CCR a declarat neconstituţională legea conversiei creditelor în franci elveţieni

Curtea Constituţională a României a declarat neconstituţională legea conversiei creditelor în franci elveţieni.

Preşedintele Curţii Constituţionale a explicat că principalul motiv pentru care a fost declarată neconstituţională această lege este faptul că nu s-a respectat principiul bicameralismului în Parlament.

Valer Dorneanu a explicat că faţă de legea care a plecat de la Senat, proiectul a suferit modificări majore la Camera Deputaţilor şi a spus că nu se poate să nu se ţină cont de părerea primei Camere sesizate.

De asemenea, preşedintele CCR a spus că nu este corect principiul conform căruia creditele suferă o reconversie la valoarea monedei din ziua contractării creditului.

Guvernul Cioloş a contestat anul trecut la CCR proiectul de lege adoptat de Parlament referitor la conversia creditelor în franci elveţieni la cursul de la data acordării.

Proiectul de lege privind conversia creditelor în franci elveţieni a fost adoptat de plenul Camerei Deputaţilor pe 18 octombrie 2016.

Potrivit actului normativ, creditele în franci elveţieni se convertesc în lei la cursul de la data încheierii contractului. Conversia se realizează prin act adiţional. Costurile creditului convertit în lei vor fi negociate cu consumatorul, respectându-se principiul bunei credinţe şi diligenţele profesionale, astfel încât obligaţiile de plată să nu fie mai împovărătoare pentru consumator.

La cererea consumatorilor, băncile care au procedat la conversia creditelor în franci elveţieni pot să revină la contractul în franci elveţieni şi vor efectua conversia în condiţiile prezentei legi, iar sumele pe care creditorul le-ar fi încasat în plus de la împrumutat în perioada scursă de la data efectuării conversiei din franci elveţieni în lei sau euro, conform ofertei băncii, până la data încheierii noului act adiţional pentru conversie efectuată se calculează conform contractului de credit.

În curs de actualizare

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

5 Comentarii

albaiulian 7 februarie 2017 at 14:31

Ha, ha, ha, ha, ha… un cadou „binemeritat” pentru cei din strada de la Cilolos & „Guvernul Meu” care a contestat la CCR Legea Darii in Plata. Sa plateasca la valoarea REALA creditele pe care le-au luat. Tare frate!

#GUVERNULMEUVADATTZEAPA 7 februarie 2017 at 14:42

CU DEDICATIE PENTRU TINERII FRUMOSI SI LIBERI PE CARE CIOLOS I-A TZEPUIT SI CARE AU IESIT ZILELE ASTEA IN STRADA:

„Ce bine-mi pare ca ai luat teapa
Ce bine-mi pare ca ai pierdut
Ca toate hainele ti-au intrat la apa
Ca nu mai ai nimic din tot ce-ai avut.
Ce bine-mi pare ca ai luat teapa
Ce bine-mi pare ca ai pierdut
Ca toate hainele ti-au intrat la apa
Ca nu mai ai nimic din tot ce-ai avut”

_https://www.youtube.com/watch?v=0UT2E7o5Gkw

Nu prostiei 7 februarie 2017 at 16:01

Sesizarea a fost trimisă de Guvernul MEU Cioloș la CCR pe 24 octombrie 2016.

Ion 7 februarie 2017 at 20:22

Si a fost o sesizare corecta, o atesta decizia CCR! Cine risca plateste. Bancile lucreaza cu banii deponentilor, nu-i corect sa plateasca astia lacomia si prostia unora. Numarul celor care s-au imprumutat in franci elvenieti este sub 10 procente din totalul creditelor, asa ca in piata nu-s prea multi dintrastia bai. #REZISTAM

Rika fara frica 7 februarie 2017 at 21:02

Foarte bine, acum au motiv sa stea in strada ca nu mai au casa penalii ce ies in strada aiurea ! bravoo ! lasati in pl goala pe penalii !!!

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...