Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Actualitate

Când se închide Transfăgărăşanul în 2024: De ce nu se poate circula pe una dintre cele mai spectaculoase şosele din lume

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

Când se închide Transfăgărăşanul în 2024: De ce nu se poate circula iarna pe una dintre cele mai spectaculoase şosele din lume

Una dintre cele mai importante atracţii pe care țara noastră le oferă turiştilor este posibilitatea de a circula cu maşina pe Transfăgărăşan, zonă considerată a fi una dintre cele mai spectaculoase şosele din lume.

Transfăgărășanul este considerată una dintre cele mai frumoase șosele din lume, însă este deschisă doar câteva luni pe an.

Transfăgărăşanul este porţia de drum care traversează, pe axa nord-sud, Munţii Făgăraş, având o lungime de aproximativ 151 de kilometri. Se consideră că Transfăgărăşanul începe din comuna Bascov, judeţul Argeş, şi se termină în apropierea comunei Cârţişoara, din judeţul Sibiu.

Citește și: 50 de ani de la inaugurarea Transfăgărășanului, drumul spre cer, construit de martiri, cu lacrimi

Vorbim despre un drum care traversează Munţii Făgăraş, cei mai înalţi munţi din România, şi care a fost construit în perioada 1970-1974, la iniţiativa lui Nicolae Ceauşescu, fost preşedinte al Republicii Socialiste România.

Când se închide Transfăgărăşanul în 2024

Închiderea şi deschiderea Transfăgărăşanului se stabileşte, în general, în funcţie de prognoza meteo şi de eventuala apariţie a unor fenomene meteo care ar putea pune în pericol viaţa celor care traversează această şosea, cum ar fi vânt puternic, inundaţii, ninsori abundente sau eventuale căderi de stânci ori copaci de pe versanţi.

Conform specialiştilor, este de aşteptat ca anul acesta să se poată circula pe Transfăgărăşan până undeva la mijlocul lunii noiembrie, ceea ce înseamnă că românii, dar şi turiştii străini s-ar mai putea bucura de acest drum doar pentru câteva săptămâni.

De ce nu se poate circula pe Transfăgărăşan iarna

Nu se poate circula pe Transfăgărăşan iarna din cauza pericolului pe care îl reprezintă anumite fenomene meteo, precum vântul puternic, inundaţiile, ninsorile abundente sau eventualele căderi de stânci ori copaci de pe versanţi. În funcţie de altitudinea atinsă, putem vorbi despre anumite zone din drum care să rămână închise chiar şi pentru o perioadă de opt luni.

Autorităţile caută ca eventualele maşini care traversează Transfăgărăşanul să nu fie lovite de intemperii sau să nu rămână blocate, fără provizii şi fără posibilitate de a se interveni rapid pentru remedierea situaţiei.

Când s-ar putea redeschide Transfăgărăşanul în 2025

Redeschiderea Transfăgărăşanului se face, în principiu, tot în funcţie de prognoza meteo. De cele mai multe ori, circulaţia se redeschide pe bucăţi pe Transfăgărăşan, urmând ca drumul să fie redat în totalitate circulaţiei abia undeva în luna iunie.

Iar specialiştii consideră că anul 2025 nu va fi diferit de anii precedenţi, ceea ce înseamnă că am putea circula integral pe Transfăgărăşan abia din luna iunie a anului viitor.

Ce atracţii mai sunt pe cea mai spectaculoasă şosea din România

Transfăgărăşanul înseamnă în special posibilitatea de a bifa peisaje de neuitat şi de a accesa obiective turistice situate într-un cadru natural. Ne gândim aici în special la Cascada Capra, Lacul şi Cascada Bâlea ori râul Capra.

Pentru cei cu adevărat curajoşi un punct culminant îl reprezintă Canionul 7 Scări, situat la circa 15 minute de mers cu maşina de Braşov. Dacă sunteţi pregătiţi să vă încercaţi norocul, ideal ar fi să nu vă uitaţi echipamentul acasă.

Scurt istoric al şoselei Transfăgărăşan

Transfăgărăşanul a fost construit în perioada 1970-1974 şi, iniţial, a avut caracter de drum militar strategic, urmând a lega garnizoana Piteşti de garnizoana Sibiu. Ideea construirii şoselei a avut-o Nicolae Ceauşescu, după ce trupele sovietice au invadat Cehoslovacia în 1968.

Oficial, 40 de soldaţi care au muncit la realizarea acestui drum şi-au pierdut viaţa atunci. Însă, neoficial, cifra victimelor ar fi mult mai mare, de ordinul sutelor de soldaţi.

În cele din urmă, drumul a fost inaugurat în 1974, dar lucrările au continuat până în 1980, când şoseaua Transfăgărăşan a luat forma pe care o are şi astăzi.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Rovinieta 2024 | AMENZILE pentru lipsa rovinietei nu vor mai fi aplicate imediat. Șoferii vor avea la dispoziție 24 de ore

Ziarul Unirea

Publicat

în

Rovinieta 2024 | AMENZILE pentru lipsa rovinietei nu vor mai fi aplicate imediat. Șoferii vor avea la dispoziție 24 de ore Un proiect de lege care a fost aprobat de Comisia de Transport și Infrastructură ar putea scuti șoferii uituci de amenzi instantanee dacă sunt prinși fără rovinietă. În inițiativa legislativă se propune ca șoferii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea