// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

Când începe Postul Paștelui 2018 – potrivit calendarului creștin ortodox

Când începe Postul Paștelui în 2018 – potrivit calendarului creștin ortodox.

Anul acesta, Postul Sfintelor Paști începe în 19 februarie, iar Paștele va fi sărbătorit în 8 aprilie, potrivit calendarului ortodox. În această perioadă nu se fac nunți.

Potrivit sursei citate, în 18 februarie are loc Lăsatul secului în Postul Mare.

Postul Pastelui are loc inaintea Invierii Mantuitorului nostru Iisus Hristos si este cel mai lung si mai aspru dintre toate cele patru posturi importante. Oamenii mai numesc acest post si Postul Mare. Postul Mare dureaza patruzeci de zile, la care se adauga saptamana Patimilor.

Citește și: când cade Pastele ortodox și cel catolic în următorii ani: 2018, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023, 2024, 2025

Motivul principal al postirii in Postul Pastelui era pregatirea catehumenilor care urmau sa fie botezati de Pasti si sa intre in biserica. Totusi, Postul Pastelui a devenit absolut firesc o perioara de pregatire spirituala pentru toti crestinii sa sarbatoreasca Invierea Domnului nostru Iisus Hristos.

In Postul Mare crestinii trebuie sa dea dovada de o grija spirituala sporita, prin renuntarea la alimentele de provenienta animalice. Mai mult, acestia trebuie sa se inalte sufleteste prin rugaciune alaturi de fapte bune.

Asa cum bine se stie, postul reprezinta retinerea totala de la anumite alimente si bauturi in scop religios si moral. Mai mult, crestinii trebuie sa se retina de la anumite ganduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru inseamna ca postul trupesc trebuie insotit de postul sufletesc.

Citește și: cele mai frumoase mesaje de Pasti, gânduri pe care le poţi trimite prietenilor cu ocazia Sfintelor Sărbători Pascale.

Calcularea datei la care creștinii sărbătoresc Paștele ține două fenomene naturale, unul cu dată fixă – echinocțiul de primăvară, iar altul cu data schimbătoare – luna plină. Aceasta din urmă face ca data Paștelui să varieze în fiecare an.

În plus, utilizarea a două calendare diferite explică decalajul acestei sărbători la catolici și ortodocși. Biserica Catolică se raportează la echinocțiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează același eveniment astronomic după calendarul iulian, pe stil vechi.

Zile de post si posturi – Calendar Ortodox 2018

 • Miercurile si vinerile de peste an, afara de cele cu dezlegare, insemnate cu harti
 • Ajunul Bobotezei ( 5 ianuarie )
 • Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul ( 29 august )
 • Inaltarea Sfintei Cruci ( 14 septembrie )
 • Postul Sfintelor Pasti ( 19 februarie – 07 aprilie )
 • Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel ( 04 iunie – 28 iunie )
 • Postul Adormirii Maicii Domnului ( 1 august – 14 august )
 • Postul Nasterii Domnului ( 14 noiembrie – 24 decembrie )

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

3 Răspunsuri la Când începe Postul Paștelui 2018 – potrivit calendarului creștin ortodox

 1. ciclop 20.01.2018 la 19:04

  in sfarsit pastele nici nu mai pica si nici nu mai cade !!!! ATI INVATAT CEVA!!!!

 2. Bogdan 18.02.2018 la 10:30

  ORTODOX Da CRESTIN BA

  • Marius 18.02.2018 la 12:41

   Ce vrei sa spui Bogdan?.Lamureste-ma te rog.