Rămâi conectat

Curier Județean

Cărți noi în colecțiile Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba: Peste 46.000 de lei pentru 977 de noi titluri de carte și 1559 de noi unități de bibliotecă

Publicat

în

Cărți noi în colecțiile Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba: Peste 46.000 de lei pentru 977 de noi titluri de carte și 1559 de noi unități de bibliotecă

Urmare a unor statistici realizate prin intermediul proiectului 7.1 SSCS (Statistică, Studii, Cercetări, Sondaje) din programul managerial actual al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba s-a constatat că nevoia de lectură în rândul membrilor comunității a crescut simțitor în ultimul an. Acest lucru se datorează pe de o parte faptului că suntem nevoiți să petrecem mai mult timp acasă, iar pe de altă parte faptului că Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba are o politică de achiziție de carte și periodice care se derulează continuu și în mod constant pe tot parcursul anului și ținând cont de preferințele și nevoile beneficiarilor.

Așa se face că în trimestrul al III-lea al anului 2021, colecțiile Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba s-au îmbogățit cu 977 de noi titluri de carte, respectiv cu 1559 de noi unități de bibliotecă. Bugetul alocat pentru derularea proiectul 1.1 Achiziție carte și periodice a fost de 45000,00 lei (44000,00 lei pentru achiziție de carte iar 1000,00 lei pentru achiziție de ziare și reviste), la care s-a adăugat bugetul rămas necheltuit în trimestrul al II-lea, respectiv suma de 1845,74 lei (1245,74 lei la carte și 600,00 lei la ziare și reviste).

Din această sumă totală au fost achiziționate noi titluri de carte în valoare de 45391,42 lei și ziare și reviste în valoare de 1145,00 lei, în total fiind cheltuită suma de 46536,42 lei. De menționat că de la începutul anului 2021 au fost achiziționate 1836 de titluri și un număr de 3206 unități de bibliotecă, valoarea alocată pentru aceste achiziții fiind de 89690,68 lei. Cărțile achiziționate au fost în marea lor majoritate din domeniul literatură română și străină dar și cărți de psihologie, religie, istorie și critică literară, medicină drept, etc. Alături de achiziția de carte, colecțiile bibliotecii au fost îmbogățite prin intermediul proiectului 1.2 Donații, cu un număr de 1500 unități de bibliotecă, acestea constând în cărți, ziare și reviste.

Electrica Furnizare Discount

Seriozitatea și profesionalismul echipei bibliotecii, alături de politica de achiziție a noilor apariții editoriale, au făcut ca serviciile de împrumut la domiciliu pentru copii și adulți, singurele operante în acest moment, să-și crească în mod constant numărul de utilizatori. Pe lângă aceste servicii, personalul bibliotecii a continuat proiectele de popularizare a cărții și a scriitorilor prin activități de animație culturală și a introdus în circuitul biblioteconomic noi servicii cum ar fi: InfoPoint, Împrumut la domiciliu sau servicii de promovare a colecțiilor prin intermediul platformelor online. Toate aceste noi servicii s-au bucurat de o largă popularitate în rândul comunității, ba mai mult, noul mod de abordare generat de necesitatea impusă de apariția pandemiei au constituit de multe ori exemple de bune practici, fiind preluate și implementate și de alte biblioteci din țară.

Publicitate

Curier Județean

FOTO| Trei turiști au fost recuperați în siguranță după ce au avut nevoie de ajutorul Salvamont ALBA în zona montană  de lângă Sălciua

Publicat

în

FOTO| Trei turiști au fost recuperați în siguranță după ce au avut nevoie de ajutorul Salvamont ALBA în zona montană  de lângă Sălciua

Serviciul Public Județean Salvamont Salvaspeo Alba a intervenit în urma unui apel venit prin 112.

Salvatorii Montani din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont Alba au intervenit în zona comunei Sălciua pentru a ajuta trei persoane din Turda care la venirea întunericului nu erau echipate corespunzător pentru timp de noapte.

Cele trei persoane au fost aduse în siguranță la baza muntelui. La acțiune au participat trei salvatori montani și doi voluntari.

Electrica Furnizare Discount

Citește mai mult

Curier Județean

Refacerea ecologică a Râului Mureș, prin popularea cu pește, pe masa consilierilor locali din Alba Iulia

Publicat

în

Refacerea ecologică a Râului Mureș, prin popularea cu pește, pe masa consilierilor locali din Alba Iulia

Pe masa consilierilor locali din Alba Iulia, din data de 27 octombrie, se află și proiectul de hotărâre privind aprobarea acţiunii de refacere ecologică prin populare cu peşte a Râului Mureş.

Pentru susţinerea şi implementarea unui proiect de populare a Râului Mureş cu crap se impune încheierea unui protocol de parteneriat cu Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Alba. Acest proiect se doreşte o continuare a proiectului derulat în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba lulia, finalizat cu o populare cu peste 1000 buc de cegă, în 22 decembrie 2017, în zona Municipiului Alba lulia, iar ulterior cu crap.

Electrica Furnizare Discount

Analizând speciile în declin, dar şi speciile cele mai uşor adaptabile, care să satisfacă şi să acopere o nişă cât mai largă din ecosistem propunerea AJVPS Alba de a încerca să populeze cu o specie prolifică, nepretenţioasă , rezistentă la poluare şi variaţii majore de debite – CRAPUL.

Importanţa proiectului constă în contribuţia la refacerea ecosistemului acvatic, respectiv repopularea Râului Mureş cu crap, respectiv conştientizarea populaţiei, a pescarilor sportivi şi a tinerilor asupra păstrării unui mediu sănătos, încercând şi educarea pescarilor sportivi privind un pescuit sustenabil şi cu perspective de dezvoltare în viitor. Totodată se precizează că acţiunile de refacere a mediului, a faunei şi a florei, sunt necesare în prezent pentru a contribui la refacerea mediului înconjurător şi la dezvoltarea durabilă, orice acţiune în acest sens fiind un semnal pozitiv atât pentru albaiulieni, cât şi pentru agenţii economici, a căror implicare ar trebui să fie activă în anii viitori.

Bugetul solicitat pentru implementarea proiectului de repopulare cu crap este 15000 lei, sumă din care Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Alba va achiziţiona de la o crescătorie autorizată, cu Certificat de Conformitate 1000 kg crap.

Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Alba va promova acţiunea de populare, va mediatiza susţinerea financiară asigurată de Primăria municipiului Alba lulia şi va depune până la data de 31.12.2021 un raport descriptiv şi decontul aferent implementării proiectului.

Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Mobilizare la lucrările pentru drumul care deservește Zona de Dezvoltare Economică Ciugud: Când va fi terminată șoseaua modernă cu 3 benzi, trotuare și pistă de biciclete

Publicat

în

Mobilizare la lucrările pentru drumul care deservește Zona de Dezvoltare Economică Ciugud: Când va fi terminată șoseaua modernă cu 3 benzi, trotuare și pistă de biciclete

Lucrările la Drumul Județean 107 sunt în plină desfășurare, tronsonul care se află în apropierea Autostrăzii A 10 Sebeş – Turda şi face legătura directă cu DN 1 – varianta de ocolire a Municipiului Alba Iulia, urmând să fie terminat până la finalul acestui an.

Drumul va fi lărgit la trei benzi pe acest sector, banda suplimentară urmând a fi folosită în special pentru stocarea TIR-urilor. Pe lângă reparaţiile realizate asupra structurii rutiere, se vor realiza 3 podeţe noi şi un podeţ dalat, va fi amenajată alee pentru pietoni şi biciclişti, se vor amplasa 2 staţii de autobuz şi se vor asigura accesele la proprietăţi.

„Încheiem săptămâna cu fotografiile lucrărilor care se desfășoară pe Drumul Județean 107 (Calea Alba Iulia), drumul care deservește Zona de Dezvoltare Economică Ciugud. Investiția este un exemplu de colaborare administrativă între Primăria Ciugud și Consiliul Județean Alba, care a decis să finanțeze această lucrare pentru a sprijini dezvoltarea economică a comunei și a județului. În final, drumul va fi o șosea modernă cu 3 benzi, cu trotuare și pistă de biciclete.

Electrica Furnizare Discount

Și da, lucrările vor fi terminate în acest an!

Vă rugăm să circulați cu prudență în zonă până la finalizarea lucrărilor! Mulțumim, șoferilor și agenților economici, pentru înțelegere!”, au scris reprezentanții primăriei Ciugud pe facebook.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare