Rămâi conectat

Actualitate

Care este pensia medie în România. INS: Numărul pensionarilor a scăzut în 2021 față de anul precedent

Ziarul Unirea

Publicat

în

Care este pensia medie în România. INS: Numărul pensionarilor a scăzut în 2021 față de anul precedent

Potrivit Institutului Național de Statistică, în 2021, comparativ cu anul precedent numărul mediu de pensionari a scăzut cu 49 mii persoane, iar cel al categoriei aparţinând asigurărilor sociale de stat a scăzut cu 21 mii.

În anul 2021 numărul mediu de pensionari a fost de 5,079 milioane persoane, în scădere cu 49 mii persoane faţă de anul precedent; numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4,654 milioane persoane, în scădere cu 21.000 de persoane faţă de anul precedent, anunță INS.

CITEȘTE ȘI: Pensii 2022: Cum se transferă dosarul de pensie în cazul schimbării domiciliului

Pensia medie lunară (determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurări sociale, invaliditate, urmaș etc.- plătite de casele de pensii a fost de 1.666 lei, în creṣtere cu 11,1% faṭă de anul precedent. Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1.602 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit ṣi contribuṭia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 53,0% (comparativ cu 52,0% în anul precedent), scrie Mediafax.

CITEȘTE ȘI: PENSII 2022. De unde iau angajații adeverințele care să ateste VECHIMEA în muncă

Indicele pensiei medii reale faţă de anul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale şi indicele preţurilor de consum a fost de 105,0%. Comparativ cu anul precedent numărul mediu de pensionari a scăzut cu 49 mii persoane, iar cel al categoriei aparținând asigurărilor sociale de stat a scăzut cu 21 mii. Pensia medie lunară și pensia medie de asigurări sociale de stat au crescut comparativ cu același an, cu 11,1%, respectiv cu 10,5%.

Pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,98%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 91,65% în totalul celor de asigurări sociale. Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (79,2%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii – anticipată şi anticipată parţial – au reprezentat 2,2%.

CITEȘTE ȘI: Ce PENSIE primește un român care a lucrat mai puțin de 15 ani? Formula de calcul

Raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 9 la 10; acest raport prezintă variaţii semnificative în profil teritorial, de la numai 4 pensionari la 10 salariaţi în judeṭul Ilfov, la 16 pensionari la 10 salariaṭi în judeţul Teleorman, 14 la 10 în Giurgiu ṣi Vaslui ṣi 13 la 10 în Botoṣani. Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 851 de lei (1273 lei în judeţul Botoṣani, 1281 lei în Giurgiu, 1297 lei în Vrancea, faţă de 2124 lei în judeṭul Hunedoara, 2026 lei în Municipiul Bucureşti, ṣi 1889 lei în judeṭul Braṣov).

Numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG2 nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (în prezent – indemnizaţie socială), în anul 2021, a fost de 943,7 mii persoane, din care 793,1 mii persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat, reprezentând 17,0% din totalul pensionarilor din această categorie; 132,8 mii persoane din rândul pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori, reprezentând 57,9% din totalul acestora; 17,8 mii persoane din sistemul militar, reprezentând 2,4% din totalul acestei categorii.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Soluție bazată pe tehnologii de recunoaștere a vocii și AI, dezvoltată de o echipă de programatori români

Unirea Ziarul

Publicat

în

Soluție bazată pe tehnologii de recunoaștere a vocii și AI, dezvoltată de o echipă de programatori români O echipă de programatori români a dezvoltat o soluţie software bazată pe tehnologii de recunoaştere a vocii şi inteligenţă artificială (AI) care permite automatizarea părţi din scrierea de cod pe bază de comenzi vocale, scrie AGERPRES. Inovaţia a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea