Când vom putea reveni la normalitate: Cele două scenarii pe care epidemiologii le iau în calcul, după Paște

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Epidemiologii au luat în calcul două scenarii posibile după Sărbătorile Pascale, ce sunt legate de un test importantm bazat pe comportamentul românilor din această perioadă. Cele două scenarii pe care specialiștii le iau în calcul, au fost explicate de președintele Asociaţiei de Epidemiologie, Doina Azoicăi.

„Scenariul mai puţin optimist – nerespectarea măsurilor, abaterile de la reguli pot duce la o creştere a numărului de cazuri, o creştere exponenţială în săptămâna viitoare.

ELIT

Ce se poate întâmpla după cinci-şapte zile de la acest moment în care, din păcate, unii nu ţin cont de recomandări se va răsfrânge nu numai în cazuri de cazuri, ci şi cel de decese.

Sper ca oamenii să fie conştienţi şi acest scenariu să nu fie valabil. Pentru că, altfel, există riscul de presiune mai mare asupra unităţilor medicale.
Sper ca lumea să fie conştientă că totul depinde de fiecare în parte“, a precizat specialistul, potrivit adevărul.ro.

De partea celaltă este scenariul optimist, ce se bazează pe respectarea măsurilor strice:

„Trebuie doar să fim consecvenţi în aplicare, ceea ce ar duce la o scădere a numărului de cazuri în 4 săptămâni, ceea ce ar putea duce la ţinerea sub control a situaţiei, se va trece treptat la revenirea la o normalitate de tranziţie.
În acea perioadă vom putea monitoriza mai atent numărul de cazuri şi limita rapid focare care mai pot apărea.

Ne dorim din toate punctele de vedere, şi pentru starea psihologică, de sănătate şi de echilibru economic care trebuie să se reinstaleze, că cel târziu se va ajunge în iunie-iulie la această situaţie controlabilă şi la revenirea treptată şi parţială la acea normalitate.

Cred că sunt cele două scenarii dintre care toată lumea va opta pentru cel optimist cu o condiţie: respectarea regulilor de distanţare socială şi a celei de bază – limitarea contactelor chiar şi cu persoane cunoscute”, a explicat președintele Asociaţiei de Epidemiologie.

Autoritățile estimează că în perioada următoare, numărul total al îmbolnăvirilor ar putea fi între 12.000- 14.000 de cazuri

Președintele Societății Române de Microbiologie, prof. Alexandru Rafila spune, însă, că este momentul în care trebuie gândită o strategie coerentă de reluare a activității.

„Există mai multe criterii care trebuie luate în considerare pentru această decizie. Există un set de criterii epidemiologice care se referă la scăderea susținută a numărului de cazuri noi, care trebuie să se petreacă într-o perioadă de minim 7-10 zile și bineînțeles că există și criterii de natură economică, care trebuie să fie considerate importante pentru că, până la urmă, economia e cea care susține sistemul de sănătate.

Se poate lua o decizie care nu trebuie să fie neapărat extinsă la nivel național, dar măcar la nivel local pentru județele care întrunesc criterii de admisibilitate, să se poată ridica o parte măsuri. Asta depinde de guvern, cum gândește să facă acest lucru, dar ar fi bine ca din timp să facem o strategie, mai ales că există un document de poziție al Comisiei Europene în acest sens. Măsurile trebuie armonizate cu cele din alte state. Noi trebuie să avem o strategie discutată, evaluată, cunoscută de toată lumea. Unele dintre problemele cu care încă ne confruntăm este lipsa de uniformitate a deciziilor de la nivel central sau local, ori lucrul ăsta trebuie articulat să avem un rezultat optim”, a declarat Rafila.

Surse: Adevărul, Digi24

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419