Rămâi conectat

Actualitate

„Canicula de toamnă” va mai domni în România în următoarea perioadă: Care sunt cauzele și efectele temperaturilor neobișnuit de ridicate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

„Canicula de toamnă” va mai domni în România în următoarea perioadă: Care sunt cauzele și efectele temperaturilor neobișnuit de ridicate

„Canicula de toamnă” va stăpâni România și în următoarele două săptămâni. În luna noiembrie s-au mai înregistrat zile călduroase, dar nu perioade așa de lungi cum am trăit în acest sezon.

Temperaturile ridicate afectează grav agricultura, pentru că plantele, copacii și insectele se pregătesc de primăvară, nu de iarnă.

Mai mulţi fermieri din sudul ţării, unde temperaturile din ultimele săptămâni au fost de peste 15 grade, sunt nevoiţi să îşi stropească plantele cu insecticide împotriva dăunătorilor care în mod normal dispăreau în această perioadă.

Suprafaţa afectată de secetă a depăşit 1.057.000 de hectare. Principalele culturi de toamnă afectate de secetă sunt cele de grâu, orz, ovăz, secară şi rapiţă.

Totodată, la nivel European, seceta afectează grav culturile de măslini

Fermier din Spania: „În 57 de ani ai mei, niciodată nu am văzut un an ca acesta. Se spune că au mai fost ani de secetă înainte, dar mereu a plouat câte puţin.”

Alte plante sau copaci au început să înflorească. Într-o livadă din Muntenia, cireşii au muguri. Iar în Gorj, o cultură de smochini a început să producă fructe.

Andrecan Andreea, profesor de pomicultură la USAMV Cluj-Napoca: „Primul efect negativ ar fi că primăvara intră mai târziu în vegetație. Diferențele de temperatură zi-noapte sunt vitale, dacă avem flori acum, o temperatură noaptea de – 1,5 grade omoară florile. În cazul care vom avea două anotimpuri, vom avea două înfloriri, iar dezavantajele vor fi multiple. Nu vom mai vorbi de aceeași producție. O să ne fie afectată ambele producții.”

Iar prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie arată că abia spre sfârşitul lunii vom avea temperaturi normale pentru această perioadă.

ANM: „O astfel de înregistrare într-o zi e un lucru, dar o perioadă atât de lungă în care să ai permanent temperaturi peste medie să ajungă la pragul zilei de vară e mai puţin obişnuit. Faptul că se repetă în ultimii ani aceste episoade ne demonstrează că încălzirea globală se accelerează, e clar o legătură cu această schimbare climatică.”

Canicula de toamnă prelungeşte şi perioada alergiilor, pentru că plantele care provoacă alergii severe nu au dispărut încă.

Dr. Brânduşa Petrutescu, medic alergolog: „Cea mai frecventă alergie în România e la polenul de graminee, gramineele care alcătuiesc gazonul, mulţi au gazonul în curte, îl tund un timp şi reînfloreşte din cauza căldurii, nu a apărut bruma, nu le afectează şi ele pot să dezvolte din nou inflorescenţe ca nişte mici spice şi produc polen, polenul reapare în aer, un pacient care în mod normal avea simptome în mai, iunie, iulie maxim poate să mai redezvolte simptome în această perioadă.”

Un raport al Organizației Meteorologice Mondiale arată că ultimii opt ani au fost cei mai calzi înregistrați vreodată.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

COD GALBEN de vânt puternic și precipitații abundente în Alba și alte județe din țară. Informare meteo de vreme rea până miercuri dimineața

Ziarul Unirea

Publicat

în

COD GALBEN de vânt puternic și precipitații abundente în Alba și alte județe din țară. Informare meteo de vreme rea până miercuri dimineața Meteorologii ANM au emis marți, 23 aprilie 2024, o atenționare meteo cod galben de ploi abundente și vânt puternic, valabilă în Alba și alte județe din țară până miercuri dimineața, ora 8.00. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea