Rămâi conectat

Ştirea zilei

Care sunt cele mai puternice companii din Alba, care au crescut cifra de afaceri a județului cu peste 100% în ultimii ani

Publicat

în

Care sunt cele mai puternice companii din Alba, care au crescut cifra de afaceri a județului cu peste 100% în ultimii ani?

Economia județului Alba este predominant îndreptată spre sectorul industriei – în special industria prelucrătoare. În prezent pilonii principali ai industriei județului Alba care au cea mai mare pondere sunt:

  • fabricarea autovehiculelor de transport;
  • industria de prelucrare a lemnului;
  • industria alimentară;
  • fabricarea echipamentelor electrice;
  • fabricarea de mașini, utilaje și echipamente;

Acestora li se adaugă următoarele domenii care au o pondere mai mică în economia judeţului: fabricarea articolelor de voiaj şi a încălțămintei și fabricarea produselor din minerale nemetalifere.

Elit - Gustul Desăvârșit

De menţionat este faptul că domeniul fabricarea articolelor de voiaj şi a încălţămintei a prosperat începând cu sfârşitul anilor ’90 ca urmare a dezvoltării producţiei în sistem lohn, reprezentat de societăţile Arieşul Conf S.A. de la Baia de Arieş, Fair Play Impex S.R.L. din Alba Iulia în domeniul textil, Rapel S.A. în domeniul confecţiilor din piele şi în domeniul confecţionării încălţămintei Rekord S.R.L. şi Matin Maier S.R.L. din Alba Iulia. Industria extractivă şi chimică sunt două ramuri cu tradiţie îndelungată, puternic afectate de restructurările masive din ultimele decenii, care dispun totuşi de un potenţial ridicat de dezvoltare în condiţiile efectuării unor investiţii majore de modernizare, precum şi a unui management performant.

Principalele firme cu sediul în județul Alba având industria ca obiect principal de activitate:

•  Extracția minereurilor neferoase, a sării și a materialelor și rocilor de construcție: Cuprumin;

•  Industria alimentară și a băuturilor: Transavia, Albalact, Jidvei, Alpin 57 Lux, Prefera Foods, Transeuro, Montana Popa, Solina Romania;

• Industria de prelucrare a lemnului și producerea mobilei: Holzindustrie Schweighofer, Kronospan Sebeş, Transilvania Production, Alredia, Stratuscom, Savini Due;

• Industria confecțiilor textile și încălțămintei: Arieșul Conf, Ciserom, Fair Play Impex, Lenjerie Werk 83, Rekord, Galway Sport, Matin Maier, Rapel;

• Industria construcțiilor de mașini: Star Transmission, Star Assembly, Bosch Rexroth, Uzina Mecanică Cugir, IAMU, Nova Grup, VCST Automotive Production Alba;

• Industria betonului și a produselor din beton pentru construcții: Elis Pavaje, Florea Grup, Prebet Aiud;

• Industria metalurgică: Saturn;

• Industria porțelanului: Apulum, IPEC, Axa Porcelaine;

• Industria hârtiei și cartonului: Pehart TEC.

În judeţul Alba, producţia industrială realizată în decursul perioadei analizate a înregistrat o creştere de la 10353.3 mil. lei în anul 2014 la 12297.5 mil. lei în 2016, singura creştere semnificativă (2,75%) se observă în domeniul fabricării autovehiculelor de transport şi o uşoară creştere în domeniul fabricării produselor din minerale nemetalice. O scădere majoră se observă în sectorul industriei de prelucrare a lemnului cu 0,23%.

În perioada 2013 – 2016 cele mai multe întreprinderi mari şi mijlocii ale judeţului erau înregistrate în domeniul serviciilor, urmate de cele din domeniul industriei prelucrătoare şi extractive, în timp ce numărul cel mai ridicat de întreprinderi mijlocii este reprezentat de cele din industria prelucrătoare şi extractivă, urmate de servicii. Întreprinderile mici şi microîntreprinderile îşi desfăşoară activitatea preponderent în domeniul serviciilor şi al comerţului.

La data de 15 iunie 2017, în judeţul Alba erau înregistrate un număr total de 16.383 firme din care: – societăţi 8.688 din care:

  • societăţi pe acţiuni – 124;
  • societăţi cu răspundere limitată – 8.491;
  • societăţi în nume colectiv – 72;
  • societăţi în comandită simplă – 1; – cooperative agricole – 25; – regii de interes local – 6; – diverse sucursale – 1; – asociaţii familiale şi persoane fizice – 7.663;

Cifra de afaceri a judeţului Alba a crescut cu 123% în ultimii şapte ani. Evoluţia este dată, în principal, atât de investiţiile companiilor cu sedii în judeţul Alba, dar cu afaceri în ţară şi peste hotare, cât şi ale concernelor străine, în special din industria componentelor auto. În topul naţional, judeţul Alba este situat pe locul 18 cu o cifră de afaceri de 14,8 mld lei în anul 2015.

Bilanțul activităților economice realizate în judeţul Alba după criteriul volumului cifrei de afaceri în perioada 2013-2015 ne arată că sectorul industrie generează peste jumătate din cifra de afaceri totală a firmelor din judeţ, urmat de sectorul comerț care se menţine la 26%. Sectorul transport deţine o pondere de 7%, urmat de sectorul construcţii cu 6% şi sectoarele servicii, respectiv agricultură, cu ponderi de 5% din cifra totală de afaceri.

Un alt indicator important în descrierea mediului economic al judeţului Alba îl reprezintă Produsul Intern Brut (PIB) care reflectă suma valorii de piață a tuturor mărfurilor și serviciilor destinate consumului final, produse în toate ramurile economiei (agricultura, industria şi serviciile) în interiorul judeţului. Astfel, potrivit datelor publicate de Comisia Naţională a Prognoză (CNP), judeţul Alba a înregistrat în 2016 una dintre cele mai mari rate de creştere economică la nivel naţional, de 5,8%, comparativ cu 2015, fiind situat pe locul trei după judeţele Maramureş şi Cluj (6,2% şi 6%) şi urmate de judeţul Harghita, cu o creştere a PIB de 5,7% în 2016, şi de judeţele Bacău, Iaşi, Caraş-Severin şi Covasna (toate cu 5,5%).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

25 mai. Serviciul de distribuţie a gazelor naturale va fi sistat temporar într-o localitate din județul Alba. Recomandări pentru consumatori

Publicat

în

25 mai. Serviciul de distribuţie a gazelor naturale va fi sistat temporar într-o localitate din județul Alba. Recomandări pentru consumatori

Pentru efectuarea unor lucrări specifice la sistemul de distribuție, compania Delgaz Grid este nevoită să sisteze temporar alimentarea cu gaze naturale miercuri, 25 mai, între orele 09.00-14.00, în localitatea Uioara de Sus din județul Alba.

Compania solicită consumatorilor să închidă toate focurile, iar după reluarea distribuţiei gazelor naturale să supravegheze modul de ardere a acestora timp de 30 minute.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cazul în care simt miros specific de gaz, consumatorii sunt rugaţi să anunţe imediat dispeceratul de urgenţă al Delgaz Grid la unul dintre numerele de telefon: 0800.800.928 (număr gratuit, apelabil din principalele reţele de telefonie fixă şi mobilă) sau 0265.200.928 (număr taxabil cu tarif local din reţeaua Telekom şi cu tariful operatorului din toate celelalte reţele de telefonie).

Compania regretă disconfortul creat şi mulţumeşte clienţilor pentru înţelegerea şi sprijinul acordat pentru desfăşurarea acestor lucrări.

Despre Delgaz Grid

Delgaz Grid, compania de distributie din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 24.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău) şi o reţea de electricitate de 83.000 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui. De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit peste 1,9 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 2,7 miliarde de euro.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

ACCIDENT tragic la o firmă din Alba: Un muncitor srilankez a DECEDAT după ce o remorcă pe care o repara a căzut peste el. Bărbatul era în ziua lui liberă

Publicat

în

ACCIDENT tragic la o firmă din Alba: Un muncitor srilankez a DECEDAT după ce o remorcă pe care o repara a căzut peste el. Bărbatul era în ziua lui liberă

Sâmbată 21 mai 2022 în jurul orei 8.15, la punctul de lucru al unei firme din Sebeș, județul Alba, s-a produs un eveniment deosebit de grav soldat cu decesul unui muncitor din Sri Lanka, în vârstă de 27 de ani.

Potrivit ITM Alba, victima avea permis de muncă pentru a desfășura activitate la o altă societate din Sebeș. La data producerii evenimentului victima era liberă, aceasta având locul de cazare în barăcile societății unde s-a produs evenimentul.

Victima repara o remorcă a societății unde era cazată, acesta prin cădere l-a prins sub ea lovindu-l.

Elit - Gustul Desăvârșit

În curs se desfășoară cercetări pentru a stabili împrejurările și cauzele care au dus la producerea accidentului mortal.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

23 mai 2022, COVID-19 în Alba. 2 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

Publicat

în

23 mai 2022, COVID-19 în Alba. 2 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

La nivelul județului Alba, luni, 23 mai 2022, s-au înregistrat 2 cazuri noi de infectare cu COVID-19 potrivit datelor transmise de DSP Alba. Raportul prezintă și incidența actualizată și cazurile active de coronavirus pe localități.

Citește și situația cazurilor din Alba, de ieri, 22 mai 2022, COVID-19 în Alba. 5 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Alba, nu a fost înregistrat niciun deces, în rândul persoanelor bolnave de COVID-19.

Elit - Gustul Desăvârșit

Astfel, numărul total al cazurilor înregistrate rămâne la 53857 de persoane confirmate, 52491 persoane vindecate, 1.290 decese.

Duminică, în județul Alba au fost prelucrate în total 194 teste, 124 PCR, 67 teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 467361 mai exact, 357392 de teste PCR și 109969 de teste rapide.

Localitățile din care provin cele 2 noi cazuri de coronavirus:

ALBA IULIA – 2

Lista cazurilor active de COVID-19 și INCIDENȚA LOCALITĂȚILOR din județul Alba:
Localitate Populatie Incidenta Cazuri active
POŞAGA 892 1.12 1
POIANA VADULUI 1041 0.96 1
VALEA LUNGĂ 3119 0.96 3
LUPŞA 2838 0.7 2
CETATEA DE BALTĂ 3063 0.65 2
CIUGUD 3295 0.61 2
NOŞLAC 1814 0.55 1
ŞONA 4365 0.46 2
LOPADEA NOUĂ 2497 0.4 1
MUNICIPIUL ALBA IULIA 76681 0.37 28
METEŞ 2749 0.36 1
ŞUGAG 2856 0.35 1
MUNICIPIUL BLAJ 20603 0.29 6
ORAŞ OCNA MUREŞ 13781 0.29 4
ORAŞ CUGIR 25348 0.28 7
MUNICIPIUL AIUD 25110 0.24 6
GALDA DE JOS 4410 0.23 1
SĂSCIORI 6474 0.15 1
ORAŞ TEIUŞ 7141 0.14 1
ORAŞ ZLATNA 7780 0.13 1
MUNICIPIUL SEBEŞ 32854 0.12 4
ALBAC 1940 0 0
ALMAŞU MARE 1195 0 0
ARIEŞENI 1534 0 0
AVRAM IANCU 1412 0 0
BERGHIN 1886 0 0
BISTRA 4497 0 0
BLANDIANA 876 0 0
BUCERDEA GRÂNOASĂ 2259 0 0
BUCIUM 1378 0 0
CÂLNIC 1932 0 0
CENADE 1044 0 0
CERGĂU 1630 0 0
CERU-BĂCĂINŢI 230 0 0
CIURULEASA 1122 0 0
CRĂCIUNELU DE JOS 2141 0 0
CRICĂU 1964 0 0
CUT 1268 0 0
DAIA ROMÂNĂ 3119 0 0
DOŞTAT 1012 0 0
FĂRĂU 1473 0 0
GÂRBOVA 2133 0 0
GÂRDA DE SUS 1467 0 0
HOPÂRTA 1156 0 0
HOREA 1901 0 0
IGHIU 7111 0 0
ÎNTREGALDE 549 0 0
JIDVEI 5301 0 0
LIVEZILE 1146 0 0
LUNCA MUREŞULUI 2540 0 0
MIHALŢ 3212 0 0
MIRĂSLĂU 1946 0 0
MOGOŞ 742 0 0
OCOLIŞ 496 0 0
OHABA 584 0 0
ORAŞ ABRUD 5141 0 0
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 3742 0 0
ORAŞ CÂMPENI 7120 0 0
PIANU 3566 0 0
PONOR 575 0 0
RĂDEŞTI 1273 0 0
RÂMEŢ 491 0 0
RIMETEA 987 0 0
ROŞIA DE SECAŞ 1579 0 0
ROŞIA MONTANĂ 2688 0 0
SĂLCIUA 1368 0 0
SĂLIŞTEA 2332 0 0
SÂNCEL 2583 0 0
SÂNTIMBRU 3022 0 0
SCĂRIŞOARA 1485 0 0
ŞIBOT 2327 0 0
SOHODOL 1655 0 0
ŞPRING 2533 0 0
STREMŢ 2420 0 0
UNIREA 4815 0 0
VADU MOŢILOR 1266 0 0
VIDRA 1503 0 0
VINŢU DE JOS 5534 0 0


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare