Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Ce înseamnă Revelionul? Iată ce nu știai și ce trebuie să faci de Anul Nou

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ce înseamnă Revelionul? Iată ce nu știai și ce trebuie să faci de Anul Nou

Anul se apropie de sfârșit și suntem aproape în pragul noului an, care vine cu un nou început, o nouă șansă și o nouă provocare. Ceea ce a fost este bine să fie lăsat uitării, iar ceea ce urmează este întâmpinat cu multă speranță și bucurie.

Se încheie un nou an și suntem în fața unui alt început. Ceea ce a fost este lăsat uitării, iar ceea ce urmează este întâmpinat cu multă speranță și bucurie.

Citește și: Mesaje de Anul Nou. Urari de Anul Nou. Felicitari de Anul nou. Mesaje de Revelion. SMS de Anul Nou

Oamenii țin neapărat să sărbătorească trecerea în noul an cu petreceri și numeorase ritualuri. Sunt oare necesare toate lucrurile pe care le facem în noaptea dintre ani? Mulți au superstiții pe care, dacă nu le respectă, cred că noul an le va aduce ghinion, arată Pravda. Astfel de ritualuri sunt necesare, după părerea specialiștilor.

Ele au forță simbolică de a încheia un ciclu. Astfel, crizele, problemele și dificultățile pot fi date uitării, noul an fiind început cu forțe proaspete. Un nou ciclu începe la o dată simbolică, ea fiind aleasă de întreaga lume în mod convențional.

Citește și: Mesaje de Sfântul Vasile. Urări de Sfântul Vasile. Felicitări pe care le poți trimite prin SMS de Sfântul Vasile

Revelionul – Îngropatul Anului Vechi

Profesorul universitar Ion Ghinoiu susține că Revelionul nu este altceva decât un ceremonial funerar al antichității geto-dace ocazionat de moartea și renașterea simbolică a primului zeu al omenirii, Anul. Astfel, stingerea luminilor în noaptea de Revelion ar semnifica întunericul și haosul desăvârșit provocat de moartea divinității, iar aprinderea luminilor ar simboliza nașterea divinității. Începând cu 1 ianuarie am ajunge să vorbim de un an întinerit. Ion Ghoniu susține că ideea înnoirii timpului supraviețuiește și în Calendarul popular unde Dragobete, Sângiorz, sunt tineri și sărbătoriți în prima parte a anului, în vreme ce la finele anului sunt sărbătoriți bătrânii: Moș Nicolae, Moș Ajun, Moș Crăciun.

Astfel, timpul este marcat de către oameni. Iar atunci când ei marchează timpul, ceea ce s-a petrecut încă din trecutul foarte îndepărtat, oamenii simt că își controlează destinul, este de părere Denise Ramos, de la Universitatea Catolică din Sao Paolo.

Citește și: Mesaje de Anul Nou haioase • Mesaje de Anul Nou amuzante • Mesaje de Anul Nou hazlii

Speranța, o nevoie fundamentală a omenirii

Oamenii au nevoie întotdeauna de speranță, spune ea. Astfel, ei obțin un anumit confort psihologic de care au nevoie. Noul an aduce cu el posibilitatea ca oamenii să își reorganizeze viețile, să repare greșelile și să facă lucrurile diferit decât până atunci, mai adaugă ea.

În acest proces, ritualul are un rol crucial. Nu este de ajuns să spunem că începe un nou an, ci să marcăm cumva momentul, să facem ceva concret în această privință. În general, ritualurile care sunt asociate cu apă sunt cele mai puternice. Apa este asociată cu reînnoirea, cu dragostea și fericirea.

Citește și: MESAJE de SFANTUL IOAN. Urări de Sf Ioan. Felicitări de Sfântul Ioan. Mesaje de „La mulţi ani” care pot fi trimis prin SMS de Sfântul Ioan Botezătorul

Izgonirea spiritelor rele prin zgomot

În limba franceză, cuvântul „revellion” înseamnă a fi treaz. Astfel, a primi ceea ce este nou este un gest care trebuie făcut atunci când ești treaz, pentru a-l întâmpină.

Zgomotul pe care îl facem în noaptea dintre ani are scopul de a izgoni spiritele rele. Tot acest ansamblu de tehnici prin care se creează strălucire și zgomot în noaptea dintre ani poate fi interpretat că o modalitate de a comunica și cu Dumnezeu.

Mâncarea face și ea parte din întreg ritualul, simbolizând prosperitatea și abundență.

Numărul 7 este de obicei asociat cu completarea unui proces, fiind magic. El marchează, spun specialiștii, sfârșitul muncii divine. 7 este alcătuit din cifrele 3 și 4. Cel din urmă are o încărcătură simbolică, reprezentând cele patru anotimpuri și cele patru direcții ale vântului. Numărul 3 reprezintă triunghiul și este considerat simbolul spiritualității, adică Sfânta Treime.

Toți oamenii sărbătoresc Revelionul în mod diferit de la o cultură la alta. Dar toți sunt conștienți de importanța unui nou început și își urează, așa cum o facem și noi în aceste rânduri, un an nou fericit și plin de bucurii!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Floriile 2024. Duminica Floriilor Ortodoxe și Catolice 2025, 2026. Obiceiuri, tradiții și superstiții

Ziarul Unirea

Publicat

în

Floriile 2024 • Când pică Floriile în următorii ani: Duminica Floriilor Ortodoxe și Catolice în 2024, 2025. Floriile ortodoxe 2024 sunt în 28 aprilie, iar Floriile catolice 2024 în 24 martie. Paștele Ortodox 2024 este în 5 mai, iar Paștele Catolic 2024 în 31 martie. În Duminica Floriilor, românii ortodocși sărbătoresc Intrarea Mântuitorului în Ierusalim, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea