Cât costă o poliţă RCA în 2014 şi cum poţi beneficia de reducere?

RCAVehiculele înregistrate sau înmatriculate care circulă pe drumurile publice, cu excepţia celor cu tracţiune animală, trebuie să aibă o asigurare obligatorie pentru răspundere civilă (RCA) în caz de pagube produse terţilor prin accidente de circulaţie. Preţul unei astfel de poliţe poate varia de la o societate de asigurare la alta.

Tarifele de prime aferente asigurării obligatorii RCA diferă de la societate la societate, întrucât acestea îşi stabilesc propriile tarife de prima RCA şi le notifica Autorităţii de Supraveghere Financiară, fără că preţurile să fie supuse aprobării, după cum precizează instituţia pe site-ul propriu.

ELIT

În ceea ce priveşte societăţile de asigurare autorizate de ASF pentru a practica asigurări obligatorii de răspundere civilă auto, acestea sunt în număr de 11: S.C. ABC Asigurări-Reasigurări S.A.; S.C. Allianz – Țiriac Asigurări S.A.; S.C. Generali România Asigurare Reasigurare S.A.; S.C. Asigurarea Românească – Asirom Vienna Insurance Group S.A.; S.C. Euroins România Asigurare Reasigurare S.A.; S.C. Societatea Comercială de Asigurare – Reasigurare Astra S.A.; S.C. Omniasig Vienna Insurance Group S.A.; S.C. Carpatica Asig S.A.; S.C. Groupama Asigurări S.A.; S.C. Uniqa Asigurări S.A.; S.C. Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A.

Majoritatea societăţilor de asigurare au un calculator online, unde, pentru a afla costul asigurării, nu trebuie decât să introduceţi datele şi informaţiile despre autovehiculul pentru care doriţi să încheiaţi poliţa.

*De ce reduceri poţi beneficia când închei o poliţă RCA?

La calcularea unei poliţe RCA sunt luate în considerare mai multe date ce pot influenţa preţul asigurării. Mai precis, preţul asigurării poate scădea considerabil, în funcţie de mai multe caracteristici, dintre care:

– capacitatea cilindrică a autoturismului
– vârsta proprietarului: posesori de autoturisme cu vârsta mică plătesc o primă de asigurare mai mare
– mediul rural/mediu urban

Reducerile ce pot fi aplicate la încheierea unei poliţe RCA sunt prevăzute inclusiv de normele privind asigurarea obligatorie, care stabilesc următoarele: „Sistemul de corectare a primei de asigurare de bază va permite acordarea unor reduceri cumulate/succesive până la un nivel de maximum 25%, cu excepţia reducerilor acordate pensionarilor şi persoanelor cu deficienţe locomotorii, precum şi a celor stabilite prin sistemul bonus-malus”.

Mai precis, există 3 categorii de reduceri ce se pot aplica la încheierea poliţei RCA:

– reduceri prin efectul unor legi, pe care le pot acorda asiguratorii;
– reducerile opţionale, acordate doar de unii asiguratori în funcţie de strategia lor de vânzări;
– reducerile prin istoricul de daunalitate.

*Ce este RCA?

Asigurarea RCA este o asigurare prin care terţii prejudiciaţi în urma unui accident auto, produs din vina conducătorului auto asigurat, primesc despăgubiri pentru daunele materiale şi/sau decesul ori vătămările corporale suferite în acel accident.

Toate persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării/înregistrării în România au obligaţia de a încheia asigurarea RCA şi de a aplică pe parbrizul vehiculului într-un loc vizibil din exterior vigneta primită odată cu poliţa de asigurare. „Scopul acestei asigurări este că cel păgubit să primească despăgubiri pentru daunele suferite, indiferent de situaţia materială a celui care a produs pagubă”, se menţionează într-o informare realizată de ASF.

Instituţia atrage, de asemenea, atenţia că un contract de asigurare RCA în România poate fi încheiat cu oricare din societăţile de asigurare autorizate în acest sens cu condiţia ca autovehiculul să fie înmatriculat sau urmează să fie înmatriculat în România.

Asigurarea obligatorie RCA este valabilă pe: teritoriul României; teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene şi cele aparţinând Spaţiului Economic European; teritoriul statelor care leagă direct două ţări membre ale Uniunii Europene în care nu există birou naţional. Asiguratorii pot extinde valabilitatea teritorială a poliţei. „Ţările în care asigurarea este valabilă sunt precizate în poliţa”, precizează ASF.

Fără a se depăşi limitele de despăgubire prevăzute în contractul de asigurare RCA, în condiţiile în care evenimentul asigurat s-a produs în perioada de valabilitate a poliţei de asigurare RCA, se acordă despăgubiri, în formă bănească, pentru:

– vătămări corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial;
– pagube materiale;
– pagube consecinţă a lipsei de folosinţă a vehiculului avariat;
– cheltuieli de judecată efectuate de către persoana prejudiciată.

Sursa: avocatnet.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă| Sorin Ioan Bumb: Comunitățile locale din mediul rural pot accesa mai ușor fonduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii și pentru îmbunătățirea conectivității cu mediul urban

Utilizarea fondurilor europene pentru dezvoltarea comunităților locale este mai importantă ca niciodată începând cu acest an, programarea europeană 2021-2027 alocând… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro