Rămâi conectat

Actualitate

Cât vor plăti românii pentru energie electrică și gaze, din noiembrie: Ce spune ministrul Energiei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cât vor plăti românii pentru energie electrică și gaze, din noiembrie: Ce spune ministrul Energiei

Ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu, a dat asigurări că facturile la energie electrică și la gaze naturale vor fi, ca valoare, apoape identice cu cele din iarna anului trecut, în urma aplicării plafonării și compensării. El a prezentat calculele care arată că, teoretic, cel puțin, românii nu vor sta în frig în următoarele luni.

Între 30 si 300 kwh, compensație suplimentară este de 0,291 lei/kwh, iar în această categorie se află circa 60%, adică aproximativ 15 milioane de români vor beneficia de acest preț, obținut prin eliminarea tarifului de transport, accciză și certificat verde.” a explicat Popescu la postul de televiziune Realitatea TV.

Să presupunem că actualul preț de facturare este de 90 de bani, deci 90 de lei întreaga factură. Compensarea este de 29,1 lei, deci consumatorul va plăti 60,9 lei la 100 de kwh. Suma este dedusă direct din factură, el nu trebuie să facă nimic. Dacă ne uităm, este exact același preț era și în urmă cu un an.

Să presupunem că în lunile următoare prețul va sări peste 1 leu, dar atunci intervine plafonarea și îl readuce la 1 leu. Practic, indiferent cât va mai crește valoarea reală a consumului, pe factură va apărea 100 kwh x 1 leu, adică 100 de lei, din care se compensează aceeași sumă de 29,1 lei, rezultând 70,9 lei.” a explicat Virgil Popescu.

Ministrul Energiei a subliniat faptul că plafonul de compensare a fost ridicat de la 200 la 300 de kwh, pentru că, mai ales în perioada rece, un astfel de consum nu reprezintă un exces, ci mulți oameni cu venituri modeste trec de acest prag fiindcă n-au alte căi de a se încălzi.

În cazul gazelor naturale, plaja de plafonare este cuprinsă între 20 și 200 de mc. Prețul întreg ar fi de 370 lei/Mwh, dar prin eliminarea taxelor se ajunge la 250 de lei /Mwh.

În acest condiții, se aplică o compensare de 33% la prețul de 250 de lei, deci rezultă 67,2 lei compensare.

„M-am uitat pe o factură din decembrie 2020 și prețul era de 223 lei/Mwh, cu cele 2 tarife incluse. În prezent, ajungem la 225 lei, deci e aproape la fel”, a mai afirmat Popescu la emisiunea „Legile Puterii”.

Sursa: dcbusiness.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

PENSII 2025: Vechimea în muncă se scumpește de la 1 ianuarie. Românii trebuie să dea mai mulți bani pentru plata retroactivă a contribuțiilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

PENSII 2025: Vechimea în muncă se scumpește de la 1 ianuarie. Românii trebuie să dea mai mulți bani pentru plata retroactivă a contribuțiilor De la data de 1 ianuarie 2025, plata retroactivă a contribuțiilor pentru pensie va crește din cauza majorării salariului minim brut pe economie. Această informație este una pe care toți românii care […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea