Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Cât de înalt poate să fie gardul dintre doi vecini: De ce este necesar și care dintre vecini îl construiește

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cât de înalt poate să fie gardul dintre doi vecini: De ce este necesar și care dintre vecini îl construiește

Gardul dintre vecini a fost dintodeauna o problemă intens disputată la români. De foarte multe ori s-a ajuns în instanță din cauza gardului, dar au fost cazuri când s-a ajuns chiar și la spital. Care este înălțimea maximă pe care o poate avea gardul dintre vecini. Legea e clară. Ce nu ai voie să faci sub nicio formă când vine vorba de despărțitorul dintre proprietăți.

Cât de înalt trebuie să fie gardul dintre doi vecini. Legea arată clar înălțimea

Gardul crează multe probleme între vecini. Una dintre acestea este atunci când este amplasat pe proprietatea vecinului. O altă problemă se naște atunci când unul dintre proprietari refuză să participe cu bani la construirea gardului.

De asemenea, multe certuri au apărut după ce gardul nu a fost suficient de înalt, astfel încât vecinii s-au acuzat reciproc de „spionaj”.

De ce este necesar gardul

Construirea unui gard între vecini este necesară pentru evitarea intrării nelegale pe terenul dumneavoastră, respectiv pentru exploatarea terenului în mod nelegitim, precum și pentru protecție care este primordială înaintea oricăror argumente.

Cei care nu găsesc o rezolvare pentru gardul dintre ei ajung să se adreseze instanței. Cu această ocazie se constată chiar și o suprapunere de terenuri, astfel că lucrurile se complică și mai tare.

Potrivit legii, nu suntem obligați ca fiecare proprietate să fie împrejmuită de un gard. Legea spune că îngrădirea proprietății este un drept și nu o obligație.

Cât de înalt poate să fie gardul despărțitor

De asemenea, reglementarile de urbanism din unele zone ale țării pot permite sau nu ridicarea unui gard de o anumită înălțime, dar legea stipulează că practic peste înălțimea de 2 metri nu se pot construi decât dacă regulamentele de urbanism indică condiții derogatorii.

În lipsa unor dispoziţii legale, a regulilor de urbanism sau a obiceiului locului, înălţimea zidului comun se stabileşte de părţi, dar fără a depăşi 2 metri, socotindu-se şi coama zidului.

Ce spune Legea

„Astfel, înălțimea gardului dintre vecini este de maximum 2 metri cu derogările de rigoare. Astfel, un gard despărțitor între vecini nu trebuie să încalce nici dreptul la proprietate și posesie al vecinului și nici nu trebuie să fie amplasat doar pe o singură parte a unei proprietăți și în același timp trebuie să permită și scurgerea apei de pe el, pe ambele fonduri de proprietate”, arată Art. 662 alin. 2 Cod Civil- (2).

Cine construiește gardul dintre vecini

În ceea ce privește construcția gardului dintre proprietăți, acesta trebuie să fie construit în mod obligatoriu de către ambii vecini.

Oricare dintre vecini îi poate obliga pe proprietarii fondurilor învecinate să contribuie la construirea unei despărţituri comune, mai arată Articolul 662.

Sursa: playtech.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc! Tudor Limbean, cunoscut ca și Micul Patriot din județul Alba, nu putea lipsi de cel mai mare eveniment dedicat diasporei românești din Belgia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea