Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Ce riscă preoții care cer bani pentru slujba de înmormântare sau pentru alte contribuții bisericești și unde pot fi reclamate aceste cazuri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ce riscă preoții care cer bani pentru slujba de înmormântare sau pentru alte contribuții bisericești și unde pot fi reclamate aceste cazuri

Liniștea enoriașilor, care este tulburată de contibuțiile bănești (deloc mici) cerute de către preoți în sprijinul bisericii, nu va mai fi de acum încolo o problemă. De ce? Pentru că o sumele respective nu sunt obligatorii, preoții neavând voie să pretindă aceste sume, iar dacă cer bani pentru înmormântări, riscă chiar să-şi piardă parohia.

Citește și: Când pică Paștele ortodox și cel catolic în următorii ani

Mulţi oameni cred că sumele sunt obligatorii, din moment ce sunt afişate în mai toate parohiile, dar, în realitate, este vorba doar despre ajutoare financiare pe care oamenii le dau bisericii de bună voie, și pentru care trebuie să primească chitanţa.

Veţi întâlni peste tot contribuţii pentru slujbele bisericeşti. Iar valorile diferă de la o parohie la alta. Indiferent de suma afişată, care poate ajunge în unele cazuri şi până la 1000 de lei, oamenii trebuie să ştie că dacă îi dau, atunci dau aceşti bani de bună voie.

Mai exact, preoţii nu au voie să pretindă aceste sume. Ba mai mult decât atât, dacă cer bani pentru înmormântări risca să-şi piardă parohia.

Sfântul Sinod: Hotărârea numărul 13.842, din 22 decembrie 2014, spune negru pe alb ca preotul care cere bani pentru înmormântare risca să-şi piardă parohia. Faptul a fost confirmat şi de Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Romane.

Citește și: Obiceiuri de Paste și mesaje de Paste pe care le poți trimite celor dragi

“Sunt sancţiuni care merg de la simpla mustrare, apoi verificări periodice, și se ajunge la mutarea disciplinară din parohie a preotului respectiv, sau, în cazurile extreme, care presupun multe greşeli şi în timp acumulate – caterisirea”, a explicat Vasile Bănescu, purtător de cuvânt Patriarhia Romană, pentru Bugetul.ro.

”Este o hotărâre de sinod. Când apar persoane care spun că nu au auzit de ea sau că au auzit, dar nu o pot respecta din varii motive, atunci avem o problemă”, a mai adăugat Vasile Bănescu, purtător de cuvânt Patriarhia Romană.

Toate cazurile în care oamenii sunt forţaţi să plătească pot fi reclamate Bisericii Ortodoxe Romane ([email protected]).


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni Temperaturile pentru luna mai din acest an or să fie mai ridicate decât cele specifice perioadei. Excepție făcând doar săptămâna 6 – 13 mai. Săptămâna 29 aprilie – 6 mai Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea