Rămâi conectat

Actualitate

Când se spală rufele în Săptămâna Mare? Zilele în care e mare păcat să faci treburi în gospodărie

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Când se spală rufele în Săptămâna Mare? Zilele în care e mare păcat să faci treburi în gospodărie

Creștinii ortodocși intră luni, 10 aprilie în Săptămâna Mare, ultima din Postul Paştelui în care, la biserici, se fac slujbe numite Denii, pentru pomenirea ultimelor zile ale lui Hristos pe Pământ. Mulți credincioși se întreabă care sunt zilele în care se spală în această perioadă.

Tradiţiile acestei săptămâni sunt liniştea şi reculegerea, postul, curăţenia trupească şi spirituală, iertarea între oameni. Credinţele populare spun că în Săptămâna Mare nu se lucrează, iar cine îşi dă ultima suflare în aceste zile va merge în iad, pentru că „Raiul este închis”.

„În aceste momente ne reamintim şi retrăim ultimele zile din viaţa Mântuitorului, cu întreaga lor tensiune şi dramă lăuntrică, într-o stare de sobrietate şi măreţie în acelaşi timp, de tristeţe, dar şi de bucurie, de pocăinţă, dar şi de nădejde. Fiecare zi are un înteles şi un mesaj foarte clar şi adânc”, explică părintele Ramon Eugen Ilie din Călăraşi.

Ce tradiții trebuie respectate
În Săptămâna Patimilor există tradiții care sunt respectate cu sfințenie. Conform kanald.ro, iată când se spală și când nu se spală în Săptămâna Mare!

Prima zi din Săptămâna Mare este destinată curățeniei de Paște. Tradiția populară spune că în această zi totul să fie scos la aerisit, se pot spăla haine, călca rufe și se pot face reparațiile necesare din casă.

Și în Marțea Mare se pot spăla rufe, curăța geamurile, dar și alte treburi casnice. Ziua mai este numită și Marțea Seacă. Această zi este dedicată predicii de pe Muntele Măslinilor, momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos a spus înainte că marele Templu urmează să fie distrus, dar și propriile patimi, cu doar trei zile înainte de a fi judecat.

Credincioșii sunt îndemnați la priveghere pentru a fi pregătiți spiritual și sufletește să îl întâmpine pe Mântuitorul Iisus Hristos.

În Joia mare se vopsesc ouăle
În Miercurea Mare credincioșii au voie să sape, să curețe pomii. La finalul acestei zile, toți membrii familiei se ajută la treburile gospodărești. Toți creștinii ortodocși trebuie să știe că în Miercurea Mare nu se spală rufe. Miercurea Mare este ziua în care Iuda L-a vândut pe Hristos fariserilor, pentru treizeci de arginți.

În Joia Mare se vopsesc ouăle. Se spune că cei care vopsesc ouăle în această zi sunt feriți de boli și de necazuri.

Până în această zi femeile, se spune că femeile trebuiau să termine torsul din furcă, de frică să nu fie pedepsite de Joimăriţă, o femeie fioroasă care le pedepsea pe cele leneşe pe parcursul anului.

Nu e bine să faci treburi casnice
Vinerea Mare este o altă zi în care este păcat să speli rufe. Tradiția creștin-ortodoxă amintește că în Vinerea Mare, cunoscută și sub numele de Vinerea Seacă sau Vinerea Patimilor, Mântuitorul Iisus Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce pentru răscumpărarea păcatelor omenirii.

În Vinerea Mare se spune că este bine să se țină post negru. Cei care nu țin post negru în Vinerea Mare nu trebuie să mănânce urzici și să consume oțet, deoarece Mântuitorul când fost răstignit pe cruce a fost bătut cu urzici și atunci când a cerut să bea apă buzele Sale au fost umezite cu oțet. În Vinerea Mare nu este bine să se facă treburi casnice.

În Vinerea Mare nu se vopsesc ouă.
Creștinii ortodocși care nu au vopsit ouă Joi trebuie să știe că mai pot vopsi ouă în Sâmbăta Mare, nu în Vinerea Mare.

În Sâmbăta Mare, Iisus Hristos a fost îngropat, iar credincioșii se pregătesc pentru marea veghe. În seara de Sâmbătă în bisericile ortodoxe se aprind luminile și are loc slujba de Înviere.

În această zi femeile pregătesc majoritatea preparatelor de Paște, termină curățenia și au grijă să pregătească hainele noi pentru cele trei zile de sărbătoare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea