Rămâi conectat

Cultură Educație

Câştigătorii Olimpiadei Naţionale de Istorie şi-au primit premiile

Publicat

în

Ieri, 21 aprilie, la Casa de Cultură a Sindicatelor a avut loc festivitatea de premiere a laureaţilor celei de-a XXXV-a ediţii a Olimpiadei Naţionale de Istorie, găzduită de municipiul Alba Iulia în vacanţa de primăvară a elevilor. Pe lângă membrii Comisiei naţionale de istorie, organizatori şi oficialităţi judeţene şi locale, la eveniment a luat parte şi secretarul de stat al Ministerului Educaţiei, conjudeţeana noastră Oana Badea, care a ţinut să-i felicite pe elevi, profesori, dar şi pe organizatori. Au fost înregistrate în total 49 de contestaţii, una depusă de elevul Cătălin Briciu (Colegiul Naţional „HCC”), dar niciuna dintre acestea nu a fost admisă, astfel că topul iniţial nu a mai fost modificat. În clasamentul final, judeţul Alba a cucerit un titlu de vicecampioană şi 4 menţiuni prin: Mădălina Nistor (premiul II), care este calificată şi la faza naţională a olimpiadei de limba română, Paula Ghergu (ambele de la Colegiul Naţional „HCC”, profesor Daniela Cetean), Ioana Lazăr (Şcoala „Mihai Eminescu” Alba Iulia, prof. Daniel Boian), Alexandra Ionela Oltean şi Alexandru Drugă (ambii de la Colegiul Militar „Mihai Viteazul”, prof. Paraschiva Fărcaş), cu toţii meritând din plin sincere felicitări.
Premiile au fost înmânate de prof. univ. dr. Iacob Mârza, preşedintele Comisiei naţionale de istorie. În afara premiilor şi menţiunilor oferite de MECTS, au mai fost oferite menţiuni speciale din partea Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia. Conf. univ. dr. Octavian Tătar a anunţat că ocupanţii podiumului de premiere aflaţi în ultimii doi ani de studiu vor fi admişi fără concurs la Facultatea de Istorie (fără aplicarea criteriilor de selecţie). Candidaţii care au obţinut premiile I, II, III la nivel naţional sau judeţean vor beneficia şi de o bursă specială din partea universităţii în cuantum de 200 de lei/lună pentru anul I de studiu, putând obţine şi alte tipuri de burse. De asemenea, Universitatea „1 Decembrie 1918” a oferit şi 4 premii speciale liceenilor albaiulieni, constând în diplomă de merit şi cărţi de specialitate, pentru pasiunea cu care studiază istoria şi pentru originalitatea lucrărilor. Într-un top al olimpiadei unde principalul criteriu a fost punctajul, judeţul Alba s-a clasat pe un onorant loc 13, înaintea unor judeţe mult mai mari şi mai bine cotate, ca Prahova, Gorj, Dâmboviţa, Mehedinţi, pe podium aflându-se, în ordine, judeţele Bacău, Suceva şi Cluj.
Iată câteva opinii din partea participanţilor:
lCristina Păun, clasa a VIII-a (Piatra Neamţ), premiul I: „A fost un premiu neaşteptat. Când am participat la faza locală nu m-am aşteptat să ajung până aici. Este incredibil. Sunt foarte mulţumită şi recunoscătoare, pentru că m-au ajutat atâtea persoane care au crezut în mine. Organizarea a fost mulţumitoare. Oraşul este foarte frumos şi cred că a fost o idee strălucită să se organizeze etapa naţională aici, la Alba Iulia”.
lIoana Mare, clasa a IX-a (Bacău), premiul I: „Am muncit foarte mult pentru această olimpiadă, fiind şi la profilul matematică-informtică, intensiv engleză. Mi-am dorit foarte mult să câştig, pentru că şi anul trecut am cucerit premiul I la Olimpiada Naţională de Istorie pe care a găzduit-o oraşul nostru, Bacău. Mai mult, am fost singurul reprezentant al judeţului la clasa a IX-a. Mulţumesc lui Dumnezeu şi mulţumesc foarte, foarte mult tuturor celor care m-au ajutat şi au avut încredere în mine. Istoria este o pasiune pentru mine, deoarece gândurile mele se îndreaptă spre medicină sau astro-fizică. Alba Iulia este un oraş interesant şi mult mai liniştit decât Bacăul”.
lprof. dr. Doru Dumitrescu, inspector general MECTS: „Olimpiada Naţională de Istorie s-a desfăşurat în condiţii normale la Alba Iulia. Ca nivel de dificultate, subiectele au avut un grad mediu. Comparativ cu ediţia precedentă de la Bacău, am constatat un plus de calitate la elevii din clasele X şi XII, o constanţă la clasele a VIII-a şi a XI-a şi, din păcate, un uşor regres la cei din clasa a IX-a. Oricum, toţi merită felicitări pentru că au ajuns până aici”. Felicitări tuturor! Robert GHERGU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare