Ştirea zilei
Ce MESAJE, URĂRI și FELICITĂRI se trimit de Paște. De ce nu e bine să spui niciodată „Paște Fericit”
Ce MESAJE, URĂRI și FELICITĂRI de Paște se pot trimite. De ce nu e bine să spui niciodată „Paște Fericit„
Adrian Papahagi, filolog și eseist român a dat câteva sfaturi referitor la urările de Paște în contextul în care sărbătorile pascale se apropie. Astfel, acesta sugerează să „evitaţi neopăgânismul kitsch: copilaşi, iepuraşi, ouşoare roşioare, mieluşei, apusuri spectaculoase”.
Papahagi ne propune, într-o postare pe Facebook, să încercăm evitarea kitsch-ului şi să fim atenţi la formularea urărilor de Paşti.
Citește și: Paște fericit • Mesaje de Paște • Urări de Paște • Felicitări de Paște care pot fi trimis prin SMS de Sfintele Paști
„Despre urările de Paşti:
1. E potrivit să folosim imagini cu Hristos sau cu subiect religios doar dacă sunt icoane în tradiţia bizantină, reprezentări antice şi medievale (aţi observat că acestea nu pot fi niciodată de prost gust?), sau picturi/sculpturi ale unor imenşi artişti (preferabil morţi acum cel puţin 350 de ani). Se acceptă artişti moderni doar cu discernământ, pour les connaisseurs . Restul este kitsch.
2. Evitaţi neopăgânismul kitsch: copilaşi, iepuraşi, ouşoare roşioare, mieluşei, apusuri spectaculoase (mov) sau răsărituri lucioase, figuri radioase ca în reclamele pentru pastă de dinţi sau ciocolată.
Citește și: MESAJE DE PASTELE ORTODOX. URARI și FELICITARI frumoase care pot fi trimise prin SMS de Învierea Domnului
3. Nu folosiţi niciodată urarea “Paşte fericit”, decât dacă vă adresaţi unui viţel, care are tot dreptul să pască fericit! Nu folosiţi formule lemnoase scrise de alţii! Dacă nu aveţi inspiraţie pentru a compune un text care să nu fie nici kitsch, nici banal, nici cu greşeli de scriere, limitaţi-vă la clasicul “Hristos a înviat” (dar vezi şi §4)!
4. Nu trimiteţi pe sms, mail, messenger etc. urări colective şi nesemnate! Dacă trimiteţi urarea către un singur destinatar, dar nu personalizaţi mesajul, mai bine lipsă. E mai decent să comunici doar cu cei cu care te întâlneşti pe viu, sau de care îţi pasă suficient de mult ca să le adaugi un gând, sau măcar să-i numeşti. Nimeni nu se aşteaptă să primească urări de la toată agenda de telefon; nu vă simţiţi nici voi obligaţi să trimiteţi urări întregii voastre agende!
Citește și: Obiceiuri, tradiții și superstiții românești de Paște
5. Nu e nevoie să puneţi poze de la biserică: ştim că sunteţi credincioşi şi pioşi. Important e să vă ştie Hristos, nu Facebook-ul.
6. Dacă suntem într-o tradiţie, de ce să n-o respectăm? În Biblia ortodoxă numele Mântuitorului e ortografiat “Iisus Hristos” fiindcă creştinismul nostru e de filieră bizantină, Evangheliile ne-au parvenit în limba greacă, iar în greacă se scrie Ἰησοῦς Χριστός. Vocala η se pronunţa mai degrabă [e] în greaca clasică, dar în perioada bizantină s-a închis la [i], Ἰη a devenit “Ii”, deci avem doi de ‘i’: Iisus.
Citește și: Calendar Creștin. Când pică Paștele ortodox și Paștele catolic în următorii ani
În latină, vocala η a fost transliterată ca “e”, iar “I” se scria uneori lung (“J”) la început de cuvânt, ceea ce a dat în limbile occidentale “Jesus”. Grecescul X (chi), la origine [kh] a devenit [h] în greaca bizantină, deci avem Hristós. Latina a transliterat cuvântul grecesc, care înseamnă “Unsul (Lui Dumnezeu)” echivalând consoana X cu “ch”, deci “Christus”, în care “c” era pronunţat însă fără aspiraţie, deci [k]. De aceea avem neologismele “creştini”, nu “hreştini”, creştinism, nu “hreştinism” şi Cristian/Cristiana, nu Hristian şi Hristiana.
Sigur, poate părea incoerent să spui “Hristos”, dar “creştin”, dar dacă înţelegi filologic situaţia, nu are nimic să scrii “Iisus Hristos”, cu acest mic aer arhaic, bizantin, ca în liturghie şi în Biblia ortodoxă. Cei de alte confesiuni, care nu au moştenit tradiţia bizantină, au toate justificările să modernizeze grafia, scriind “Isus Cristos”. În fine, nu e un capăt de lume, câtă vreme ştim cu toţii la cine ne referim. E însă kitschul absolut şi o dovadă de bădăranie, ca să nu spun de blasfemie, să scrii în glumă sau în serios “Gizăs”.
Cu asta, pace şi bunăvoire!”, a scris Adrian Papahagi.
Ştirea zilei
FOTO| Albaiulianul Florin Tomuța în fruntea transportatorilor din Ardeal: „Suntem vitali pentru întreg sistemul românesc”
FOTO| Albaiulianul Florin Tomuța în fruntea transportatorilor din Ardeal: „Suntem vitali pentru întreg sistemul românesc”
Albaiulianul Florin Tomuța, lider al grupului Tomiflex, a fost ales în unanimitate de membrii Asociației „Apulum” să reprezinte interesele transportatorilor din Ardeal, ca vicepreședinte al COTAR ( Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România ).
Astfel, Florin Tomuța își asumă responsabilitatea de a reprezenta drepturile și doleanțele colegilor de breaslă în negocierile cu autoritățile decidente.
„Sunt pregătit să-mi respect îndatorirea, când alții văd funcții eu văd ce treabă este de făcut. Doresc să se înțeleagă: suntem vitali pentru întreg sistemul românesc. De ce trageți pielea de pe noi?
Toate aceste măriri de costuri pentru transportatori, unele cu 700%, vor ajunge să se reflecte în prețul plătit de consumatorul final, transportul este în tot și în toate „, a declarat acesta, în exclusivitate, pentru ZiarulUnirea.ro
„Suntem hotărâți să declanșăm o amplă acțiune de protest, să ne protejăm pe noi și consumatorul final. Plec la drum cu speranță și mă voi întoarce cu certitudine!”, a adăugat liderul grupului Tomiflex și vicepreședintele asociației transportatorilor „Apulum”.
Ştirea zilei
FOTO| Avocatul Ioan Rus, fost prefect și senator a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia
Avocatul Ioan Rus, fost prefect, senator și președinte al PSD Alba, a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia.
Titlul primit reprezintă un simbol a recunoașterii meritelor și al aprecierii pentru eforturile depuse în beneficiul colectivității. Este o distincție care arată că eforturile și implicarea în viața comunității nu trec neobservate și sunt apreciate la justa lor valoare.
Fost decan al Baroului Alba, av. Ioan Rus s-a implicat pentru înființarea Curții de Apel în municipiul Alba Iulia și a Universității ”1 Decembrie 1918”, fiind unul dintre cei care au lucrat la elaborarea Constituției României.
În prezent președinte de onoare al PSD Alba, av. Ioan Rus este un reprezentant al social-democrației care a promovat justiția socială, egalitatea și libertatea individuală.
Ioan Rus s-a născut la data de 12.09.1950, în comuna Albac, sat Ruseşti, judeţul Alba.
A urmat cursurile şcolii primare din satul Păltiniş, comuna Alba, cursurile şcolii generale din Albac, apoi ale Liceului „Avram Iancu” din Câmpeni. în perioada 1967-1972 a urmat Facultatea de drept din Cluj-Napoca, unde obţinut Diploma de licenţă în drept cu nota 10.
Deşi putea să ocupe o funcţie juridică în Cluj- Napoca sau în alte oraşe marile ţării a optat pentru funcţia de judecător la Judecătoria Alba Iulia, unde a lucrat în perioada 1972 – 1974.
În perioada 1975 – iunie 1979 a lucrat la fostul Comitet judeţean Alba al UTC, îndeplinind funcţia de secretar.
În perioada iulie 1979 – septembrie 1989 a lucrat ca avocat la Biroul de asistenţă juridică din Câmpeni Judeţul Alba, îndeplinind funcţia de director al acestuia în perioada 1981 – 1989.
În perioada octombrie 1989 – decembrie 1992 a lucrat ca avocat în cadrul Colegiului de avocaţi Alba.
În perioada mai 1990 – decembrie 1992 a fost senator din partea FSN în Senatul României, îndeplinind următoarele funcţii: secretar al Comisiei de redactare a proiectului de Constituţie a României, vicepreşedinte al Comisiei de petiţii, membru în comisia juridică şi liderul grupului parlamentar al FDSN în Senatul României.
Ca senator, d-nul avocat Rus s-a implicat activ în procesul legislativ şi în rezolvarea unor probleme ale judeţului Alba.
Şi-a adus contribuţia la elaborarea proiectului de Constituţie, care, la data adoptării, a fost considerată ca una dintre cele mai modeme şi democratice din Europa, prin consacrarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, separaţiei puterilor în stat, precum şi prin înfiinţarea unor instituţii democratice.
A susţinut declararea prin lege a zilei de 1 Decembrie ca Zi Naţională a României, cu referire la evenimentul de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia, fapt ce a contribuit la îndreptarea, într-o mai mare măsură, a atenţiei autorităţilor publice naţionale către municipiul Alba Iulia şi judeţul Alba.
De asemenea, d-nul avocat şi-a adus aportul la elaborarea noii legislaţii de reformă în justiţie, reuşind să obţină înfiinţarea Curţii de Apel în municipiul Alba Iulia.
D-nul avocat Rus a fost autorul mai multor amendamente la proiectul Legii fondului funciar, aprobate de Senat, prin care s-au rezolvat multe din problemele privind retrocedarea terenurilor şi pădurilor, preluate de statul comunist.
S-a implicat activ în înfiinţarea Universităţii 1 Decembrie 1918, iniţiind proiectul de hotărâre de guvern şi ducând o adevărată bătălie la Ministerul Educaţiei şi la Patriarhia Română pentru a le convinge de necesitatea înfiinţării universităţii.
Ştirea zilei
FOTO| Festivitatea de absolvire la Colegiul Național Inochentie Micu Clain din Blaj: Emoții și fericire pentru elevii claselor a XII-a, promoția 2023
FOTO| Festivitatea de absolvire la Colegiul Național Inochentie Micu Clain din Blaj: Emoții și fericire pentru elevii claselor a XII-a, promoția 2023
Ceremonia de absolvire a elevilor claselor a XII-a de la Colegiul Național Inochentie Micu Clain din Blaj a avut loc miercuri, 31 mai, în curtea din fața instituției școlare.
Atmosfera memorabilă a fost imortalizată de fotograful Andrei Stânea, care a surprins cele mai emoționante momente din ziua plină de emoții a absolvenților.
Traversînd “Podul Minciunilor”(numit aşa deoarece aici se intâlneau femeile şi bârfeau), spre a urca pe Dealul Hula Blajului, în partea dreaptă se află clădirea impunatoare numită înainte “ Institutul Recunoştinţei”.
Numele aminteşte de contribuţia pe care au adus-o elevii şi locuitorii din Blaj şi din împrejurimi la edificarea acestei clădiri. Edificiul a fost terminat în anul 1929 şi a funcţionat iniţial ca “Şcoală normală” pentru pregătirea viitoarelor învăţătoare.
Foto: Andrei Stânea Facebook
-
Opinii - Comentariiacum 23 de ore
MESAJE, FELICITĂRI și URĂRI de La mulți ani pentru copii
-
Opinii - Comentariiacum 23 de ore
Mesaje de 1 Iunie, Ziua Copilului. Ce SMS-uri, felicitări, urări le poţi trimite celor pe care îi consideri copii
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
Felicitări de 1 Iunie, Ziua Copilului 2023. Trimite un mesaj, o felicitare, o urare, un SMS prietenilor care au suflet de copil
-
Ştirea zileiacum 14 ore
ASTĂZI GREVĂ a polițiștilor | Polițiștii din penitenciarul Aiud și alte unități din țară nu vor intra în unități timp de 4 ore. Care sunt solicitările lor
-
Sportacum 8 ore
FOTO: CSM Unirea Alba Iulia și Karate Forever Alba Iulia, medalii la naționalele de kumite-IKU
-
Ştirea zileiacum 14 ore
Pensionare anticipată 2023: Persoanele din mai multe localități din Alba se pot PENSIONA mai DEVREME cu doi ani. Cum și cine se poate încadra