Rămâi conectat

Cultură Educație

Ce trebuie să faci dacă îţi loveşti maşina în străinătate

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Mulţi români preferă să plece în vacanţă cu propriul autoturism. În total, 71,6%, adică aproape trei sferturi dintre românii care pleacă în afara ţării, aleg maşina sau autocarul, conform datelor Institutului Naţional de Statistică de la finele lui aprilie. Înainte de a pleca în excursie cu propriul autoturism, este indicat să vă faceţi un pic de timp pentru a vă informa care este legislaţia privind accidentele în ţările unde vă veţi petrece concediul şi prin care veţi trece. Acesta este primul sfat pe care vi-l dau asiguratorii.
Totodată, trebuie să aveţi obligatoriu încheiată asigurarea RCA, prin care cei prejudiciaţi primesc despăgubiri pentru daunele materiale şi vătămările corporale sau chiar decesul cauzate de un accident auto din vina şoferului asigurat.
lUnde este valabil RCA-ul românesc
Poliţa RCA încheiată la un asigurator din România este valabilă în mod automat şi în statele Spaţiului Economic European, în Elveţia, Croaţia şi Andorra. Pentru celelalte ţări care sunt membre ale sistemului internaţional Carte Verde, precum Moldova, Ucraina, Rusia, Turcia, Serbia, Muntenegru etc., este bine să verificaţi la asigurator, înainte de fiecare călătorie, dacă sunteţi acoperit de poliţa RCA. Dacă nu, încheiaţi o poliţă Carte Verde. Lista ţărilor membre ale sistemului Carte Verde este trecută pe poliţa RCA.
lPaşi de urmat după accident
Conducătorii români de autovehicule care circulă în străinătate şi care au avut ghinionul să facă un accident au două opţiuni: fie merg cu celălalt şofer la Poliţie, fie utilizează constatul amiabil, dacă este acceptat în ţara respectivă şi sunt îndeplinite condiţiile. Formularul are un format standard în toate ţările europene în care este folosit. Dacă accidentul a avut loc din vina şoferului român, acesta trebuie să-i dea păgubitului o copie după poliţa RCA sau Carte Verde. Iar dacă tamponarea nu a avut loc din vina sa, poate merge direct la compania de asigurări a vinovatului din ţara respectivă sau la reprezentantul de despăgubire al acelei companii din România. „În caz de accident în străinătate, şoferul român nu trebuie să scoată niciun ban din buzunar”, a spus Bogdan Andriescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România. Potrivit acestuia, şoferul trebuie să aibă asigurările RCA, Carte Verde, în funcţie de ţară. Practic, fie că aţi fost lovit sau aţi lovit un alt autoturism, soluţia este să daţi un telefon companiei de asigurări. „Dacă sunteţi păgubit, cel care v-a lovit trebuie să prezinte documentul privind răspunderea civilă auto în care este trecut asiguratorul lui. Luaţi legătura cu el şi întrebaţi-l care sunt paşii de urmat: mergeţi la cel mai apropiat service auto sau la biroul companiei”, spune Andriescu. El avertizează, însă, că procedura poate dura şi câteva zile, în anumite ţări şi în cazul unor companii. Astfel, dacă aţi suferit un accident şi vă grăbiţi, va trebui să plătiţi reparaţia din banii dumneavoastră, urmând să vă recuperaţi sumele ulterior, când vă întoarceţi în România, trimiţând cererea de despăgubire către reprezentantul companiei de asigurări a persoanei vinovate.
lCampanie pentru informarea şoferilor
Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, Direcţia Rutieră şi Asociaţia pentru Promovarea Asigurărilor desfăşoară, în perioada 20-26 iunie, o campanie naţională de informare a şoferilor cu privire la conceptul de asigurare. În această perioadă, circa 3 milioane de exemplare ale broşurii „Ce faci în caz de accident?” vor fi distribuite în Bucureşti şi în principalele 20 de oraşe din ţară. Şoferii vor primi materialele informative în principalele intersecţii, de la promoteri sau de la agenţii poliţiei rutiere. De asemenea, le vor găsi la secţiile Poliţiei Rutiere din Bucureşti unde se fac constatări de daune şi în complexele comerciale din ţară.  (E.Z.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Astăzi: 103 ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului

Bogdan Ilea

Publicat

în

Astăzi: 103 ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului S-au împlinit 103 ani de la momentul în care arhitectul Victor Ștefănescu a pus piatra de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului. Joi, 28 martie 2024, se împlinesc 103 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea