Rămâi conectat

Actualitate

„Cardinalul Unirii”, Iuliu Hossu, propus ca „Drept între Popoare”: A fost beatificat de Papa Francisc, la Blaj

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Cardinalul Unirii”, Iuliu Hossu, propus ca „Drept între Popoare”: A fost beatificat de Papa Francisc, la Blaj

Președintele Federației Comunităților Evreiești din România, Silviu Vexler, a prezentat papei Francisc demersul privind propunerea de a-l recunoaște ”Drept între Popoare” pe cardinalul Iuliu Hossu. Proiectul a fost prezentat papei Francisc la audiența generală de miercuri, 19 octombrie 2022, în Piața Sfântul Petru. Silviu Vexler era însoțit la întrevederea cu papa de episcopii greco-catolici Claudiu Pop și de Cristian-Dumitru Crișan. Radio Vatican a realizat un scurt interviu cu Silviu Vexler.

Fericitul Iuliu Hossu, cardinal, martir, a fost propus să fie recunoscut ”Drept între Popoare”. La audiența generală de miercuri, președintele Federației Comunităților Evreiești din România, Silviu Vexler, a prezentat papei Francisc proiectul prin care curajosul mărturisitor al credinței, beatificat în 2019 pe Câmpia Libertății de la Blaj, este propus să fie recunoscut ”Drept între Popoare”. Demersurile au fost inițiate de Federația Comunităților Evreiești din România în colaborare cu Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

”Am avut deosebita onoare și plăcere”, a spus pentru Vatican News – Radio Vatican președintele Vexler, ”să-i prezint Sanctității Sale, alături de conducerea Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, proiectul pe care l-am început împreună de recunoaștere a celui care a fost cardinalul Iuliu Hossu ca Drept între Popoare pentru acțiunile desfășurate de domnia sa în perioada Holocaustului și, mai ales, pentru toate încercările sale, nu doar de a se poziționa împotriva acțiunii naziștilor din acea perioadă, dar și pentru ajutorarea și salvarea unui număr de evrei care trăiau în Cluj. În amintirea sa și în amintirea gesturilor făcute am demarat împreună cu Biserica Greco-Catolică această procedură, iar acum câteva clipe am avut onoarea și plăcerea să-i prezentăm Sanctității Sale demersul, dar mai ales să-i adresăm rugămintea de a ne acorda binecuvântarea sa pentru a putea merge mai departe”.

Elit - Gustul Desăvârșit

”Sunt și alți români care au fost recunoscuți ca Drept între Popoare în trecut, dar cazul episcopului Hossu este unul cu totul deosebit tocmai datorită faptului că era unul din liderii marcanți ai Bisericii Greco-Catolice în România, fiind și un ierarh catolic. Gesturile și simbolistica acțiunii sale, ca și a episcopului Aron (Marton, al diecezei romano-catolice de Alba Iulia – n.r.), care a fost recunoscut ca atare în urmă cu mai mulți ani, sunt două elemente cu totul de suflet care transcend granițele credinței, ale unei religii oficiale asumate sau granițele fizice, cum le-am putea spune astăzi. Cred că acest demers, care se va finaliza pozitiv cu ajutorul lui Dumnezeu trebuie și poate să fie mai înainte de orice altceva un simbol, un simbol și pentru noi, astăzi, cu ceea ce poate face un om atunci când își asumă credința în Dumnezeu pentru a-i proteja pe semenii săi fără a lua în considerare riscurile la care se putea supune și riscurile pe care, așa cum știți, le-a îndurat ulterior.

CITEȘTE ȘI: „Cardinalul Unirii”, Iuliu Hossu, propus ca „Drept între Popoare”: A fost beatificat de Papa Francisc, la Blaj

Orice gest, oricât de mic, din acea perioadă a însemnat și putea însemna enorm pentru acei oameni a căror unică vină a fost că erau evrei în acele timpuri. Deci, separat de recunoașterea istorică, este și un simbol moral pe care dorim să-l împărtășim societății actuale și tuturor celor din jurul nostru, dar și o recunoaștere binemeritată, chiar dacă mult întârziată, a sprijinului pe care Biserica Română Unită cu Roma l-a acordat evreilor care sufereau în perioada neagră și întunecată a Holocaustului”.

Întrevederea cu papa Francisc reprezintă un prim pas al unui demers care, subliniază președintele Vexler, se va finaliza ”atunci când hotărăște Dumnezeu că trebuie finalizat, ca și în cazul proceselor de beatificare sau canonizare din cadrul Bisericii catolice. Nu există o durată standard de timp: poate să fie o procedură foarte scurtă sau una mai lungă. Având în vedere că este un demers comun, al Bisericii Române Unite cu Roma și al Federației Comunităților Evreiești din România, primul pas a fost îndeplinit astăzi. Am dorit să începem având binecuvântarea papei Francisc.

Urmează, după acest moment, procedurile tehnice și juridice, scrisorile comune și demersurile de prezentare a tuturor mărturiilor, dovezilor și așa mai departe. Cu ajutorul lui Dumnezeu, sperăm să se finalizeze în cel mai scurt timp posibil, fiind un caz unde lucrurile sunt destul de clare din toate punctele de vedere”. ”Sper ca următorul interviu și următoarea discuție pe care o realizăm împreună”, a mărturisit cu încredere Silviu Vexler, ”să fie în momentul în care titlul de recunoaștere celui care a fost episcopul Iuliu Hossu, respectiv de Drept între Popoare, a fost admis și sper să fie o discuție a bucuriei, dacă pot să-i spun astfel”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Cazierul judiciar poate fi eliberat solicitantului şi în format electronic: Proiect adoptat de Senat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cazierul judiciar poate fi eliberat solicitantului şi în format electronic: Proiect adoptat de Senat

Potrivit unui proiect de lege iniţiat de parlamentari ai mai multor partide, adoptat luni de Senat, certificatul de cazier judiciar poate fi eliberat solicitantului şi în format electronic.

Iniţiativa legislativă are ca obiect de reglementare completarea art. 28 din Legea nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, în sensul simplificării obţinerii certificatului de cazier judiciar, prin introducerea posibilităţii eliberării acestuia în format electronic, se precizează în raportul de admitere a proiectului.

Iniţiatorii îşi motivează demersul legislativ prin reducerea eforturilor de procurare a documentelor în vederea obţinerii unor servicii publice, respectiv a cazierului judiciar.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit unui amendament admis, la solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în urma consemnării opţiunii în cererea-tip, certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit şi în formă electronică. Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată şi sunt asimilate înscrisurilor autentice. Noţiunea de semnătură electronică calificată are înţelesul dat de dispoziţiile Regulamentului (UE) nr.910/2014 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică şi serviciile de încredere pentru tranzacţiile electronice pe piaţa internă.

În termen de trei luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin ordin comun al ministrului afacerilor interne şi al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării sunt stabilite procedurile pentru eliberarea în formă electronică a cazierului judiciar, prevede o altă modificare a textului de act normativ.

Senatul este prima Cameră legislativă sesizată.

Sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

ASTĂZI: Transport agabaritic pe autostrada A1 Sibiu-Sebeș. Ce traseu va avea

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un transport agabaritic tranzitează miercuri, 9 noiembrie 2022, județul Alba pe ruta autostrada A1, dinspre Sibiu spre Vama Nădlac.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că în această seara, începând cu ora 19.00, se va desfășura un transport agabaritic pe traseul Sibiu – Autostrada A1 – Sebeș – Autostrada A1 – Holdea – DN 68A – Margina – Autostrada A1 – PTF Nădlac II.

Elit - Gustul Desăvârșit

Transportul este format dintr-un camion cu masa de 120,2 tone, urmând să fie însoțit pe traseul precizat de echipaje ale poliției rutiere.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, reclamat la DNA pentru decesele cauzate de infecțiile nosocomiale. Plângerea, depusă de un deputat USR

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, reclamat la DNA pentru decesele cauzate de infecțiile nosocomiale. Plângerea, depusă de un deputat USR

În cursul dimineții de miercuri, deputatul Emanuel Ungureanu, din partea USR, a înregistrat o plângere la DNA împotriva lui Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Ungureanu, care este şi vicepreşedinte al comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, a anunţat într-o postare pe Facebook depunerea plângerii penale împotriva lui Alexandru Rafila, dar şi a unor funcţionari din Ministerul Sănătăţii, pentru că, „în ciuda avertismentelor oficiale, acesta refuză să respecte legile” emise de Parlament.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Dacă ar fi făcut norme la Legea 3/2021 iniţiată de Tudor Pop, Adrian Wiener şi subsemnatul, care se referă la combaterea infecţiilor nosocomiale, Rafila şi alţi funcţionari din ministere, ar fi prevenit zeci de morţi evitabile! Voi invoca în plângere şi încălcarea articolul 297 din Codul Penal. Rafila nu doar trebuie să plece din fruntea Ministerului Sănătăţii, ci trebuie să răspundă pentru lenea penală, pentru contractul de consultanţă de 21 de milioane de euro cu OMS şi pentru deplasările de lux în Cuba sau Israel”, a scris Emanuel Ungureanu.

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea