Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Calvarul unui deţinut din Penitenciarul Aiud

Publicat

în

    Nu este pentru prima dată când mă adresez dumneavoastră prin intermediul ziarului „Unirea” şi, deşi am o condamnare grea, nemeritată, dată mie de mafia din justiţia locală, de frică că le-au fost deranjate afacerile necurate, încă nu v-am prezentat niciodat[ situaţia Penitenciarului Aiud. Cu această ocazie vă voi prezenta câteva situaţii reale din penitenciar care pot fi verificate şi dovedite.
Dragi cititori, şi la ora actuală Penitenciarul Aiud este poate cel mai urât, jegos şi neconform cu acordurile europene din România. S-a făcut foarte mult caz cu ocazia renovării penitenciarului, însă nu s-a spus adevărul despre cât s-a furat şi calitatea lucrărilor. În fapt s-au renovat secţiile 1-4, adică un corp de clădire care la momentul prezent trebuie renovat din nou deoarece s-a placat la exterior cu plăci de polistiren şi toată umezeala şi igrasia iese în interiorul camerelor. Există camere pe secţia I unde mucegaiul acoperă toţi pereţii camerelor, ca un tapet. Secţiile 5 şi 6 sunt clădiri vechi, de peste 200 de ani, igrasioase, suprapopulate şi fără căldură. Situaţia suprapopulării este o problemă a întregii puşcării, deoarece secţiile 1-4 au aprobate pentru maxim 2 paturi şi acum au toate 3 paturi de 50% suprapopulate şi, în plus împotriva reglementărilor Europene, parte integrantă a Cartei Drepturilor Omului. Cu de la sine putere, directorul penitenciarului a montat peste gratia existentă a geamurilor un dispozitiv suplimentar cu plasă care reduce cu 1/3 cantitatea de aer şi lumină ce intră în celulă, cantitate şi aşa insuficientă. Nici comuniştii înainte de 1989 nu au îndrăznit să reducă aerul şi lumina naturală în asemenea hal.
Privind retrospectiv, situaţia din Penitenciarul Aiud, mergând până la epoca Ceauşescu, epocă de tristă amintire pe care am cunoscut-o, constat că în afara reclamei  „democratice”, atitudinea conducerii penitenciarului este la fel de agresivă, ba uneori mai opresivă chiar decât înspăimântătorii comunişti. Astăzi, vorbim mult de drepturile omului dar se calcă în picioare toate drepturile elementare şi asta cu complicitatea procurorilor şi judecătorilor. Şi exemplific.
Sunt un deţinut îmbolnăvit de condiţiile de detenţie, sufăr de hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică, angină pectorală şi gută, boli care necesită supraveghere medicală. Însă în urmă cu 3 luni, la o criză cardiacă gardianul de pe secţie refuză să-mi permită accesul la cabinetul medical, cabinet aflat la mai puţin de 10 m de mine, probabil sperând ca mor de o manieră care să nu-l învinovăţească. Referitor la acest incident trebuie să precizez că am formulat plângere penală de tentativă de omor, plângere la care am fost audiat de către un procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, însă se pare că vor să ascundă dosarul, deoarece martorii existenţi numiţi de mine nu au fost audiaţi nici acum, ceea ce arată clar că justiţia are mai multe măsuri, unii pot ucide chiar în masă fără să fie pedepsiţi dacă mafia din justiţe are interesul şi altul face puşcărie nevinovat.
Un alt caz clar şi evident se leagă de compartimentul economico-financiar al penitenciarului Aiud. Potrivit legii, deţinuţii care prestează muncă remunerată în detenţie sunt plătiţi, însă o parte din câştig se depune într-un cont de indisponibil, cont la care deţinutul nu are acces decât în ziua liberării sau dacă produce pagube în penitenciar pentru acoperirea acestora. Ca urmare a muncii prestate în Penitenciarul Arad, am venit în Penitenciarul Aiud cu aproximativ 250 de lei în contul de indisponibil, bani care au stat acolo aproape 2 ani după care, la o verificare întâmplătoare am constatat că mi-au rămas doar 71 de lei, diferenţa de peste 150 de lei fiindu-mi furată din cont. Ca urmare a acestei constatări am formulat o plângere penală pentru furt adresată Parchetului Aiud, însă după aproape 3 luni nu am nicio confirmare de souţionare din partea acestuia. Am primit însă o adresă din partea prim-procurorului Olivian Oană, cunoscut mie şi dovedit adversar personal, prin care mi se aducea la cunoştinţă că această cauză se află în lucru. Dragi cititori, când cineva sesisează Parchetul cu privire la un abuz într-o puşcărie, loc unde tensiunile sunt mai mari ca în altă parte şi posibil să existe şi alte abuzuri, nu poţi trata cu indiferenţă o atare situaţie decât dacă eşti inconştient sau complice la infracţiune. Sper să mă înşel, din tot sufletul, însă mi-e teamă că din nou este un punct sensibil de unde mafia din Ministerul Justiţiei fură şi nu trebuie deranjată.
Dragi cititori, poate v-am plictisit  cu relatări din puşcăria Aiud, dar să ştiţi că din interior vezi mai bine grozăvia mizeriei, corupţiei şi incompetenţei, lipsa respectului pentru fiinţa umană din partea funcţionarului public plătit să-i transforme în infractori înrăiţi care să fie clienţi permanenţi ai penitenciarelor cu unicul scop de a asigura loc de muncă şi alte beneficii unor indivizi parte din ei mai răi şi mai penali decât majoritatea deţinuţilor.
Dragi cititori, aici este multă sărăcie şi suferinţă, multă nedreptate socială şi din aceasta trăieşte şi prosperă un număr de indivizi, care ar trebui să-i supravegheze societatea mai aspru ca pe deţinuţi, dar pe care nu-i supraveghează nimeni. Probabil, după publicarea acestui articol unii angajaţi ai Penitenciarului Aiud se vor supăra. Până şi ei ştiu că am spus adevărul, pe mine nu m-au cumpărat ca pe funcţionarii veniţi în inspecţie, sufăr exact din cauza lăcomiei lor şi a dispreţului pentru fiinţa umană.

Aurel OLTEAN


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

20 mai, declarată Ziua Mondială a Albinelor. Misterul dispariției micilor insecte

Publicat

în

20 mai, declarată Ziua Mondială a Albinelor. Misterul dispariției micilor insecte

ONU a declarat ziua de 20 mai ca Ziua Mondială a Albinei. Este în continuare un mister de ce dispar aceste insecte – dar este o preocupare constantă a oamenilor de ştiinţă. Şi chiar şi a cancelarului german Angela Merkel, în ciuda tuturor problemelor internaţionale stringente.

În acest laborator al Universităţii din Graz, cercetătorii caută soluţii pentru stimularea albinelor. Micile piese albe pe care le vedeţi în imagine sunt de fapt un fel de roboţi, care ar trebui să influenţeze micile vieţuitoare.

„Cele trei feluri în care roboţii afectează albinele sunt temperatura – aceste plăci de metal, care în mod normal ar fi acoperite cu ceară, pot fi încălzite, iar albinele sunt atrase de căldură. Sunt apoi aceste fante, pe unde se suflă foarte delicat aer cald, care redistribuie albinele acolo când sunt într-un loc în care nu le vrem Şi vibraţia pe anumite frecvenţe, un semnal la care albinele reacţionează” – Martina Szopek – cercetător, universitatea din Graz.

Elit - Gustul Desăvârșit

Albinele sunt o problemă peste tot în lume: micile insecte nu mai polenizează – şi astfel, culturi întregi sunt compromise.

Cancelarul Angela Merkel a înfruntat fără rezerve râsetele din Bundestag şi, după referiri la Iran şi Coreea de Nord, i-a îndemnat pe politicieni să nu ignore problema albinelor

„Aş vrea să închei cu ceva pe care mulţi l-ar putea considera nesemnificativ dar care eu cred că este foarte important: Pe 20 mai, săptămâna viitoare, vom marca pentru prima oară Ziua Mondială a Albinelor” – Angela Merkel – cancelarul Germaniei

Germania este printre suporterii cei mai activi în interzicerea neonicotinoidelor, pesticide care fac rău albinelor. România se opune acestor restricţii totale, pentru că ne-ar afecta grav productivitatea anumitor culturi agricole expuse dăunătorilor, mai ales cele de porumb.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

19 mai 1919: A fost înființată organizația non guvernamentală „Salvați Copiii”

Publicat

în

19 mai 1919: A fost înființată organizația non guvernamentală „Salvați Copiii”

Salvați copiii este o organizație neguvernamentală internațională a cărei scop este de a acorda sprijin copiilor care au nevoie de ajutor din întreaga lume. A fost înființată în anul 1919 în Marea Britanie.

Scopul principal al asociației este dezvoltarea proiectelor care aduc îmbunătățiri substanțiale și de lungă durată în folosul copiilor. Face parte din International Save the Children Alliance care este compusă din alte 27 de organizații naționale. International Save the Children Alliance este un ONG cu statut consultativ pe lângă consiliul Economic și Social al ONU.

“Salvaţi Copiii România” este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care militează activ pentru drepturile şi protecţia copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Programele Organizaţiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atenţie deosebită către cei aflaţi în situaţii dificile – copiii din comunităţile dezavantajate, copiii victime ale violenţei, exploatării prin muncă, traficului sau neglijării, copiii refugiaţi etc. În cei 26 de ani de activitate, peste 1.340.000 copii au fost implicaţi în campaniile şi programele desfăşurate de Organizaţie.

Salvaţi Copiii România este membru al Save the Children International, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări Misiunea Organizației Salvați Copiii România este de a obține progrese marcante privind modul în care copiii sunt tratați și de a produce schimbări imediate și de durată în viața acestora. Viziunea Salvați Copiii România este o lume în care fiecărui copil îi este respectat dreptul la viață, protecție, dezvoltare și participare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Publicat

în

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Luni, 16 mai, va avea loc un fenomen astronomic spectaculos și anume prima eclipsă lunară din 2022. „Lună sângerie” va putea fi observată și din România, însă pentru scurt timp.

O eclipsă lunară totală, care are loc atunci când Luna plină intră în umbra Pământului, va fi vizibilă în regiuni din Americi, Antarctica, Europa, Africa și Pacificul de Est. Între timp, o eclipsă penumbrală, un eveniment produs atunci când Luna se află în umbra mai redusă a Pământului, va fi vizibilă în Noua Zeelandă, Europa de Est și Orientul Mijlociu. Fred Espenak, om de știință specializat în eclipse, a catalogat eclipsa din 16 mai drept o „super-Lună”, adică o Lună la perigeu (cel mai aproape punct de Pământ), astfel că noi vom avea parte de „o eclipsă de super-Lună sângerie”.

Deși momentul exact va depinde în funcție de locul în care ne aflăm, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” ne ajută și ne arată că eclipsa parțială va începe în data de 16 mai, la ora 05:28 (ora României). „Luna sângerie” își va atinge punctul maxim la ora 07:11 (ora României).
Prima dintre cele două eclipse lunare din 2022

Elit - Gustul Desăvârșit

Apoi, evenimentul se va sfârși la ora 08:55 (ora României). Faza penumbrală a eclipsei va începe cu o oră mai devreme și se va sfârși cu o oră mai târziu după eclipsa parțială.

Aceasta va fi prima dintre cele două eclipse lunare din 2022. Următoarea va avea loc în data de 8 noiembrie și va putea fi observată din Asia, Australia, America de Nord, regiuni din Europa de Nord și de Est, Arctica și mare parte din America de Sud.

„Luna sângerie” va apărea în data de 16 mai, ora 07:11 (ora României). Toate fazele eclipsei se vor sfârși la ora 08:55 (ora României).

Sursa: descopera.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare