Actualitate
Câteva sute de medicamente generice ieftine riscă să dispară de pe piaţa din România
Câteva sute de medicamente generice cu preţuri mici riscă să dispară de pe piaţă în următorul an din cauza creşterii preţurilor la combustibil şi a modificărilor de reglementare a preţurilor în alte ţări europene care au România că ţară de referinţă, afirmă Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România, organism reprezentativ al companiilor producătoare de medicamente generice din România, într-un comunicat.
Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România estimează că, din cauza cumulării efectelor negative ale taxei clawback, politicii de preţ şi creşterii costurilor, preţul multor medicamente va ajunge mai mic decât costul de producţie, ceea ce va duce la delistarea acestora în România. Medicamentele ce vor fi delistate se vor adaugă celor peste 2.000 de medicamente care au dispărut de pe piaţă în ultimii ani, fie definitiv, fie înlocuite cu variante mai scumpe. Principala povară pentru producătorii de medicamente generice o reprezintă taxa clawback, care a ajuns aproape de 20% şi continuă să crească accelerat, precizează APMGR:
“Repetăm mereu autorităţilor că taxa clawback afectează în primul rând medicamentele generice, care sunt, de regulă, medicamente cu preţ mic, dar suntem ignoraţi. Dacă Guvernul menţine acelaşi nivel al taxei pentru medicamentele generice, în condiţiile în care şi costurile cu combustibilul cresc, nu face altceva decât să lovească în bătrâni şi bolnavi cronici, care nu vor mai găsi multe din cele mai răspândite medicamente de pe piaţă sau vor găsi variante mai scumpe, care vor necesită coplata”, spune Laurenţiu Mihai, director executiv al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România.
Potrivit companiei de cercetare şi studii de piaţă CEGEDIM, 60% din cele peste 2.300 de medicamente care riscă să dispară de pe piaţă în perioada următoare sunt medicamente sub 25 de lei. Multe dintre acestea sunt produse în România, de producători români, care produc exclusiv generice. La dispariţia medicamentelor contribuie şi politică actuală de preţ, care duce preţul medicamentelor din România la un minim european.
Schimbările de reglementare a preţului în alte ţări europene care au şi România că ţară de referinţă, pot duce la delistari din motive comerciale care vor afecta pacientul român: “Niciun producător internaţional nu va riscă să piardă pieţe mult mai mari, precum Germania, Franţa sau Rusia, pieţe de zeci de miliarde de euro anual, doar pentru că preţul din România este menţinut în mod artificial la un nivel extrem de redus”, mai spune Laurenţiu Mihai.
Sursa: realitatea.net

Actualitate
Restituirea taxelor auto 2022: Guvernul a adoptat ordonanța pentru prelungirea termenului de depunere a cererilor
Restituirea taxelor auto 2022: Guvernul a adoptat ordonanța pentru prelungirea termenului de depunere a cererilor
În cursul zilei de miercuri, Guvernul a adoptat ordonanța de urgență prin care este prevăzută prelungirea cu cinci ani a termenului până la care contribuabilii pot depune cererile de restituire a sumelor reprezentând taxa specială, taxa de poluare pentru autovehicule și timbrul de mediu.
Conform unui comunicat al Guvernului, „actul normativ prevede prelungirea cu 5 ani a termenului până la care contribuabilii pot depune cererile de restituire a sumelor reprezentând taxa specială, taxa de poluare pentru autovehicule şi timbrul de mediu”.
„Măsura era necesară având în vedere că legislaţia naţională trebuie armonizată principiilor Uniunii Europene în materie de restituire a taxelor încasate cu încălcarea dreptului unional”, arată sursa citată.
Potrivit legislaţiei, românii au avut termen de doar un an – între 7 august 2017 şi 31 august 2018 – pentru depunerea cererilor de restituire, în condiţiile în care, pentru restituirea creanţelor fiscale, dreptul de a le solicita se poate exercita în termen de 5 ani, precizează Executivul.
Schemă de ajutor de stat
Pe de altă parte, Guvernul a aprobat ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ privind Schema de ajutor de stat IMM INVEST PLUS, şi componentele acesteia – IMM INVEST ROMÂNIA, AGRO IMM INVEST, IMM PROD, GARANT CONSTRUCT, INNOVATION şi RURAL INVEST- elaborată în baza Cadrului temporar de criză pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.
Guvernul prelungește până la 31 decembrie 2022 programele de finanțare a mediului de afaceri. Actul normativ reglementează Programul IMM INVEST PLUS, care facilitează accesul la finanţare a firmelor, necesară realizării proiectelor de investiţii și pentru continuarea activităţii.
Programul va fi implementat sub forma unei scheme de ajutor de stat în baza căreia se vor acorda garanții și granturi, care vor acoperi o parte din costurile de finanțare a creditelor contractate.
IMM INVEST PLUS include IMM INVEST, AGRO IMM INVEST, IMM PROD, GARANT CONSTRUCT, INNOVATION, RURAL INVEST și este bazat pe Cadrul temporar de criză pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei (2022/C131/01). Contractele de finanțare se vor acorda după decizia de autorizare a Comisiei Europene.
Programul IMM INVEST PLUS va putea fi accesat până la 31 decembrie 2022, iar plata dobânzilor se va face în maximum 13 luni de la data acordării creditului.
Prin aceste programe, mediul de afaceri beneficiază de un plafon total al garanțiilor de 7,5 miliarde de lei și de un buget al granturilor de maxim 900,68 milioane lei. Astfel, 10.704 beneficiari vor avea acces la finanțare pentru a-și continua activitatea.
Reglementare condiții pentru vânzarea unor imobile
A fost aprobată, de asemenea, ORDONANȚA DE URGENȚĂ pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 101/2011 privind reglementarea condițiilor pentru vânzarea unor imobile, proprietate privată a statului, aflate în administrarea Regiei Autonome „Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat”, a imobilelor proprietatea Regiei Autonome „Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat”, pentru reglementarea situaţiei juridice a unor imobile, pentru reglementarea cheltuielilor de cazare în unele situaţii speciale, precum şi pentru modificarea unor acte normative, precum şi pentru modificarea unui alt act normativ.
Actul normativ aduce modificări cu privire la reglementarea situației juridice a unor imobile, a cheltuielilor de cazare în unele situații speciale. Sunt și alte reglementări între care interzicerea participării la o nouă procedură de licitație pentru vânzarea imobilelor aflate în proprietatea statului și în administrarea RA-APPS pentru persoana fizică sau juridică care a adjudecat anterior un imobil și nu a încheiat contractual de vânzare sau nu a plătit prețul parţial/integral al bunului adjudecat în urma desfășurării licitației.
Sursa: dcbusiness.ro
Actualitate
Noile taxe stabilite de liderii coaliției de guvernare. Pentru ce vor plăti mai mult românii
Noile taxe stabilite de liderii coaliției de guvernare. Pentru ce vor plăti mai mult românii
Marți seara, după o ședință care a durat șase ore, liderii coaliției de guvernare (PSD-PNL-UDMR) au decis primele măsuri fiscale majore care urmează să fie aplicate firmelor și persoanelor fizice. Potrivit G4Media, coaliția a decis următoarele:
Venituri până în 4500 de lei, cu un impact bugetar de 3 miliarde lei/an până în 2023
Tinerii până în 26 de ani, deduceri de 15% din impozitul pe venit cu valoare maximă de 383 de lei
Deduceri pentru familiile care au copii (doar unul dintre părinți) 100 de lei/copil dacă copiii sunt înscriși la o formă de învățământ. (De la 4 copii in sus impozit pe venit zero)
La capitolul CONTRACTELE PART TIME
Contractele part time cu contribuții ca salariu minim pe economie, daca persoana are doar un singur contract de muncă.
Excepție vor face elevii/studenții care au vârsta până la 26 de ani, persoana care urmează o formă de ucenicie, pensionarul care beneficiază de pensie din sistemul public, persoane fizice care realizează venituri din salarii având mai multe contracte de munca cu timp parțial sau întreg iar valoarea cumulată din salarii depașeste salariul minim pe economie, persoanele cu dizabilități
La capitolul DIGITALIZAREA ANAF
După procesul digitalizării s-ar putea introduce gradual impozitul pe venitul global
La capitolul ACCIZE
Alcool, 20% acciza – 6 bani/litru – de la 1 ianuarie
Țigări, crește cu 31 de lei acciza, 60 de bani/pachet – de la 1 august
Combustibil – acciza neschimbată, sub condiția ca din paritatea leu-euro sa nu scadă
La capitolul TVA
Restaurante, catering, hoteluri – de la 5 la 9%
Locuințe – TVA 5% doar pentru o locuință pana la plafonul de 600.000 de lei dar și pana in 80mp2 utili.
Băuturi cu zahar – de la 9 la 19% (intra și berea fără alcool)
La capitolul IMPOZIT PE TRANZACȚII IMOBILIARE LA PERSOANE FIZICE
Se excludere deducerea de 90.000 de euro/imobil vândut
Se trece la impozitare de 1% pentru o locuință mai mare de 3 ani și impozit 3% pentru imobile de până în 3 ani (excepție moșteniri)
Se va elimina COTA FORFETARĂ PENTRU IMPOZITUL PE VENIT DIN CHIRII
La capitolul IMPOZIT PROPRIETATE
Pe grila notarială
Nu se mai face diferență între pers fizică versus persoană juridică
Se face clasificare de „rezidețial” și „nerezidențial”
Pe rezidential, impozitul – 0,1-0,2% si pe nerezidentiale 1 – 1,3%
La capitolul MICROINTERPRINDERI
Reducere plafon cu 500.000 euro
Limitare deținere control Maxim 3 microinterprinderi
Limitarea obiectului de activitate
Cel putin un angajat
Dividende de la 5 la 8%
Se elimina scuturile pentru companiile de stat si pensiile private
La capitolul PFA
scăderea plafonului de la 100.000 de euro la 25.000 euro/anual
La capitolul JOCURI DE NOROC
Se impozitează 40% din câstig (orice câstig), dar se va face analiză privind modalitatea de impozitare la nivel UE pentru a se aplica un model
La capitolul AGRICULTURA/CONSTRUCȚII
Scăderea palfonului de la 30.000 lei la 10.000 lei pentru facilități fiscale
La capitolul BENEFICII
Limitarea beneficiilor salariale impozitate favorabil la 33% (venituri anuale)
La capitolul VENITURI EXTRA SALARIALE
Sub 6 salarii minime brute – fara contributii
Între 6 si 12 salarii minime brute – contributii pt 6 salarii minim
Între 12 si 24 salarii minime brute – dau contributii cat pt 12 salarii minime
Peste 24 salarii minime brute – contributii ca pt 24 de salarii minime
Sursa: ziare.com
Actualitate
Plafonarea prețului la carburanți. Președintele Consiliului Concurenței: „Ar însemna să ne întoarcem în comunism”
Plafonarea prețului la carburanți. Președintele Consiliului Concurenței: „Ar însemna să ne întoarcem în comunism”
Plafonarea preţului la carburanţi este o măsură proastă care ne-ar duce înapoi în comunism, a spus miercuri, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chirițoiu, pentru AGERPRES.
Toate ţările din Uniunea Europeană se confruntă cu creşterea preţurilor la carburanţi, însă nu există suspiciuni că operatorii din sector profită de criza din piaţă şi scumpesc nejustificat, a arătat Chiriţoiu.
Avantajul României este că avem preţuri sub media UE la carburanţi.
Întrebat care este opinia sa cu privire la măsura pe care o pregăteşte Guvernul României, de reducere a preţului cu 50 de bani, care presupune şi deducerea unor taxe aplicate companiilor petroliere, el a precizat: „Este ceea ce se poate face. În contextul creşterilor mari de preţ, când creşte preţul materiilor prime, statul vrea să compenseze un pic această creştere şi îşi reduce taxele. Şi alte state din UE au luat măsura reducerii taxelor, ca să compenseze”, a mai spus Chiriţoiu.
„Plafonarea preţului ar însemna să ne întoarcem în comunism, când stăteam la coadă în benzinării. E greu să văd ce rost ar avea măsura aceasta, pentru că nu este o criză trecătoare care a izbucnit acum şi trece peste două săptămâni. Era de aşteptat să crească preţul petrolului după pandemie, pentru că în pandemie a fost la cotaţii scăzute, dar a crescut acum cu mult mai mult decât înainte de pandemie din raţiuni care se leagă de războiul din Ucraina”, a spus Chirițoiu pentru AGERPRES
Sursa: bugetul.ro
-
Sportacum 22 de ore
FOTO: Nicolae Stanciu, tată pentru a doua oară! Aflat în China, “tricolorul” s-a bucurat de o nouă fetiță, Zoe Carolina
-
Curier Județeanacum 19 ore
2 iulie| ”Ziua Rozelor” 2022, la Aiud și Ciumbrud. Concert 3 Sud Est, ateliere și artificii. PROGRAM
-
Sportacum 21 de ore
În faza regională a Cupei României, ediția 2022/2023 | CSU Alba Iulia – CS Gheorgheni (Harghita), în 9 iulie
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
Florin Cîțu a DEMISIONAT de la șefia Senatului: Cine va fi interimar
-
Actualitateacum 22 de ore
FOTO| MASACRU pe Drumul European 85: Sunt trei morți și șase răniți. A fost activat Planul Roșu de Intervenție
-
Politică Administrațieacum 20 de ore
Comunicat de presă| Deputatul Florin Roman, vicepreședintele Camerei Deputatilor: „Fermierii și beneficiarii de subventii nu vor avea de suferit ca urmare a reorganizării APIA”
-
Actualitateacum 14 ore
VIDEO| 16 iulie: Lae Dreghici, celebrul cascador albaiulian, anunță un SPECTACOL pentru fanii săi
-
Actualitateacum 22 de ore
Mașinile noi cu combustie internă, interzise la vânzare din 2035. Statele membre UE au aprobat planul Comisiei Europene
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
Cod GALBEN de caniculă în județul Alba: S-au amplasat corturi de prim-ajutor pe străzi. Unde se pot găsi
-
Politică Administrațieacum 24 de ore
Comunicat de presă| Beniamin Todosiu, deputat USR: „România nu e săracă! România e sărăcită prin incompetența actualei coaliții”
-
Sportacum 18 ore
FOTO: La turneul final Under 17, GT Sport Alba Iulia a pierdut semifinala cu ACSM Codlea
-
Curier Județeanacum 21 de ore
FOTO| A fost eliberat primul „număr verde” în județul Alba: Ce reprezintă acesta