Rămâi conectat

Curier Județean

Caravana literară a Bibliotecii Județene ”Lucian Blaga” Alba va ajunge în mijlocul elevilor de la Colegiul Tehnic Apulum din Alba Iulia

Publicat

în

”Caravana literară a scriitorilor în școală” este un proiect inițiat de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România-Filiala Alba-Hunedoara și cu Inspectoratul Școlar Județean Alba. Proiectul are ca scop familiarizarea elevilor cu serviciile de bibliotecă, cultivarea gustului pentru lectură și intermedierea unor întâlnire directe dintre elevi și autoii de cărți contemporani.

În urma unui parteneriat încheiat cu Colegiul Tehnic Apulum din Alba Iulia, ,,Carava literară a scriitorilor în școală” va poposi la această unitate de învățământ în data 7 iunie 2018, începând cu orele 11:00. Invitații acestei ediții a caravanei sunt prof.univ.dr. Ilie Moise și cercetător Andreea Buzaș de la Institutul de Cercetări Socio-Umane al Academiei Române – filiala Sibiu. Cele două reputate personalități ale lumii științifice și academice din România vor prezenta în fața elevilor atât profesia de cercetător etnograf cât și cele mai importante lucrări editate sub semnătura domniilor lor. Întâlnirea se dorește a fi și un alt mod de a apropia elevii de cartea științifică din colecțiile bibliotecii și de a-i familiariza cu una dintre cele mai animate și mai vechi ramuri ale culturii naționale, cultura tradițională.

Prof. dr. Ilie Moise a absolvit Facultatea de Filologie, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca (1967-1972), specializarea folclor literar românesc, a susţinut teza sa de doctorat,  în domeniul filologie, folclor literar la aceeaşi facultate (1993, cu prof. dr. Dumitru Pop). Între 1972 şi 1975 a lucrat la Centrul judeţean al creaţiei populare Sibiu, fiind metodist cu probleme de literatură şi folclor, între 1975 şi 1983 a fost inspector la Comitetul de cultură al judeţului Sibiu, apoi, între 1983 şi 1988 director al Teatrului de Stat Sibiu. Din 1988 lucrează la Institutul de Cercetări Socio-Umane, din 2000 devenind profesor la Facultatea de Litere şi Arte, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu. Este membru fondator al Societăţii de Ştiinţe şi Etnografie din România; membru fondator al Comisiei de Folclor şi Etnologie a Academiei Române; din 1977 secretar al Asociaţiei Folcloriştilor şi Etnografilor din judeţul Sibiu (AFES), iniţiator al Arhivei de folclor AFES; redactor şef al publicaţiei Studii şi comunicări de etnologie; membru în colegiul de redacţie al revistelor Cercetări de limbă şi literatură (Sibiu), Anuarul Institutului de Cercetări Socio-Umane Sibiu, Acta Musei Porolissum (Zalău), Revista de etnografie şi folclor (Bucureşti). A publicat 10 cărţi şi peste 100 de studii şi articole de specialitate. Activitatea ştiinţifică, desfăşurată pe parcursul a peste trei decenii, a fost consemnată în enciclopediile de specialitate, în Dicţionarul folcloriştilor (vol. 2, Bucureşti: Editura Litera, 1983), Dicţionarul etnologilor români (vol. 2, ed. Iordan Datcu, Bucureşti: Editura Saeculum I.O., 1998), Etnologie română contemporană. Lexicon bibliografic ilustrat (ed. Ioan Godea, Bucureşti: Editura Enciclopedică, 2002). În 1999 i se decernează Premiul Ethnos al Fundaţiei Culturale Ethnos din România pentru aîntreaga sa activitate de cercetare în domeniul etnologiei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Dr. Andreea Buzaş-Neagoe a absolvit Universitatea ,,Lucian Blaga” din Sibiu și în prezent este cercetător la Institututl de științe socio-umane din Sibiu. A organizat Arhiva de folclor a Asociației folcloriștilor și etnografilor din județul Sibiu,a publicat de cărți și articole științifice, a participarea la sesiuni de comunicări naționale și internaționale, a  contribuit la editarea, acreditarea și introducerea în baze internaționale de date a periodicului ,,Studii și comunicări de etnologie Valorificarea Arhivei de folclor a Institutului de Cercetări Socio-Umane Sibiu”, a publicat zeci de cărți și articole științifice din domeniul etnografiei românești

Proiectul face parte de Programul minimal al Biblioteci Județene ,,Lucian Blaga” Alba pe anul 2017, 4ANIMAȚIE CULTURALĂ/4.10 Caravana literară scriitori în școală.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

ITM Alba: O amendă de 4.000 de lei și zeci de avertismente, în perioada 1 – 5 august 2022. Ce deficiențe au găsit inspectorii

Publicat

în

ITM Alba: O amendă de 4.000 de lei și zeci de avertismente, în perioada 1 – 5 august 2022. Ce deficiențe au găsit inspectorii

Prin Programul cadru de acţiuni al I.T.M. Alba pentru anul 2022, aprobat de către conducerea Inspecţiei Muncii, s-a stabilit că unul dintre obiectivele prioritare ale activităţii inspectoratului îl reprezintă combaterea muncii nedeclarate, în vederea descurajării şi a diminuării acestui fenomen care, în fapt, reprezintă tot o formă de evaziune fiscală.

Activitatea zilnică  a  inspectorilor de muncă a vizat, cu prioritate, sancţionarea muncii nedeclarate, rezultatele controalelor efectuate fiind comunicate săptămînal, către Inspecţia Muncii.

Rezultatele obţinute la nivelul judeţului Alba, în perioada 01.08.- 05.08.2022, în  activitatea de control, sunt redate mai jos.

Elit - Gustul Desăvârșit

În domeniul relaţiilor de muncă:

Total unităţi controlate:  17

Numar de salariați ai angajatorilor controlați: 189

                  Din care – femei : 75

Număr deficienţe constatate:    35

      Principalele deficienţe constatate în controale :

 • neplata salariilor la data stabilită în contractele individuale de muncă
 • Contractele individuale de muncă cu timp parțial nu conțin clauze referitoare la repartizarea programului de lucru;
 • neplata orelor suplimentare și neacordarea concediilor legale de odihnă anuale;
 • neacordarea repausului săptămânal și a sporului aferent;
 • nu se face dovada înmânării unui exemplar din contractul individual de muncă salariatului;
 • neconducerea corectă a evidenţei timpului lucrat;
 • dosarele personale nu conțin actele necesare angajării;
 • nu a fost întocmită programarea concediilor de odihnă pentru anul 2022;

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă:

Nr. total unităţi controlate:    17

Număr deficienţe constatate:  28

Număr de măsuri dispuse  :     28

Angajatori sancționați:            16

          Nr. sancţiuni aplicate: –    28 din care

                                               – 27 avertismente;

                                                   –  1 amenda in cuantum de 4.000 lei.

            Nr.evenimente în curs de cercetare :     2

Nr. actiuni de informare/constientizare angajatori : 1

 Principalele deficienţe stabilite în controale :

 • Lipsa fișelor de aptitudini eliberate în urma examinării medicale la angajare și/sau periodică a lucrătorilor.
 • Lipsa evaluarii riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru activitățile desfășurate.
 • Lipsa autorizării inițiale și a verificărilor periodice a echipamentelor tehnice supuse reglementărilor ISCIR.
 • Lipsa instruirii periodice a lucrătorilor.
 • Organizarea necorespunzătoare a activității la nivelul unităților, conform noilor reglementari din H.G. nr. 955/2010 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006.
 • Lipsa instrucțiunilor proprii de securitate a muncii pentru activitățile desfășurate.
 • Desfășurarea activității fără efectuarea examenului medical la angajare și/sau periodic a lucrătorilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Femeie din Alba bătută de soț în prezența fiicei: Bărbatul s-a ales cu dosar penal și ordin de protecție

Publicat

în

Femeie din Alba bătută de soț în prezența fiicei: Bărbatul s-a ales cu dosar penal și ordin de protecție

La data de 7 august 2022, în jurul orei 13.30, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Galda de Jos au fost sesizați, prin plângere, de către o femeie, de 40 de ani, din localitatea Galtiu, cu privire la faptul că, în timp ce se afla la domiciliu, împreună cu fiica sa, ar fi fost agresate de către soțul său.

Polițiștii au aplicat formularul de evaluare al riscului, iar în urma interpretării răspunsurilor date de femeie a rezultat că, față de bărbatul de 46 de ani, se impune emiterea ordinului provizoriu de protecție.

Pe numele său, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Inconștientul săptămânii: Bărbat din Alba prins de polițiști beat, fără permis la volanul unei mașini neînmatriculate

Publicat

în

Inconștientul săptămânii: Bărbat din Alba prins de polițiști beat, fără permis la volanul unei mașini neînmatriculate

La data de 7 august 2022, în jurul orei 19.45, polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia, în timp ce acționau pe DC 69, în comuna Ighiu, au depistat un bărbat de 30 de ani, din comună, în timp ce conducea un moped neînmatriculat sau neînregistrat în circulație, fără să dețină permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule și fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,27 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere fără permis, punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat și conducere sub influența alcoolului.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare