Rămâi conectat

Curier Județean

Cardinalul Leonardo Sandri, Prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale, va vizita Blajul, centrul spiritual al Bisericii Greco-Catolice din România

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Eminența Sa Cardinalul Leonardo Sandri, Prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale, va vizita în perioada 30 septembrie – 1 octombrie 2017 Blajul, centrul spiritual al Bisericii Greco-Catolice din România și sediul Preafericirii Sale Cardinal Lucian, Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice din România.

Prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale va ajunge la Blaj sâmbătă, 30 septembrie și va fi însoțit de Excelența Sa Arhiepiscopul Miguel Maury Buendia, Nunţiu Apostolic în România şi Republica Moldova.

Duminică, 1 octombrie 2017, Cardinalul Sandri va participa la Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală Majoră din Blaj, împreună cu Preafericirea Sa Cardinal Lucian, cu Nunțiul Apostolic Mons. Buendia și cu Episcopii Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

După Sfânta Liturghie, Ierarhii vor sfinți piatra de temelie a noii Capele destinată minorității de etnie rromă, care se va construi în cartierul Barbu Lăutaru (Blaj), cu sprijinul Primăriei Municipiului Blaj. Biserica Greco-Catolică urmează astfel îndemnul Papei Francisc de a ajunge în zonele de „periferie”, îngrijindu-se de persoanele defavorizate și marginalizate.

În contextul unei posibile vizite a Papei Francisc în anul 2018 în România, în urma invitației Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major și Mitropolit de Alba – Iulia și Făgăraș, Suveranul Pontif este așteptat și la Blaj, centru al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco – Catolică.

Vizita Cardinalului Sandri va cuprinde mai multe evenimente, printre care se află și vizitarea istoricei Câmpii a Libertății, posibil loc al celebrării de beatificare a episcopilor greco – catolici martiri, decedați în închisoare în timpul prigoanei comuniste.

De asemenea, Cardinalul Leonardo Sandri va participa la sesiunea ordinară de toamnă a Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unită cu Roma, Greco – Catolică, la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie care va avea loc în Catedrala “Sfânta Treime” din Blaj, duminică 1 octombrie 2017, urmată de sfințirea pietrei de temelie a bisericii de la Moara din cartierul Barbu Lăutaru, capelă destinată minorității de etnie rromă din Mica Romă.

Astfel, Biserica Română Unită cu Roma, Greco – Catolică, prin fapte concrete urmează îndeaproape îndemnul pastoral al Papei Francisc de a se apropia de “periferie”, de persoanele defavorizate și marginalizate.

Printre personalitățile care vor fi prezente la eveniment se numără: domnul Ion Dumitrel (președinte al Consiliului Județean Alba), domnul Gheorghe Valentin Rotar (primar al Municipiului Blaj), Dr. Gerhard Albert și Theresa Grabinger (din partea Renovabis), Mons. Pascal Gollnisch (director general al Œuvre d’Orient), Mons. Miguel Maury Buendía (nunţiu apostolic în România), Eminența Sa Cardinalul Leonardo Sandri (prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale), Eminența Sa Cardinal Lucian Mureșan (Arhiepiscop Major și Mitropolit de Alba – Iulia și Făgăraș), precum și membrii Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Primul moment al celebrării este procesiunea de la Castelul Mitropolitan (str. P.P. Aron, 2) care va avea loc la ora 09:45, urmând apoi celebrarea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii în Catedrala Greco – Catolică “Sfânta Treime”, Blaj. La sfârșitul celebrării liturgice, va exista o fereastră temporală de 10 minute pentru întrebările jurnaliștilor acreditați prezenți, urmând apoi procesiunea preoților prezenți până la locul sfințirii pietrei de temelie a bisericii de la Moara din cartierul Barbu Lăutaru.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Update/ Bărbat decedat în localitatea Boz. A căzut pe stradă în timp ce mergea cu bicicleta

Unirea Ziarul

Publicat

în

Update/ Bărbat decedat în localitatea Boz. A căzut pe stradă în timp ce mergea cu bicicleta. A fost solicitată intervenția unui elicopter SMURD Echipajul SMURD din cadrul Secției de pompieri Sebes a fost solicitat să intervină în localitatea Boz pentru acordarea primului ajutor, unui barbat de aproximatic 50 ani, căzut cu bicicleta, inconștient. La sosirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea