Iulia: Cine va plăti curentul și care sunt planurile de viitor
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
13 august 2022, COVID-19 în Alba. 91 de noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ
-
Ştirea zileiacum 15 ore
Bărbat din Alba, bătut crunt și dat cu capul de pereți de cel care îi datora bani: Ce pedeapsă a primit agresorul
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
VIDEO| Moment inedit la Festivalul Roman Apulum 2022: Președintele CJ, Ion Dumitrel și primarul Gabriel Pleșa, concurs de tir cu arcul
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
LIVE VIDEO| Ceremonia oficială de deschidere a Festivalului Roman Apulum 2022: Parada legionarilor romani și a războinicilor daci
-
Ştirea zileiacum 13 ore
LIVE VIDEO| Final spectaculos în cea de-a doua seară a Festivalului Roman Apulum: Lupte de gladiatori și paradă cu torțe în Cetatea Alba Carolina