Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Când începe Lăsata Secului pentru Postul Mare în 2020

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Când începe Lăsata Secului pentru Postul Mare pentru Pastele 2020

Singurul post care are doua „Lăsate” este cel al Sfintelor Paști. Potrivit calendarului bisercesc, Lăsata Secului are două etape care conduc treptat către Postul Sfintelor Paști: prima dintre ele, fiind celebrată în data de 23 februarie, când se lasă sec de carne, iar cea de-a doua etapă, la o săptămână distanță, în prima zi a lunii martie, Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, când se lasă sec de brânză.

Pregătirile credincioșilor pentru Postul Paștelui sau Postul Mare, încep în acest an, încă din luna februarie, mai exact în ultima duminică din această lună (Duminica Înfricoșătoarei Judecăți), în data de 23, dată la care se lasă sec de carne.

De regulă, cuvântul „sec”, din sintagma „lăsatul secului”, este înțeles ca fiind sinonim cu uscat, fără grăsime, de post. Însă, la Sfinții Părinți, accentul nu cade numai pe mâncare: secul pe care îl cere postul ortodox este seclum (saeculum), adica lumea împătimită, omul păcătos, omul cel vechi, trebuie să dispară trepatat. Primul pas pe această cale este sentimentul unei nespuse căințe.

Așadar, această etapă, reprezintă o faptă de virtute, un exercițiu de înfrânare a poftelor trupului și de întărire a voinței, o formă de pocăință, deci, implicit, un mijloc de mântuire.

Citește și: MESAJE de PASTE fericit • Texte cu URARI, FELICITARI, SMS -uri frumoase, haiose şi amuzante de Sfintele Pasti • Felicitări de Paşte pentru persoanele dragi, prieteni, părinți, profesori, bunici, colegi, iubit(ă), sefi

În viața creștinilor ortodocși, posturile care preced marile sărbători au o importanță cu totul deosebită pentru că, de ele este legat, unul din actele centrale pe care ei le îndeplinesc în biserică, și anume, împărtășirea cu Trupul și Sângele Domnului.

Această sărbătoare marchează și acel moment de cumpănă dintre noul an agrar și cel vechi, fiindcă, în funcție de această sărbătoare sunt ținute și obiceiurile, precum și datinile locului. Acestea se impart în două categorii: sărbători care au loc înaintea de Lăsatul Secului în “Săptămâna Nebunilor” și obiceiuri care se țin în săptămâna “Caii lui Sântoader”.

Praznicul de duminică este împodobit, din moși-strămoși, de tradiții pe care creștinii ortodocși le respectă pentru a avea un post ușor, care să înfrâneze puterea de a păcătui.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Tichete Paşte 2024: Câți bani pot primi angajații, în plus, de sărbătorile pascale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tichete Paşte 2024: Câți bani pot primi angajații, în plus, de sărbătorile pascale Chiar dacă bonusurile de Paşte nu sunt atât de populare ca primele de Crăciun, perioadă care coincide cu bilanţul unui an, există diverse forme de recompensare a angajaţilor care nu încarcă fiscal angajatorul. Cadoul în numerar de 300 lei este asimilat veniturilor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea