Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Ce cărți citesc românii, în funcție de vârsta pe care o au. „Invocă un realism magic, mă trimite într-o altă lume”

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ce cărți citesc românii, în funcție de vârsta pe care o au. „Invocă un realism magic, mă trimite într-o altă lume”

În funcție de vârsta pe care o avem preferințele în materie de cărți se schimbă și ele. Cel puțin asta ne arată o analiză recentă, făcută de cea mai mare librărie online de la noi.

De pildă, generația „baby boomers”, adică cei născuți în anii 50-60, sunt atrași de cărți istorice, evenimente politice sau memorii, iar cei născuți după 80, milenialii, cumpără cărți de dezvoltare personală și profesională.

Baby Boomers și Generația X, adică cei născuți după 65 până în anii 80, sunt cei orientați către cultură și politică, dar preferă și cărțile despre evenimente istorice mari sau filozofie.

Titluri alese de Baby Boomers și generația X
Cititor: „Aventură și romane polițiste”.

Cititor: „Ei sunt axați pe alte genuri, romane polițiste, thriller. Și părinții și bunicii mei”.

Milenialii, adică cei născuți între anii 80 și 90, sunt cei mai pasionați și interesați de cunoașterea de sine și de vindecarea traumelor din copilărie. Cărțile predominante sunt cele de dezvoltarea profesională sau antreprenoriat.

Titluri alese de generația Y (1995 – 1981)
Cititor: „Filosofie, dar mai mult beletristică, pentru că invocă un realism magic, mă trimite într-o altă lume”.

Urmează generația Z, care este pasionată de SF-uri, atât în limba română, cât și în limba engleză. Sunt mereu atrași de nou și conectați cu trenduri literare și titluri, care devin virale pe rețelele de socializare. Mai mult decât atât, sunt și cei mai mari consumatori de cultură modernă.

Titluri alese de generația Z (2010 – 1996)
Cititor: „Cam din toate genurile, dar în special Fantasy, George R. R. Martin, dar eu prefer și Dostoievski”.

Cititor: „În general tehnologia ușoară, care te învață lucruri. Deci, ceva mai practic. Da, exact”.

Iar cei mai tineri cititori de la noi sunt cei din generația Alpha, născuți după anul 2010, și cu o lectură aleasă în general de părinți și profesori. Pe lângă scriitori contemporani, copiilor le plac și cărți citite de generațiile anterioare.

Titluri pentru generația Alpha (2010 – 2024)
Cititor: „Ei sunt mici și încă nu și-au format gustul, deocamdată explorează tot ce se poate. Mai citim Topârceanu, Ion Creangă, chiar și Eminescu uneori”.

Pare că fiecare generație își dorește un anumit gen de cărți, însă există și preferințe comune. De pildă, biografiile sau poveștile unor oameni, care mai târziu s-au transformat în pelicule de succes, sunt pe placul tuturor cititorilor.

Loredana Tudor, director de marketing Libris: „Oamenii care sunt activi în câmpul muncii se îndreaptă către biografii legate de personaje contemporane din zona de business, iar persoanele care au ieșit din zona de activitate profesională, citesc biografii din zona de istorie”.

De asemenea, fiecare generație arată interes pentru titlurile cu relatări despre Auschwitz, interes crescut mai ales odată cu apariția unor bestselleruri internaționale, transformate în filme de succes.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pastorala de Paște 2024 a cardinalului Lucian: ”Moartea și învierea Domnului pentru mântuirea noastră ne dezvăluie cât de importanți suntem pentru Dumnezeu”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pastorala de Paște 2024 a cardinalului Lucian: ”Moartea și învierea Domnului pentru mântuirea noastră ne dezvăluie cât de importanți suntem pentru Dumnezeu” Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 ✠ Cardinal LUCIAN prin harul și mila Bunului Dumnezeu, Arhiepiscop și Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea