Rămâi conectat

Actualitate

CE lansează “Anul european al cetățenilor”: Finanțare pentru proiecte comunitare ale ONG -urilor și administrațiilor locale

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cu ocazia trecerii în anul 2013, Comisia Europeană lansează “Anul european al cetățenilor”.  Acest An european coincide cu un moment de răscruce al procesului de integrare europeană; în 2013 se împlinesc 20 de ani de la introducerea, în 1993, prin Tratatul de la Maastricht.

Programul Europa pentru cetăţeni, derulat de Direcţia Generală Comunicare din cadrul Comisiei Europene în cadrul ciclului financiar 2007-2013, îşi propune promovarea cetăţeniei europene active, având drept obiectiv general acela de a acorda tuturor cetăţenilor europeni posibilitatea de a se cunoaşte, de a interacţiona şi de a se implica în proiecte comune, în vederea consolidării ideii de apartenenţă la spaţiul comunitar, fiind implementat prin intermediul a patru acţiuni: Cetăţeni activi pentru Europa (înfrăţiri între oraşe, reţele de oraşe înfrăţite, proiecte cetăţeneşti, etc.); Societatea civilă activă în Europa (proiecte iniţiate de organizaţii ale societăţii civile); Împreună pentru Europa (studii şi instrumente de informare şi diseminare); Memorie europeană activă (comemorarea victimelor nazismului și stalinismului).

În anul 2013, în etape, se pot depune proiecte pentru sprijin financiar pentru următoarele măsuri:

Măsura 1.1 – Întruniri ale cetăţenilor în contextul înfrăţirii între oraşe: în trei etape, termene: 1 februarie, 1 iunie și 1 septembrie;

Măsura 1.2 – Reţele de oraşe înfrăţite: în două etape, termene: 1 februarie și 1 septembrie;

Măsura 2.1 – Proiecte cetăţeneşti: în o etapă, termen: 1 iunie;

Măsura 2.2 – Măsuri de sprijin: în o etapă, termen: 1 iunie;

Măsura 3 – Proiecte iniţiate de organizaţii ale societăţii civile: o etapă, termen: 1 februarie;

Măsura 4 – Memoria europeană activă: o etapă, termen: 1 iunie.

Jose Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene și vicepreședintele Viviane Reding, responsabilă pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie a CE, vor lansa ]n data de 10 ianuarie Anul 2013 – Anul european al cetățenilor, la Dublin, în prezența șefului guvernului irlandez, Enda Kenny, și a ministrului irlandez al afacerilor europene, Lucinda Creighton, ocazie cu care se marchează și preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene de către Irlanda, pentru primele șase luni ale anului 2013.

“Pentru a marca Anul european al cetățenilor – 2013, vor fi organizate în întreaga UE o serie de evenimente, conferințe și seminare, atât la nivelul Uniunii, cât și la nivel național, regional sau local (pentru calendarul evenimentelor, puteți consulta: http://europa.eu/citizens-2013). Comisia va asigura, de asemenea, o mai mare vizibilitate a portalurilor web multilingve Europe Direct și „Europa ta”, ca elemente-cheie ale unui punct unic de informare privind drepturile cetățenilor Uniunii Europene, și va consolida rolul și vizibilitatea instrumentelor de soluționare a problemelor, cum ar fi SOLVIT, pentru a le permite cetățenilor Uniunii să-și exercite din plin drepturile și să și le apere mai eficient.

De-a lungul anului 2013, vicepreședintele Reding și alți comisari ai UE își vor conjuga eforturile cu politicienii de pe plan național și local pentru a organiza dezbateri cu cetățeni europeni din întreaga Europă, pentru a le asculta punctul de vedere și a răspunde la întrebările acestora.

Context

Datorită cetățeniei UE – care nu înlocuiește cetățenia națională, ci o completează – toți resortisanții celor 27 de state membre ale UE beneficiază, în calitatea lor de cetățeni ai UE, de un set de drepturi suplimentare. Printre acestea se numără dreptul de a vota și de a candida la alegerile locale și europene în țara din UE în care locuiesc, dreptul la protecție consulară în străinătate în aceleași condiții ca și cele aplicate resortisanților țării în cauză, precum și dreptul de a adresa petiții Parlamentului European, de a înainta o plângere Ombudsmanului European sau de a lua parte, începând din 2012, la o inițiativă cetățenească europeană.

Sunt multe drepturi care derivă din calitatea de cetățean european, însă de multe ori oamenii nu știu de existența lor. Un sondaj din 2010 a evidențiat faptul că un număr mult prea mare de persoane simt în continuare că nu sunt informați în mod adecvat cu privire la drepturile pe care le dețin: doar 43 % din cetățenii europeni cunosc semnificația sintagmei „cetățean al Uniunii Europene” și aproape jumătate (48 %) indică faptul că nu sunt „bine informați” cu privire la drepturile lor. Miza Anului european al cetățenilor va consta tocmai în explicarea acestor drepturi și în garantarea faptului că oamenii își cunosc drepturile și nu se confruntă cu obstacole în exercitarea lor”, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei Europene.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea