Rămâi conectat
Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Actualitate

Care este motivul pentru care șomajul va exploda în România. Previziunile experților

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Care este motivul pentru care șomajul va exploda în România. Previziunile experților

Odată cu impozitarea contractelor part-time la nivelul salariului minim pe economie, va veni și încetarea unui număr semnificativ de contracte de muncă cu timp parția, ceea ce va conduce implicit la o creștere a ratei șomajului, sunt de părere consultanții unei companii de profil.

Potrivit sursei citate, mediul de afaceri consideră că această măsură fiscală ignoră realitatea pieţei muncii şi specificul multor domenii de activitate în condiţiile în care legislaţia muncii permite încheierea unor astfel de contracte de muncă cu timp parţial, flexibilitatea şi libertatea de alegere a modului şi a timpului de lucru reprezentând o preocupare importantă în ultimii ani pentru adaptarea la condiţiile socio-economice actuale.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Mediul de afaceri consideră că această măsură fiscală ignoră realitatea pieţei muncii şi specificul multor domenii de activitate în condiţiile în care legislaţia muncii permite încheierea unor astfel de contracte de muncă cu timp parţial, flexibilitatea şi libertatea de alegere a modului şi a timpului de lucru reprezentând o preocupare importantă în ultimii ani pentru adaptarea la condiţiile socio-economice actuale. Printre efectele ce nu întârzie să apară, întrevedem încetarea unui număr semnificativ de contracte de muncă cu timp parţial ce va conduce implicit la creşterea ratei şomajului. Aşadar, nu este greu de anticipat că supraimpozitarea contractelor de muncă cu timp parţial va avea efecte contrare celor aşteptate de autorităţi”, a declarat pentru AGERPRES Serge R. Gonvers, country managing Partner, Baker Tilly Romania.

Greșeală făcută a doua oară

Consultantul a subliniat că măsura şi-a dovedit deja ineficienţa în condiţiile în care a mai fost implementată în 2017 şi eliminată după circa doi ani, în 2019.

Mai mult, potrivit sursei citate, obligaţia angajatorilor de a suporta diferenţa de contribuţii dacă acestea sunt mai mici decât cele raportate la salariul minim brut pe ţară este de departe inechitabilă întrucât aceştia vor înregistra costuri aferente unui program de lucru cu normă întreagă, primind în schimb o contraprestaţie parţială.

Potrivit Ordonanţei 16/3022 pentru modificarea Codului Fiscal, începând cu veniturile salariale aferente lunii august 2022, contribuţia de asigurări sociale şi cea de sănătate, datorate de către persoanele fizice angajate în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parţial, nu pot fi sub nivelul celor aplicate la salariul de bază minim brut pe ţară în vigoare în luna pentru care acestea se datorează.

Cât priveşte eliminarea impozitului specific pentru sectorul HoReCa, măsură care va intra în vigoare la începutul anului viitor, Gonvers consideră că decizia reprezintă un avantaj în special pentru companiile mari din domeniu, care vor avea posibilitatea de a plăti 1% impozit indiferent de nivelul veniturilor realizate.

„Societăţile din sectorul HoReCa vor putea opta începând cu anul viitor fie pentru plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor (1% din venituri), fie pentru plata impozitului pe profit (16% aplicat la diferenţa dintre venituri şi cheltuieli, după ajustările fiscale corespunzătoare). Aşteptarea rezonabilă este ca marea majoritate să opteze pentru impozitul de 1% pe veniturile microîntreprinderilor – cu atât mai mult cu cât, spre deosebire de contribuabilii din alte domenii de activitate, societăţile din sectorul HoReCa fac excepţie de la condiţia de încadrare a veniturilor realizate în plafonul maxim de 500.000 euro valabil din 2023. Putem concluziona astfel că societăţile active în sectorul HoReCa, îndeosebi cele mari, sunt avantajate faţă de toate celelalte categorii de contribuabili, având posibilitatea de a plăti 1% impozit indiferent de nivelul veniturilor realizate”, a explicat reprezentantul companiei de consultanţă.

Un alt efect benefic al acestei modificări ar putea fi reprezentat de utilizarea unui sistem de impunere considerabil simplificat comparativ cu impozitul specific ce presupunea calcule cu variabile şi coeficienţi – dificil de gestionat în practică (atât din perspectiva contribuabililor, cât şi a autorităţilor fiscale), mai ales dacă societatea desfăşura simultan activităţi specifice HoReCa şi activităţi economice supuse impozitului pe profit.

Impozitele majorate pe dividende, repercusiune sângeroară

O altă măsură fiscală care se va aplica din 2023 este majorarea impozitului pe dividende la 8%. În context, Serge R. Gonvers estimează că vor avea loc distribuiri semnificative de dividende în perioada rămasă până la sfârşitul anului pentru a beneficia de impozitul de 5%, însă avertizează că ieşirile masive de lichidăţi într-o perioadă scurtă de timp poate atrage riscul de decapitalizare.

„Ieşirile masive de lichidăţi într-o perioadă scurtă de timp poate atrage riscul de decapitalizare ce ar putea reprezenta un impediment pentru societăţile româneşti în obţinerea de credite sau alte forme de finanţare. Adiacent, decapitalizarea ar putea exclude posibilitatea de a beneficia de reducerile la impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor pentru menţinerea capitalului propriu pozitiv (posibil destabilizat prin retragerile de dividende în 2022). Pe de altă parte, deşi majorarea impozitului pe dividende va face ca ţara noastră să devină mai puţin atractivă pentru investitorii străini decât ţări precum Letonia (0%), Bulgaria (5%), Grecia (5%), Estonia (7%) şi Slovacia (7%), România îşi va păstra avantajul competitiv ţinând cont de faptul că noua cotă de impozitare se află totuşi sub cele ale multor ţări din Uniunea Europeană precum Croaţia (10%), Cehia (15%), Lituania (15%), Ungaria (15%) sau Polonia (19%)”, a mai precizat reprezentantul companiei de consultanţă.

Cât priveşte fondurile de pensii, care nu vor mai fi scutite de impozit pe dividende, Gonvers crede că introducerea impozitului de 8% va afecta cu siguranţă randamentul fondurilor de pensii private/facultative, ceea ce va avea impact inclusiv asupra participanţilor la aceste fonduri.

„Mai mult, trebuie luate în considerare investiţiile pe piaţa de capital din România realizate de fonduri de pensii din Uniunea Europeană ce ar putea migra către alte pieţe, în contextul impozitării dividendelor primite de la societăţile româneşti”, a mai afirmat sursa citată.

Colectarea TVA, o veșnică problemă

Pe de altă parte, referitor la creşterea gradului de colectare a TVA, reprezentantul Baker Tilly consideră că va mai trece o vreme până ce se vor vedea rezultate notabile pe acest segment, chiar dacă în ultimii ani se remarcă o preocupare sporită a autorităţilor în sensul adoptării unor măsuri menite să susţină îmbunătăţirea gradului de colectare.

Potrivit opiniei sale, printre măsurile care ar putea determina o colectare mai bună se numără digitalizarea relaţiei dintre autorităţile fiscale şi contribuabili, direcţionarea resurselor cu atribuţii de control către contribuabilii cu grad ridicat de risc fiscal şi simplificarea procedurilor de administrare fiscală în vederea sprijinirii conformării voluntare.

Consultantul citat aminteşte că dintre măsurile aflate în curs de implementare, cea mai importantă este raportarea SAF-T, obligatorie momentan pentru marii contribuabili. Tot în decursul acestui an, au fost introduse RO e-Transport şi RO e-Factura ce vizează produsele cu risc fiscal ridicat.

„Deşi aceste iniţiative pot avea un real aport la îmbunătăţirea colectării TVA prin identificarea facilă a cazurilor de neconformare la declararea/plata TVA şi aplicarea promptă a măsurilor corespunzătoare, implementarea aproape simultană a acestora într-o perioadă de timp foarte scurtă pune presiune considerabilă asupra contribuabililor. Pe de altă parte, rămâne de văzut în ce măsură autorităţile fiscale vor avea capacitatea şi resursele necesare pentru a analiza şi acţiona asupra unui volum colosal de informaţii”, a mai spus Gonvers.

Baker Tilly South East Europe, un membru independent al Baker Tilly International, operează în România din 2001 oferind servicii de contabilitate, fiscalitate, audit şi consultanţă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Retailerii se tem că sezonul de Crăciun ar putea fi cel mai rău din ultimul deceniu: Perspectivele sunt din ce în ce mai sumbre

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Retailerii se tem că sezonul de Crăciun ar putea fi cel mai rău din ultimul deceniu: Perspectivele sunt din ce în ce mai sumbre

Europenii au cumpărat în weekendul de Black Friday smartphone-uri, decoraţiuni de Crăciun, pulovere şi bijuterii, dar perspectivele pentru sezonul sărbătorilor au rămas întunecate, au declarat retailerii.

Un sondaj efectuat de asociaţia germană a comercianţilor cu amănuntul HDE, care reuneşte 400 de companii, a arătat că puţin peste jumătate dintre comercianţi au declarat că sunt încă nemulţumiţi de vânzări, săptămâna trecută, faţă de aproximativ 30% care au fost mulţumiţi.

Elit - Gustul Desăvârșit

Comercianţii cu amănuntul din Europa se tem că sezonul comercial de Crăciun ar putea fi cel mai rău din cel puţin un deceniu, deoarece cumpărătorii reduc cheltuielile, afectaţi de inflaţia de două cifre şi de creşterea facturilor pentru energie.

Cu toate acestea, primele indicii sugerează că Black Friday a oferit o oarecare uşurare. ”Afacerile au crescut în mod clar în weekend”, a declarat directorul general al HDE, Stefan Genth.

În Ţările de Jos, datele din tranzacţiile cu cardul de credit şi din magazinele online au arătat o creştere puternică de la an la an pentru săptămâna de Black Friday, deşi inflaţia de 15% din Olanda a jucat un rol important. Datele de la International Card Services au arătat că numărul tranzacţiilor din Olanda a crescut cu 12% şi cheltuielile cu 30%, pe ansamblul săptămânii.

Achiziţiile mari, cum ar fi electronice şi mobilier, au fost rare. Cele mai mari cheltuieli au fost în magazinele universale, pentru încălţăminte şi îmbrăcăminte şi pentru mâncare şi băuturi, a spus ICS.

Retailerii italieni au oferit o imagine mixtă. Giulio Felloni, preşedintele Federazione Moda Italia Confcommercio, un organism comercial pentru comercianţii italieni de modă, a declarat pentru Reuters că vânzările din sector au scăzut cu 10-15% faţă de anul trecut. „Black Friday şi-a pierdut o parte din semnificaţia pentru comercianţii de modă, deoarece nu mai este într-o singură zi, ci se întinde pe o săptămână sau chiar o lună. Încă funcţionează pentru electrocasnice, electronice, vânzări online”, a spus Felloni.

În schimb, Gabriel Meghnagi, de la secţiunea din Milano a asociaţiei de comercianţi italieni Confcommercio, a declarat că vânzările în weekendul trecut au crescut ”cu mai mult de 10%” de la an la an, cumpărătorii cheltuind în medie 150-160 de euro fiecare, crescând la peste 200 de euro pentru îmbrăcăminte.

HDE se aşteaptă ca vânzările cu amănuntul din Germania să însumeze peste 120 de miliarde de euro în noiembrie şi decembrie, în scădere cu 4% în termeni reali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Doar 20% dintre respondenţii la sondajul HDE au declarat că sunt optimişti în ceea ce priveşte vânzările de acum până la sfârşitul anului.

”Afacerile de Crăciun sunt marcate de criza energetică. Comercianţii cu amănuntul simt incertitudinea consumatorilor”, a spus Genth.

În Marea Britanie, volumul plăţilor efectuate de Cyber ​​Monday a crescut cu 5% faţă de aceeaşi zi din 2021, arată datele de la Barclaycard Payments. Barclaycard Payments, care spune că procesează aproape 1 liră (1,20 USD) din fiecare 3 lire cheltuite pe carduri de credit şi de debit în Marea Britanie, a declarat că tranzacţiile de plată de Black Friday au crescut cu 3,59% faţă de anul trecut.

Numărul cumpărătorilor de Black Friday din Marea Britanie a crescut cu 9,3% de la un an la an, potrivit datelor firmei de cercetare Springboard, dar este în scădere cu 17,5% faţă de 2019. Numărul de cumpărători de sâmbătă şi duminică a crescut cu 14,8% şi respectiv cu 8,5% faţă de anul precedent.

Separat, luni, Confederaţia Industriei Britanice (CBI) a declarat că vânzările cu amănuntul au scăzut în noiembrie şi magazinele se pregătesc pentru un decembrie dificil, deoarece criza costului vieţii reduce puterea de cheltuială a consumatorilor.

sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Niciun şofer băut, drogat sau fără permis care a produs un accident mortal nu mai scapă de închisoare – Proiect

Ziarul Unirea

Publicat

în

Niciun şofer băut, drogat sau fără permis care ucide oameni nevinovaţi să nu mai scape de executarea pedepsei cu închisoarea, se arată în proiectul de modificare a legislaţiei penale depus de Senatorul PSD Robert Cazanciuc la Parlament.

„Aşa cum am promis, astăzi am depus proiectul de modificare a legislaţiei penale pentru ca niciun şofer băut, drogat sau fără permis care ucide oameni nevinovaţi să nu mai scape de executarea pedepsei cu închisoarea. M-am bucurat să constat că iniţiativa şi-a găsit zeci de susţinători, colegi senatori, care au semnat la depunerea ei. Proiectul îşi urmează cursul legislativ firesc, dar sper şi îmi doresc ca legea să ajungă la promulgare cât mai repede posibil”, a scris Cazanciuc pe Facebook.

Elit - Gustul Desăvârșit

El anunţase în 20 noiembrie că va introduce, din nou, în circuitul parlamentar această propunerea legislativă, iniţiată în 2019 şi respinsă în iunie 2021 de Camera Deputaţilor. „România ocupă, în anul 2021, pentru al cincilea an consecutiv, primul loc în Europa la numărul de morţi în accidente rutiere. 1.779 de decese în total. Una dintre cauze o reprezintă consumul de alcool sau de substanţe interzise, pe lângă neglijenţă sau calitatea infrastructurii rutiere. În anul 2019, am demarat o iniţiativă de modificare a legislaţiei penale astfel încât niciun şofer băut, drogat sau fără permis care a produs un accident mortal să nu mai poată scăpa de pedeapsa cu închisoarea.

Astăzi, de Ziua Internaţională a Comemorării Victimelor Accidentelor Rutiere, anunţ public că voi relua iniţiativa pentru modificarea legii împotriva şoferilor care se urcă la volan fără să aibă dreptul de a conduce şi provoacă accidente rutiere mortale”, spunea în urmă cu o săptămână Robert Cazanciuc.

Parlamentarul PSD adăuga că iniţiativa sa a fost respinsă de camera decizională „din raţiuni politice absurde şi în mod sfidător la adresa interesului general al societăţii de a proteja în mod real viaţa şi de a pune capăt carnajului de pe şoselele României, inclusiv prin pedepse foarte aspre care să aibă un rol preventiv profund inhibitor”.

„În fiecare an îşi pierd viaţa sau sunt rănite grav, în accidente produse de cei care conduc fără permis, băuţi sau drogaţi, aproximativ 500 de persoane. În Capitală, cel puţin, în luna iulie, au fost descoperiţi la volan mai mulţi şoferi drogaţi decât băuţi. Cu alte cuvinte, toţi cei care cred că pot conduce un autovehicul fără permis, băuţi sau drogaţi trebuie să ştie că vor merge direct la închisoare în situaţia în care vor produce un accident rutier soldat cu victime. O iniţiativă în memoria lui Ciprian, Ion, Gheorghe, Alexandru şi a celor 100 de persoane care au pierit pe şosele din data de 8 iunie 2021 (momentul votului de respingere din Camera Deputaţilor) şi până astăzi, din cauza unor „şoferi” inconştienţi”, a mai spus Cazanciuc.

Senatorul social-democrat a adăugat că dedică această iniţiativă legislativă „memoriei Anastasiei, fetiţa care anul acesta, chiar de Ziua Copilului, la doar 4 ani, a fost spulberată de un şofer fără permis, într-o goană nebună prin localitate”.

Sursa: digi24.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Peștera Sfântului Andrei – prima biserică creștină din țara noastră

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Peștera Sfântului Andrei – prima biserică creștină din țara noastră

Peștera „Sfântului Andrei” (30 noiembrie) este una dintre cele mai frumoase și concrete mărturii ale creștinismului de pe pământul românesc, aflându-se printre primele locașuri creștine. Aceasta datează din jurul anului 60 d. Hr., când Sfântul Apostol Andrei sosea în cetatea Tomisului pentru a o creștina, iar peștera era locul unde obișnuia să se retragă.

Citește și: MESAJE de SFANTUL ANDREI. Ce SMS-uri, urări, felicitări, mesaje poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei

El este unul dintre cei doisprezece apostoli ai lui Iisus Hristos și printre primii care au fost chemați să-l urmeze pe Mântuitorul, fiind fratele lui Simon Petru (Sfântul Apostol Petru). Lui i-a revenit partea Sciției (Dobrogea de azi) pentru a propovădui, ajungând astfel să devină „apostolul românilor”. Peșterii i se mai spune „Bethleemul creștinismului românesc”.

Elit - Gustul Desăvârșit

În perioada medievală (cu precădere sub ocupația otomană), a fost lăsată uitării. Apoi, abia pe la mijlocul secolului al XX-lea este scoasă la lumină, sfințită și deschisă spre vizitare și pelerinaje. În apropierea ei s-au construit două biserici, într-una din ele aflându-se moaștele apostolului.

Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Andrei • Nume derivate din Andrei sărbătorite de Sf Andrei

În apropiere de Ion Corvin, un sat din judeţul Constanţa, există o peșteră care este considerată a fi primul lacaş de cult creştin din România. Legenda locului spune că, în urmă cu două mii de ani când apostolul Andrei a ajuns în Dacia, el a locuit pentru o vreme în această peşteră.

Preoții cultului local, numiți în balada ”Peștera Sfântului Andrei” ”sfinți”, l-au primit cu dragoste în mijlocul lor pe Sfântul Apostol Andrei, primul ucenic al lui Iisus, care ajunsese pe aceste meleaguri propovăduind cuvântul Evangheliei Mântuitorului. Ei i-au oferit găzduire în grota venerată astăzi de creștini.

Astăzi, Peştera Sfântului Andrei face parte din complexul mănăstirii „Peştera Sfântului Apostol Andrei”. În biserica din curtea mănăstirii se păstrează o lacră cu o părticică din degetul apostolului Andrei, adusă de la Mitropolia Trifiliei din Grecia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea