Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Cultură Educație

Câştigătorii Olimpiadei Naţionale de Istorie şi-au primit premiile

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ieri, 21 aprilie, la Casa de Cultură a Sindicatelor a avut loc festivitatea de premiere a laureaţilor celei de-a XXXV-a ediţii a Olimpiadei Naţionale de Istorie, găzduită de municipiul Alba Iulia în vacanţa de primăvară a elevilor. Pe lângă membrii Comisiei naţionale de istorie, organizatori şi oficialităţi judeţene şi locale, la eveniment a luat parte şi secretarul de stat al Ministerului Educaţiei, conjudeţeana noastră Oana Badea, care a ţinut să-i felicite pe elevi, profesori, dar şi pe organizatori. Au fost înregistrate în total 49 de contestaţii, una depusă de elevul Cătălin Briciu (Colegiul Naţional „HCC”), dar niciuna dintre acestea nu a fost admisă, astfel că topul iniţial nu a mai fost modificat. În clasamentul final, judeţul Alba a cucerit un titlu de vicecampioană şi 4 menţiuni prin: Mădălina Nistor (premiul II), care este calificată şi la faza naţională a olimpiadei de limba română, Paula Ghergu (ambele de la Colegiul Naţional „HCC”, profesor Daniela Cetean), Ioana Lazăr (Şcoala „Mihai Eminescu” Alba Iulia, prof. Daniel Boian), Alexandra Ionela Oltean şi Alexandru Drugă (ambii de la Colegiul Militar „Mihai Viteazul”, prof. Paraschiva Fărcaş), cu toţii meritând din plin sincere felicitări.
Premiile au fost înmânate de prof. univ. dr. Iacob Mârza, preşedintele Comisiei naţionale de istorie. În afara premiilor şi menţiunilor oferite de MECTS, au mai fost oferite menţiuni speciale din partea Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia. Conf. univ. dr. Octavian Tătar a anunţat că ocupanţii podiumului de premiere aflaţi în ultimii doi ani de studiu vor fi admişi fără concurs la Facultatea de Istorie (fără aplicarea criteriilor de selecţie). Candidaţii care au obţinut premiile I, II, III la nivel naţional sau judeţean vor beneficia şi de o bursă specială din partea universităţii în cuantum de 200 de lei/lună pentru anul I de studiu, putând obţine şi alte tipuri de burse. De asemenea, Universitatea „1 Decembrie 1918” a oferit şi 4 premii speciale liceenilor albaiulieni, constând în diplomă de merit şi cărţi de specialitate, pentru pasiunea cu care studiază istoria şi pentru originalitatea lucrărilor. Într-un top al olimpiadei unde principalul criteriu a fost punctajul, judeţul Alba s-a clasat pe un onorant loc 13, înaintea unor judeţe mult mai mari şi mai bine cotate, ca Prahova, Gorj, Dâmboviţa, Mehedinţi, pe podium aflându-se, în ordine, judeţele Bacău, Suceva şi Cluj.
Iată câteva opinii din partea participanţilor:
lCristina Păun, clasa a VIII-a (Piatra Neamţ), premiul I: „A fost un premiu neaşteptat. Când am participat la faza locală nu m-am aşteptat să ajung până aici. Este incredibil. Sunt foarte mulţumită şi recunoscătoare, pentru că m-au ajutat atâtea persoane care au crezut în mine. Organizarea a fost mulţumitoare. Oraşul este foarte frumos şi cred că a fost o idee strălucită să se organizeze etapa naţională aici, la Alba Iulia”.
lIoana Mare, clasa a IX-a (Bacău), premiul I: „Am muncit foarte mult pentru această olimpiadă, fiind şi la profilul matematică-informtică, intensiv engleză. Mi-am dorit foarte mult să câştig, pentru că şi anul trecut am cucerit premiul I la Olimpiada Naţională de Istorie pe care a găzduit-o oraşul nostru, Bacău. Mai mult, am fost singurul reprezentant al judeţului la clasa a IX-a. Mulţumesc lui Dumnezeu şi mulţumesc foarte, foarte mult tuturor celor care m-au ajutat şi au avut încredere în mine. Istoria este o pasiune pentru mine, deoarece gândurile mele se îndreaptă spre medicină sau astro-fizică. Alba Iulia este un oraş interesant şi mult mai liniştit decât Bacăul”.
lprof. dr. Doru Dumitrescu, inspector general MECTS: „Olimpiada Naţională de Istorie s-a desfăşurat în condiţii normale la Alba Iulia. Ca nivel de dificultate, subiectele au avut un grad mediu. Comparativ cu ediţia precedentă de la Bacău, am constatat un plus de calitate la elevii din clasele X şi XII, o constanţă la clasele a VIII-a şi a XI-a şi, din păcate, un uşor regres la cei din clasa a IX-a. Oricum, toţi merită felicitări pentru că au ajuns până aici”. Felicitări tuturor! Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!


Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Festivalul Internațional de Teatru „Povești” 2024 debutează la Alba Iulia în luna mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Festivalul Internațional de Teatru „Povești” 2024 debutează la Alba Iulia în luna mai Ioana Bogățan: „Festivalul și publicul suferă de fapt pentru că, de multe ori, trebuie să renunțăm la anumite spectacole deoarece nu avem săli cu dotările tehnice de care este nevoie” În luna mai, la Alba Iulia se desfășoară Festivalul Internațional de Teatru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea