Rămâi conectat

Politică Administrație

CCR a declarat neconstituţională legea conversiei creditelor în franci elveţieni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Curtea Constituţională a României a declarat neconstituţională legea conversiei creditelor în franci elveţieni.

Preşedintele Curţii Constituţionale a explicat că principalul motiv pentru care a fost declarată neconstituţională această lege este faptul că nu s-a respectat principiul bicameralismului în Parlament.

Valer Dorneanu a explicat că faţă de legea care a plecat de la Senat, proiectul a suferit modificări majore la Camera Deputaţilor şi a spus că nu se poate să nu se ţină cont de părerea primei Camere sesizate.

De asemenea, preşedintele CCR a spus că nu este corect principiul conform căruia creditele suferă o reconversie la valoarea monedei din ziua contractării creditului.

Guvernul Cioloş a contestat anul trecut la CCR proiectul de lege adoptat de Parlament referitor la conversia creditelor în franci elveţieni la cursul de la data acordării.

Proiectul de lege privind conversia creditelor în franci elveţieni a fost adoptat de plenul Camerei Deputaţilor pe 18 octombrie 2016.

Potrivit actului normativ, creditele în franci elveţieni se convertesc în lei la cursul de la data încheierii contractului. Conversia se realizează prin act adiţional. Costurile creditului convertit în lei vor fi negociate cu consumatorul, respectându-se principiul bunei credinţe şi diligenţele profesionale, astfel încât obligaţiile de plată să nu fie mai împovărătoare pentru consumator.

La cererea consumatorilor, băncile care au procedat la conversia creditelor în franci elveţieni pot să revină la contractul în franci elveţieni şi vor efectua conversia în condiţiile prezentei legi, iar sumele pe care creditorul le-ar fi încasat în plus de la împrumutat în perioada scursă de la data efectuării conversiei din franci elveţieni în lei sau euro, conform ofertei băncii, până la data încheierii noului act adiţional pentru conversie efectuată se calculează conform contractului de credit.

În curs de actualizare


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună Cetățenii din comuna Gârbova se pot bucura de un nou parc, situat în fața primăriei. Loc de relaxare și recreere, atât pentru tineri cât și pentru vârstnici sau turiști. „Amenajarea parcului din localitatea Gârbova a fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea