Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Ştirea zilei

Ce este „canicula invizibilă”: Fenomenul extrem care vine dinspre Europa Occidentală în săptămânile următoare

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Ce este „canicula invizibilă”: Fenomenul extrem care vine dinspre Europa Occidentală în săptămânile următoare

Fenomenul „canicula invizibilă” prevestește un val de căldură devastator ce se îndreaptă înspre Europa Occidentală. După o perioadă ploioasă de vară, temperaturile extreme se pregătesc să se abată asupra continentului.

Specialiștii atrag atenția asupra unei situații alarmante ce se formează în Oceanul Atlantic, numită „canicula invizibilă”. Efectul acestui fenomen este deja resimțit în vestul continentului, cu temperaturi cu 1,5 grade Celsius peste media istorică a perioadei.

Victor Negrescu - Alegeri Europarlamentare - 2024

România nu va scăpa de căldura sufocantă în luna iulie. Ziua, termometrele vor înregistra valori de 34-35 de grade Celsius sau chiar mai mari. Însă problema majoră o reprezintă temperaturile nocturne ridicate, în special pentru cei fără aer condiționat.

Explicația acestui fenomen se pare că constă în absența norilor și a vântului, care favorizează absorbția unei cantități mai mari de energie solară de către suprafața oceanului. Aceasta împiedică amestecarea apelor calde de la suprafață cu cele mai reci de adâncime. Efectele se resimt mai ales în zonele maritime și de coastă, dar valurile de căldură se extind pe suprafețe vaste.

Valurile de căldură reprezintă o amenințare majoră pentru sănătatea umană, însă rareori sunt luate în considerare la fel de mult ca dezastrele naturale, care lasă urme vizibile de devastare. În emisfera nordică, valurile de căldură apar acum de aproximativ șase ori pe an, comparativ cu doar două ori în anii 1960.

Statisticile arată că aceste perioade caniculare cauzează mai multe decese decât uraganele și inundațiile luate împreună. Se estimează că până la jumătatea secolului, peste 3,5 miliarde de oameni la nivel global – dintre care 1,6 miliarde în zonele urbane – vor fi afectați de valurile de căldură, pe măsură ce acestea devin mai frecvente, mai lungi și mai intense.

Grupurile vulnerabile sunt reprezentate de persoanele sărace din mediul urban, care se confruntă cu afecțiuni medicale cum ar fi bolile cardiovasculare sau respiratorii, agravate de căldură.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, valurile de căldură sunt definite ca perioade prelungite de temperaturi extreme care duc la deshidratare, insolatie, insuficiență renală și alte afecțiuni asociate, care pot provoca decesul.

În prezent, aproximativ 30% din populația lumii se confruntă

cu valuri de căldură mortale care durează 20 de zile sau mai mult. Proiecțiile arată că până în anul 2100, 75% dintre locuitorii planetei vor fi afectați de aceste valuri de căldură, dacă nu se iau măsuri preventive pentru a diminua efectele acestora.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

SÂMBĂTĂ | Ziua Copilului, sărbătorită la Cugir: Spectacole de teatru, muzică și dans, jocuri, face-painting, tobogane, personaje de poveste și pe picioroange, de 1 Iunie

Ziarul Unirea

Publicat

în

SÂMBĂTĂ | Ziua Copilului, sărbătorită la Cugir: Spectacole de teatru, muzică și dans, jocuri, face-painting, tobogane, personaje de poveste și pe picioroange, de 1 Iunie Ziua Copilului 2024 va fi sărbătorită la Cugir cu o mulțime de activități dedicate celor mici. Organizatorii le-au pregătit prichindeilor și multe surprize: de la întreceri sportive, la desene pe […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea