Rămâi conectat

Actualitate

Cazierul judiciar va putea fi eliberat și în formă electronică

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Cazierul judiciar va putea fi eliberat și în formă electronică

Statul la coadă pentru eliberarea cazierului judiciar va rămâne istorie. Camera Deputaților a adoptat miercuri, 7 decembrie, un proiect de lege în care propune posibilitatea eliberării cazierului judiciar și în formă electronică. Legea va ajunge pe masa lui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Proiectul legislativ tinde să simplifice procedura de obținere a cazierului. Atât cererea cât și eliberarea actului vor putea fi trimise în formă electronică.

Elit - Gustul Desăvârșit

„La solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în urma consemnării opţiunii în cererea-tip prevăzută la alin.(1) şi (2), certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit şi în formă electronică. Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată şi sunt asimilate înscrisurilor autentice. (…) În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin ordin comun al ministrului afacerilor interne şi al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării, sunt stabilite procedurile pentru eliberarea în formă electronică a cazierului judiciar”, prevede inițiativa legislativă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Angajări în Armată 2023. MApN vrea să facă angajări din sursă externă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Angajări în Armată 2023. MApN vrea să facă angajări din sursă externă

Ministerul Apărării susține că se confruntă cu un val de demisii al militarilor profesioniști, motiv pentru care se impun noi modalități de recrutare a cadrelor.

CITEȘTE ȘI: BUNĂSTARE pentru militari: Soldele și salariile de grad vor fi cel puțin dublate. Câți bani vor încasa

Ministerul Apărării Naționale a pus în dezbatere un proiect de ordonanță de urgență prin care dorește modificarea Statului cadrelor militare astfel încât în Armata să poată fi angajat și personal care nu a studiat în școlile militare.

Armata Română vrea recruteze tineri fără studii militare

Aceasta propunere a MApN vine pe fondul crizei de personal cu care se confruntă Armata Română în ce privește subofițerii și maiștrii militar, potrivit fanatik.ro.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Atractivitatea profesiei militare manifestă o scădere care a dobândit accente critice în perioada recentă, în contextul de securitate extrem de instabil generat de războiul din Ucraina.

Spre exemplificare, numărul tinerilor care s-au înscris la concursurile de admitere la școlile de maiștri militari și subofițeri s-a redus la aproape la jumătate în anul 2022 față de 2021, respectiv de la aproximativ 5.700 la 2.500, în condițiile în care numărul locurilor scoase a fost sensibil egal”, se spune în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță de urgență.

Autoritățile au luat noi masuri importante! Raed Arafat și Nelu Tătaru au expus situația si toate masurile pe care le-au adopta!

Ministerul precizează că, deși standardele de exigență pentru testele aptitudinale, fizice și psihologice au fost adaptate „în funcție de nevoi și posibilități”, între 25 și 35% dintre candidații din fiecare an nu îndeplinesc standardele minime pentru o activitate în mediul militar.

Totodată, conducerea MApN susţine că „oferta pentru atragerea forței de muncă mult mai atractivă a mediului privat a determinat ca tinerii militari, în special ofițerii ingineri și soldații și gradații profesioniști, să părăsească sistemul militar, în mare măsură din motive pecuniare. Numărul demisiilor personalului din armată s-a dublat în anul 2021 (peste 1.000) față de anul 2020 (aproximativ 500), iar în primele trei trimestre ale anului 2022, numărul demisiilor este de două ori mai mare față de cel din 2021 (peste 2.000)”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

AJUTOR pentru fermieri și în 2023: Ce subvenție vor primi aceștia pentru combustibil

Ziarul Unirea

Publicat

în

AJUTOR pentru fermieri și în 2023: Ce subvenție vor primi aceștia pentru combustibil

Schema de reducere a accizei pentru motorina utilizată în agricultură continuă şi în anul 2023, iar pentru anul 2023, subvenţia care se acordă fermierilor ca ajutor de stat, sub formă de rambursare, este de 1,529 lei/litru.

Pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a fost postat în consultare publică proiectul de Hotărâre pentru completarea HG nr. 1174/2014, privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, transmite news.ro.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prin acest act normativ se vor asigura condiţiile pentru acordarea şi în acest an a ajutorului de stat fermierilor, prin reducerea accizei pentru motorina utilizată în agricultură.

„Am alocat pentru anul 2023 suma de 500 milioane de lei de la bugetul de stat, în aşa fel încât sprijinul de care beneficiază agricultorii pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură să fie acordat şi în acest an, prin aplicarea unei rate reduse de impozitare a motorinei utilizate la efectuarea lucrărilor mecanizate în sectoarele vegetal, zootehnic şi îmbunătăţiri funciare”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Pentru anul 2023, subvenţia care se acordă fermierilor ca ajutor de stat, sub formă de rambursare, este de 1,529 lei/litru şi reprezintă diferenţa dintre nivelul de 1.632,81 lei/1.000 litri al accizei standard pentru motorină şi rata accizei reduse de 103,9059 lei/1.000 litri.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Ciudățenii din Recensământul 2022: De ce avem cu aproape 135.000 mai multe femei măritate decât bărbați însurați?

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ciudățenii din Recensământul 2022: De ce avem cu aproape 135.000 mai multe femei măritate decât bărbați însurați?

Potrivit datelor preliminare ale Recensământului, în România trăiesc 4.495.451 bărbați căsătoriți și 4.629.660 de femei măritate, ceea ce poate părea ciudat. HotNews a întrebat Institutul Național de Statistică de unde provine această diferență.

„Numărul femeilor măritate diferă de cel al bărbaților însurați din două motive. Primul este acela că la momentul recenzării fie soțul era plecat în străinătate la muncă pe o perioadă de peste 12 luni calendaristice (caz în care el nu mai era luat în evidența populației rezidente), fie soția era măritată cu un cetățean străin fără rezidență în România”, ne-au transmis reprezentanții INS, relatează hotnews.

Elit - Gustul Desăvârșit

Reamintim că, potrivit metodologiei utilizate de Statistică, populaţia rezidentă reprezintă totalitatea persoanelor cu cetăţenie română, străini şi fără cetăţenie, care au reşedinţa obişnuită pe teritoriul României. Adică populaţia rezidentă reprezintă populaţia de facto care exclude emigranţii, dar include imigranţii.

INS mai numără și populaţia după domiciliu (altceva decât populația rezidentă), care reprezintă numărul celor cu cetăţenie română şi domiciliul pe teritoriul României. Domiciliul persoanei este adresa la care aceasta declară că are locuinţa principală, trecută în cartea de identitate, aşa cum este luată în evidenţa organelor administrative ale statului.

Altfel spus, populaţia după domiciliu reprezintă populaţia de jure care poate să includă şi emigranţii.

​Populația rezidentă a țării a scăzut la 19.053.815 locuitori, potrivit datelor Recensământului 2022. Față de recensământul anterior, din 2011, România a pierdut 1,1 milioane de locuitori.

Potrivit Recensamântului, numărul populației rezidente a crescut în doar 3 județe: Ilfov, Bistrița și Suceava. În rest, populația a scăzut, cele mai mari scăderi fiind în Caraș-Severin, Teleorman și Hunedoara.

Scăderea populației a atras după sine și o scădere a numărului credincioșilor, însă există o religie care în ultimii 10 ani a reușit să atragă mai mulți adepți. De asemenea, față de recensământul din 2011, la cel de acum numărul persoanelor care s-au declarat atei sau fără religie s-a triplat, însă procentual rămâne redus la nivelul întregii populații, în jur de 0,3 la sută fiecare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea